Nadir toprak iyonlarıyla katkılı lantanyum Tri-boratın sentezi ve termolüminesans özelliklerinin incelenmesi.
Synthesis of lanthanum borate doped with rare earth ions and investigation of its thermoluminescence properties
  1. Tez No: 972799
  2. Yazar: NUR HİLAL AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN TUNCER ARSLANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dozimetri, Fosfor, Lüminesans, Termolüminesans, Tuzak parametreleri, Yanma, Phosphorus, Luminescence, Thermoluminescence, Trap parameters, Combustion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Fizik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada LaBO3 formülüne sahip fosfor malzemesi, yanma yöntemi ile sentezlenip elde edilen fosforların Tb+3, Dy+3, Sm+3 nadir toprak iyonları ile katkılandırılması amaçlanmaktadır. Sonrasında, elde edilen bu ürünlerin yapısal ve mikroyapısal özellikleri tespit edilecektir. Bunun için XRD, SEM yöntemleri kullanılarak kimyasal yapı analizi yapılacak. XRD analiz yöntemiyle difraksiyon paternlerinin incelenmesi ve bileşiminin belirli standart paternleri ile karşılaştırılması sonucu malzemenin kristal yapısı ortaya çıkarılacaktır. Ardından sentezlenen malzemelerin termolüminesans (TL) özellikleri incelenecektir. Bu amaç doğrultusunda dozimetrik amaçla kullanılabilecek yeni bir malzemenin üretimi sağlanmış olacaktır. Aynı zamanda TL kinetik parametreleri hesaplanarak dozimetrik kullanım için uygunluğu araştırılacaktır. Özgün değere sahip olduğu düşünülen bu çalışmanın, başarılı sonuçlanması ve öngörülen sonuçların elde edilmesi halinde uluslararası literatürdeki boşluk doldurulacaktır. Ayrıca nükleer santrallerin kurulması planlanan ülkemiz için radyasyon dozimetrileri önem arz etmekte olup bu çalışmanın yeni dozimetrik bir malzemenin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda sahip olduğu bor rezervleri ile dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olan ülkemiz için bor ürünleriyle yapılan her çalışma önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to synthesize the phosphorus material with the formula LaBO3 by the combustion method and to dope the resulting phosphors with Tb+3, Dy+3, Sm+3 rare earth ions. Afterwards, the structural and microstructural properties of these products will be determined. For this, chemical structure analysis will be performed using XRD and SEM methods. The crystal structure of the material will be revealed by examining the diffraction patterns using the XRD analysis method and comparing its composition with certain standard patterns. Then, the thermoluminescence (TL) properties of the synthesized materials will be examined. For this purpose, the production of a new material that can be used for dosimetric purposes will be achieved. At the same time, TL kinetic parameters will be calculated and its suitability for dosimetric use will be investigated. If this study, which is thought to have original value, is concluded successfully and the predicted results are obtained, the gap in the international literature will be filled. In addition, radiation dosimeters are important for our country where nuclear power plants are planned to be established, and it is thought that this study will contribute to the development of a new dosimetric material. At the same time, every study carried out with boron products is important for our country, which is one of the leading countries in the world with its boron reserves.