Pilates egzersizi yapan bireylerin rekreasyonel fayda, esenlik ve serbest zaman motivasyonlarının incelenmesi
An investigation of recreational benefits, well-being, and leisure time motivations among individuals participating in pilates exercises
- Tez No: 972789
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE GAMZE ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pilates, rekreasyonel fayda, esenlik, serbest zaman motivasyonu, boş zaman, Aero pilates, Algılanan esenlik, Bireysel sporlar, Düzeltici egzersizler, Fiziksel iyi oluş, Psikolojik iyi oluş, Pilates, recreational benefit, well-being, leisure motivation, free time, Aero pilates, Perceived Well-being, Individual sports, Corrective exercises, Physical well-being, Psychological well being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı, pilates egzersizi yapan bireylerin rekreasyonel fayda, esenlik düzeyi ve serbest zaman motivasyonlarının incelenmesidir. Modern yaşamın getirdiği fiziksel hareketsizlik, stres ve sosyal izolasyon gibi etkenler bireyleri düzenli egzersizlere yönlendirmektedir. Bu bağlamda pilates, fiziksel ve zihinsel faydalarıyla öne çıkan bütüncül bir egzersiz sistemi olarak önem kazanmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunun haftada 2-3 gün pilates yaptığı, egzersizlerini çoğunlukla pilates stüdyolarında gerçekleştirdiği ve genellikle 50 dakika süresince çalıştıkları belirlenmiştir. En yaygın pilates yapma amacı fiziksel sağlığı iyileştirme olarak ortaya çıkarken, zihinsel rahatlama ve postür düzeltme diğer temel nedenler arasında yer almıştır. Gereç ve Yöntemler: Nicel araştırma deseninde gerçekleştirilen çalışmaya 329 katılımcı dâhil olmuştur. Veriler, geçerliliği ve güvenilirliği daha önce test edilmiş olan Rekreasyonel Fayda Ölçeği, Esenlik Ölçeği ve Serbest Zaman Motivasyonu Ölçeği ile toplanmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri de analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, katılımcıların rekreasyonel fayda puanları genel olarak yüksek düzeydedir. Özellikle sosyal fayda alt boyutunun en yüksek ortalamaya sahip olması, pilatesin sosyal bağ ve etkileşim açısından güçlü bir yapı sunduğunu göstermektedir. Psikolojik fayda da önemli düzeyde algılanırken, fiziksel fayda alt boyutu görece daha düşük kalmıştır. Esenlik düzeyleri; yaş, medeni durum, eğitim durumu, pilates sıklığı ve pilatesin gerçekleştirildiği mekâna göre anlamlı farklılık göstermektedir. Stüdyo ortamında egzersiz yapan bireyler, ev ortamında egzersiz yapanlara kıyasla daha yüksek esenlik düzeyi bildirmiştir. Serbest zaman motivasyonu bakımından,“özdeşim ve içe atım”ile“bilmek ve başarmak”alt boyutları ön plana çıkarken; motivasyonsuzluk düzeyi düşük bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak, pilates egzersizi bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal yönlerden çok boyutlu fayda algılamalarına olanak tanımaktadır. Özellikle düzenli ve sosyal ortamlarda yapılan pilates uygulamaları, bireylerin esenlik düzeyini artırmakta ve içsel motivasyonlarını güçlendirmektedir. Bu bulgular, pilates egzersizinin sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikososyal açıdan da değerli bir rekreatif faaliyet olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This study aims to examine the recreational benefits, well-being levels, and leisure time motivations of individuals who participate in pilates exercises. As physical inactivity and stress have become widespread problems in modern life, pilates has gained importance as a holistic practice that contributes to both physical and psychological well-being. Most participants reported performing pilates two to three times per week, mainly in studio environments, with sessions lasting approximately 50 minutes. The most common motivation for engaging in pilates was improving physical health, followed by mental relaxation and posture correction. Material and Methods: A quantitative research design was employed. The sample consisted of 329 individuals practicing pilates. Data were collected through standardized instruments, including the Recreational Benefit Scale, the Well-Being Scale, and the Leisure Time Motivation Scale. Demographic information was also analyzed. Results: Findings showed that participants perceived high levels of recreational benefits. Among the subdimensions, social benefit had the highest mean scores, highlighting the social interaction aspect of pilates. Psychological benefits were also prominent, whereas perceived physical benefits were comparatively lower. Well-being levels significantly varied by age, marital status, education, frequency of participation, and exercise environment. Participants who exercised in studios reported higher well-being levels compared to those practicing at home. In terms of leisure motivation,“identified regulation”and“knowledge and accomplishment”subdimensions were the most pronounced, while amotivation levels were low. Conclusion: Pilates serves as a multidimensional recreational activity that promotes physical, psychological, and social well-being. Regular participation in structured and social environments further enhances perceived benefits and internal motivation. The results underscore the importance of pilates as a valuable recreational practice beyond its physical contributions.