Üniversite öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığı ile lokomotif sendrom arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between smartphone addiction and locomotive syndrome in university students
- Tez No: 972810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT ERGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon Bağımlılığı, Lokomotif Sendrom, Sırt Kas Kuvveti, Bacak Kas Kuvveti, Denge, Postür, Fiziksel Aktivite, Ağrı, Smartphone Addiction, Locomotive Syndrome, Back Muscle Strength, Leg Muscle Strength, Balance, Posture, Physical Activity, Pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmelerle birlikte günlük yaşama birçok kolaylık sunan akıllı telefonların aşırı kullanımı dünya çapında bağımlılığın önde gelen nedenlerinden biridir. Akıllı telefon bağımlılığı biyopsikososyal pek çok faktörle olan ilişkisinden dolayı çok boyutlu olarak ele alınması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, akıllı telefon bağımlılığı olan bireylerde kas iskelet sistemi etkilenimine bağlı olarak akıllı telefon bağımlılığı ve lokomotif sendrom arasındaki ilişkiyi incelemektir. Kesitsel olarak yürüttüğümüz araştırmamıza 74'ü normal kullanıcı olan ve 55'i akıllı telefon bağımlısı olmak üzere 129 katılımcı dahil edildi. Katılımcıların akıllı telefon bağımlılığı Akıllı Telefon Bağımlılığı Kısa Form, kas iskelet sistemi rahatsızlıkları Cornell Kas İskelet Sistemi Değerlendirme Anketi, fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği (IPAQ), postürleri New York Postür Değerlendirme Yöntemi (NYPDY), statik dengeleri Tek Ayak Denge Testi, sırt-bacak izometrik kas kuvvetleri Basaline Sırt-Bacak Dinamometresi, el kavrama kuvveti Basaline El Dinamometresi, lokomotif sendromları İki Aşamalı Test, Ayağa Kalkma Testi, Geriatrik Lokomotif Sendrom Anketi (GLSA) kullanılarak değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmada akıllı telefon bağımlılığı olan grupta lokomotif sendrom görülme sıklığı anlamlı olarak daha yüksektir (p<0.01). Akıllı telefon bağımlılığı olan grubun New York Postür Değerlendirme Yöntemi puanları, statik denge testi süreleri, fiziksel aktivite seviyeleri, sırt- bacak kas kuvvetleri, el kavrama kuvvetleri anlamlı olarak daha düşük bulunurken (p<0,05); boyun ve bel rahatsızlıkları puanı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Çalışma sonuçlarımıza göre akıllı telefon bağımlılığı kas iskelet sistemini etkileyerek lokomotif sendroma zemin hazırlamaktadır. Akıllı telefon bağımlılığı gençlerde lokomotif sendroma neden olan önemli bir risk faktörü olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
Excessive use of smartphones, which offer many conveniences to daily life with technological developments, is one of the leading causes of addiction worldwide. Smartphone addiction needs to be addressed multidimensionally due to its relationship with many biopsychosocial factors. The aim of this study was to examine the relationship between smartphone addiction and locomotive syndrome in individuals with smartphone addiction due to musculoskeletal system involvement. Our cross-sectional study included 129 participants, 74 of whom were normal users and 55 of whom were smartphone addicts. Participants' smartphone addiction was measured using the Smartphone Addiction Short Form, musculoskeletal disorders were measured using the Cornell Musculoskeletal System Assessment Questionnaire, physical activity levels were measured using the International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ), and postures were measured using the New York Posture Assessment Method, static balance was evaluated using the One Foot Balance Test, back-leg isometric muscle strength was evaluated using the Basaline Back-Leg Dynamometer, hand grip strength was evaluated using the Basaline Hand Dynamometer, locomotive syndromes were evaluated using the Two Step Test, Stand Up Test, Geriatric Locomotive Syndrome Questionnaire (GLSA). In intergroup comparison, the incidence of locomotive syndrome was significantly higher in the group with smartphone addiction (p<0.01). The New York Posture Assessment Method scores, static balance test times, physical activity levels, back-leg muscle strengths, hand grip strengths were significantly lower in the group with smartphone addiction (p<0.05), while the neck and waist discomfort scores were significantly higher (p<0.05). According to our study results, smartphone addiction predisposes to locomotive syndrome by affecting the musculoskeletal system. Smartphone addiction can be seen as an important risk factor causing locomotive syndrome in young people