17CrNiMo6 çeliğinin plazma nitrürleme sonrası oksidasyon işleminin aşınma üzerine etkisi
Effect of oxidation process on wear o 17CrNiMo6 steel after plasma nitriding
- Tez No: 972800
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plazma nitrürleme, Plazma oksidasyon, Aşınma, 17CrNiMo6, Plasma nitriding, Plasma oxidation, Wear, 17CrNiMo6
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 17CrNiMo6 çeliğinin üzerinde uygulanan 480 °C'de 20 saat süreyle %25 H2-%75 N2 gaz karışımında plazma nitrürleme ve ardından gerçekleştirilen 500 °C'de %25 O2-%75 H2, %50 O2-%50 H2 gaz karışımlarında 0,5, 1 ve 1,5 saat süreyle plazma oksidasyon işlemlerinin tribolojik ve mikroyapısal özelliklere etkisi araştırılmıştır. Yüzey karakterizasyonu XRD, SEM, EDS analizleri ve bilya-disk aşınma testleri ile gerçekleştirilmiştir. Mikroyapısal incelemelerde, plazma nitrürleme sonrası baskın Fe3N fazının oluştuğunu, oksidasyonla birlikte Fe2O3 ve Fe3O4 fazlarının ortaya çıktığını göstermiştir. Mikroyapı incelemelerinde kısa süreli oksidasyonların kompakt ve homojen tabakalar oluşturduğu, uzun süreli işlemlerde ise tabaka bütünlüğünün bozulduğu belirlenmiştir. Tribolojik testlerde işlemsiz numune en yüksek aşınma değerlerini gösterirken, %25 O2 1h ve %50 O2 1h koşullarında en düşük aşınma hızları ve optimum yüzey performansı elde edilmiştir. Sertlik ölçümlerinde en yüksek değer %25 O2 0,5h numunesinde bulunmuş, uzun süreli oksidasyonda ise sertlik belirgin şekilde azalmıştır. Elde edilen sonuçlar, plazma nitrürleme sonrası kontrollü plazma oksidasyon uygulamalarının 17CrNiMo6 çeliğinin yüzey performansını önemli ölçüde iyileştirebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of plasma nitriding and subsequent plasma oxidation processes on the tribological and microstructural properties of 17CrNiMo6 steel were investigated. Plasma nitriding was performed at 480 °C for 20 hours in a gas mixture of 25% H2-75% N2, followed by plasma oxidation at 500 °C for 0,5, 1 and 1,5 hours in gas mixtures of 25% O2-75% H2 and 50% O2-50% H2. Surface characterization was conducted using XRD, SEM, EDS and ball-on-disk wear tests. Microstructural examinations revealed the dominant formation of the Fe3N phase after plasma nitriding, while plasma oxidation led to the appearance of Fe2O3 and Fe3O4 phases. It was observed that short oxidation times produced compact and homogeneous oxide layers, whereas prolonged oxidation caused deterioration of layer integrity. Tribological tests indicated that the untreated specimen exhibited the highest wear values, while the specimens oxidized for 1 hour under 25% O2 and 50% O2 conditions achieved the lowest wear rates and optimum surface performance. Hardness measurements showed the highest value in the 25% O2 0,5h specimen, whereas prolonged oxidation resulted in a significant decrease in hardness. The obtained results demonstrate that controlled plasma oxidation processes following plasma nitriding can significantly improve the surface performance of 17CrNiMo6 steel.