Antalya - Kaş ilçesinde alınan toprak ve plaj kumu örneklerinde doğal radyoaktivitenin belirlenmesi ve maruziyet dozlarının hesaplanması
Determination of natural radioactivity and calculation of exposure doses in soil and beach sand samples taken in Antalya - Kaş district
  1. Tez No: 972801
  2. Yazar: MEHMET ÇEBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMİN ÇAM KAYNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal radyoaktivite, Natural radioactivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
Özet
Radyoaktif elementler çevrede doğal olarak bulunurlar. Solunum ya da besin yoluyla vücuda alınarak iç radyasyon maruziyetine, çevrede bulunmaları durumunda ise insanların dışarıdan radyasyona maruz kalmasına neden olurlar. Doğal radyoaktif izotoplar olan 40K, 238U ve 232Th insanların maruz kaldığı dış radyasyonun başlıca kaynaklarıdır. Uzun süreli yüksek dozda radyasyon, özellikle kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu çalışmada, Antalya Kaş İlçesi'ndeki toprak ve plaj kumu örneklerinde primordial radyoaktif izotopların konsantrasyonlarının ölçülmesi ve yerel halkın radyasyon maruziyetinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İncelenen bölgeden 29 yüzey toprak örneği ve 12 plaj kum örneği toplanmış 40K, 238U ve 232Th aktivite konsantrasyonları, NaI(Tl) gama spektrometresi kullanılarak belirlenmiştir. Toprak örneklerinde 40K aktivitesi ortalama 241.6 Bq/kg (maksimum 606.4Bq/kg), 238U aktivitesi ortalama 60.6 Bq/kg (1.78-231.0 Bq/kg aralığında) 232Th aktivitesi ortalama 33.4 Bq/kg (3.32-133.8 Bq/kg aralığında) olarak ölçülmüştür. Plaj kumu örneklerindeki aktivite değerleri daha düşük olarak bulunmuştur. Ayrıca toprak örneklerinde CR-39 nükleer iz dedektörleri ile radon konsantrasyonu, radon soluma hızı ve eşdeğer radyum değerleri hesaplanmış, sonuçlar literatürle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Radioactive elements are naturally present in the environment. They cause internal radiation exposure when taken into the body through inhalation or ingestion, and they cause people to be exposed to external radiation when they are present in the environment. Natural radioactive isotopes 40K, 238U, 232Th whice are the main sources cümof external radiation to which people are exposed. Long-term high doses of radiation can cause health problems, especially cancer. This study aimed to measure the concentrations of primordial radioactive isotopes in soil and beach sand samples in Kaş District of Antalya and to evaluate the radiation exposure of the local people. 29 surface soil samples and 12 beach sand samples were collected from the investigated region and 238U, 232Th and 40K activity concentrations were determined using NaI(Tl) gamma spectrometry. In soil samples, 40K activity was measured as an average of 241.6 Bq/kg (maximum 606.4Bq/kg), 238U activity as an average of 60.6 Bq/kg (range 1.78-231.0 Bq/kg), and 232Th activity as an average of 33.4 Bq/kg (range 3.32-133.8 Bq/kg). Activity values in beach sand samples were found to be lower. In addition, radon concentration, radon respiration rate and equivalent radium values were calculated in soil samples with CR-39 nuclear track detectors and the results were compared with the literature.