Hafif düzeyde otizm tanısı alan çocuklarda farklı fonksiyonel beceriler arasındaki ilişkinin incelenmesi ve tipik gelişim gösteren çocuklarla karşılaştırılması
Investigation of the relationship between different functional skills in children diagnosed with mild autism and comparison with typically developing children
  1. Tez No: 972742
  2. Yazar: TUĞBA IRGAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL KEKLİCEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, reaksiyon zamanı, motor beceri, görsel uyaran, işitsel uyaran, Autism spectrum disorder, reaction time, motor skills, visual stimulation, auditory stimulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmada hafif düzeyde otizm tanısı alan çocukların el beceri hızı, fonksiyonel denge becerileri ve üst ekstremite görsel ve işitsel reaksiyon zamanı gibi farklı fonksiyonel becerilerin değerlendirilmesi; bu becerilerin birbirileriyle ilişkilerinin incelenmesi ve tipik gelişen çocuklarla karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Otizm Spektrum Bozukluğu grubunda 27 hafif düzey otizm tanısı alan çocuk ve tipik gelişen grubunda 35 tipik gelişen çocukla çalışma tamamlandı. Gruplar 7- 10 yaş çocuklardan oluşturuldu. Çocukların el beceri hızını ölçmek amacıyla 9 Delikli Peg Testi, fonksiyonel denge becerilerini ölçmek amacıyla Zamanlı Kalk Yürü Testi ve Pediatrik Denge Ölçeği, üst ekstremite görsel ve işitsel reaksiyon zamanını ölçmek amacıyla ise Light Trainer V3 cihazı kullanıldı. Bulgular: El beceri hızı ölçümlerinde her iki elde de OSB grubu daha yavaş performans sergiledi (p<0,05). Zamanlı Kalk Yürü Testinde OSB grubu daha yavaştı (p<0,001). Pediatrik Denge Ölçeğinde OSB grubu tipik gelişen grubuna göre daha kötü performans sergiledi (p=0,048). Üst ekstremite görsel reaksiyon zamanı değerlendirmesinde tercih edilen elde kaydedilen en uzun reaksiyon süreleri OSB grubundaydı (p=0,013). Destekleyici elde benzer performanslar kaydedildi. Uygulamanın tamamlanması OSB grubunda daha uzun sürdü (p<0,001). Üst ekstremite işitsel reaksiyon zamanı değerlendirmesinde her iki el için OSB grubunda tipik gelişen grubu kadar hızlı tepki süresi kaydedildi (p>0,05). Tercih edilen elde ölçülen ortalama süreler, en uzun süreler ve uygulamanın tamamlanması için geçen süre OSB grubunda daha uzun ölçüldü (p<0,05); uyaranın konumunu tahmin etmede OSB grubu daha fazla hata yaptı (p=0,002). Destekleyici elde ölçülen ortalama ve en uzun reaksiyon süreleri OSB grubundaydı (p<0,05); uyaranın konumunu tahmin etmede her iki grup benzer sayıda hatalar yaptı (p>0,05). Üst ekstremite hem görsel hem işitsel reaksiyon zamanı parametreleri ile 9 Delikli Peg Testi ve Zamanlı Kalk ve Yürü Testi arasında ortayla çok güçlü arasında değişen düzeyde pozitif yönlü; Pediatrik Denge Ölçeği arasındaysa ortayla güçlü arasında değişen düzeyde negatif yönlü ilişki olduğu görüldü (p<0,05). Sonuç: Hafif otizm tanılı çocuklar tipik gelişen akranlarına göre el becerilerinde ve fonksiyonel denge becerilerinde belirgin şekilde güçlük çekmektedir. Bunun yanında ortalama olarak hafif otizm tanılı çocuklar ışığa tipik gelişen akranları kadar hızlı reaksiyon vermektedirler. Ancak sesli uyaranlara daha yavaş reaksiyon gösterirler ve sesli uyaranların geldiği yönü tahmin etmede daha fazla hata yapmaktadırlar. El becerisi ve fonksiyonel denge becerileri ile üst ekstremite ışıklı ve sesli uyaranlara gösterilen reaksiyon performanslarının birbirileriyle ilişkili olduğu görüldü. Sonuç olarak hafif otizm tanılı çocukların rehabilitasyon süreçlerinde ışık ve sese reaksiyon becerilerinin geliştirilmesine odaklanmak, bu çocukların el becerisi ve denge becerilerini geliştirmeye fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The aim of this study was to evaluate various functional skills; such as hand dexterity speed, functional balance abilities, and upper extremity visual and auditory reaction times, in children diagnosed with mild autism; to examine the relationships among these skills; and to compare the findings with those of typically developing children. Material and Methods: The study was conducted with 27 children diagnosed with mild autism in the autism spectrum disorder group and 35 typically developing children in the typically developing group. All participants were between 7 and 10 years old. The 9-Hole Peg Test was used to measure hand skill speed, the Timed Up and Go Test and the Pediatric Balance Scale were used to assess functional balance, and the Light Trainer V3 device was used to measure upper extremity visual and auditory reaction times. Results: In hand skill speed measurements, children with ASD performed more slowly with both hands (p<0,05). In the Timed Up and Go Test, the ASD group was also slower (p<0,001). On the Pediatric Balance Scale, the ASD group showed poorer performance compared to the typically developing group (p=0,048). In the upper extremity visual reaction time assessment, the longest reaction times recorded with the preferred hand were observed in the ASD group (p=0,013), while similar performance was noted with the non-preferred hand. Task completion time was significantly longer in the ASD group (p<0,001). In the upper extremity auditory reaction time assessment, both groups had similar response times with both hands (p>0,05). However, in the preferred hand, the average and longest response times and task completion duration were significantly longer in the ASD group (p<0,05), and they made more errors when estimating the location of the stimulus (p=0,002). In the non-preferred hand, the average and longest auditory reaction times were also higher in the ASD group (p<0,05), although both groups made a similar number of errors in stimulus localization (p>0,05). Positive correlations ranging from moderate to strong were found between both visual and auditory upper extremity reaction time parameters and the 9-Hole Peg Test and the Timed Up and Go Test, while negative correlations ranging from moderate to strong were found between reaction time parameters and the Pediatric Balance Scale (p<0,05) Conclusion: Children with mild autism show more difficulty in hand skills and functional balance compared to their typically developing peers. On average, they respond to light stimuli as quickly as their peers, but they react more slowly to sound stimuli and make more mistakes in guessing where the sound is coming from. Hand skills and balance abilities were found to be related to how well they react to light and sound with their upper limbs. Therefore, improving reaction skills to light and sound during rehabilitation may help support the development of hand and balance skills in children with mild autism.