Yaşlı koroner kalp hastalarında kırılganlık düzeyi ile öz bakım davranışları arasındaki ilişki
The relationship between frailty level and self-care behaviors in elderly coronary heart patients
- Tez No: 972741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM PASLI GÜRDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp hastalıkları, Kırılganlık, Yaşlılar, Özbakım, Heart diseases, Frailty, Elderly, Self-care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Koroner kalp hastalıkları, tüm dünyada ve özellikle yaşlı nüfusta sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Yaşlı koroner kalp hastalarında tedavi ve bakım hedeflerinin belirlenebilmesi için kırılganlık ve öz bakım kaybına yol açan bileşenlerin açıklığa kavuşturulması; sağlık çalışanlarının hastalarına bireyselleştirilmiş bakım önerileri sunabilmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma, koroner kalp hastalığı bulunan yaşlı hastalarda kırılganlık düzeyi ve öz bakım davranışlarının belirlenmesi ile aralarındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı desende planlanan bu çalışma, bir üniversite hastanesinin Kardiyoloji Kliniğinde, 15.06.2023 - 15.01.2024 tarihleri arasında koroner kalp hastalığı tanısı ile yatan 138 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler,“Hasta Bilgi Formu”,“Edmonton Kırılganlık Ölçeği”ve“Koroner Kalp Hastalığı Öz Bakım Envanteri”kullanılarak toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 74,07±8,60 yıl olup %61,6'sı erkektir. Hastaların yarısından fazlasının çeşitli düzeylerde kırılgan oldukları ve öz bakım davranışlarının ise orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Kadınların, düşük eğitim ve gelir düzeyine sahip hastaların, hareketsiz yaşam tarzı, ek kronik hastalığı ve son bir yılda tekrarlayan hastane yatışı olan hastaların kırılganlık düzeyinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Hastaların öz bakım davranışlarının medeni durum, eğitim düzeyi, çalışma durumu, gelir düzeyi, yaşam tarzı, son bir yıldır tekrarlayan hastane yatışı varlığı ve ilaçlarını düzenli kullanma durumu ve kırılganlık kategorisine göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca kırılganlık düzeyi arttıkça öz bakım davranışlarının azaldığı; yaş arttıkça kırılganlık düzeyinin arttığı ve bazı öz bakım davranışlarında düşüş olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda hastaların çeşitli düzeylerde kırılgan oldukları ve öz bakım davranışlarının orta düzeyde olduğu, kırılganlık ve öz bakım davranışlarının tanımlayıcı ve hastalığa ilişkin özelliklere göre farklılık gösterdiği, kırılganlık düzeyi arttıkça öz bakım davranışlarının azaldığı bulundu. Sonuçlar doğrultusunda, yaşlı koroner kalp hastalarının bireysel özellikleri göz önünde bulundurularak kırılganlık düzeylerini azaltmaya ve öz bakım davranışlarını geliştirmeye yönelik sağlık eğitimi ve destekleyici bakım girişimlerinin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Coronary heart disease is one of the most common chronic diseases worldwide, particularly among the elderly. To determine treatment and care goals for elderly patients with coronary heart disease, it is important to understand the factors that lead to frailty and loss of self-care, so that healthcare professionals can provide personalised care recommendations. This study was conducted to determine the level of frailty and self-care behaviours in elderly patients with coronary heart disease and to examine the relationship between them. Material and Methods: This descriptive and exploratory study was conducted in the cardiology clinic of a university hospital between 15/06/2023 and 15/01/2024, involving 138 patients hospitalised with a diagnosis of coronary heart disease. Data were collected using the“Patient Information Form”, the“Edmonton Frailty Scale”and the“Coronary Heart Disease Self-Care Inventory”. Results: The mean age of the patients participating in the study was 74.07 ± 8.60 years, with 61.6% being male. It was found that more than half of the patients were frail to some degree, and that their self-care behaviours were moderate. It was determined that women, patients with low levels of education and income, a sedentary lifestyle, an additional chronic disease, and patients who had been hospitalised repeatedly in the last year were more frail (p<0.05). Self-care behaviours were found to differ significantly according to marital status, education level, employment status, income level, lifestyle, recurrent hospitalisation in the last year, regular medication use and frailty category (p<0.05).Additionally, it was determined that self-care behaviours decreased as frailty increased, and that as age increased, frailty increased and some self-care behaviours decreased (p<0.05). Conclusion: The study found that patients were frail to varying degrees, with moderate self-care behaviours. Frailty and self-care behaviours differed according to descriptive and disease-related characteristics, with self-care behaviours decreasing as frailty levels increased. In line with these findings, health education and supportive care interventions should be planned to reduce frailty levels and improve the self-care behaviours of elderly patients with coronary heart disease, taking their individual characteristics into account.