Spotıfy kullanımı üzerine sosyolojik bir analiz; Müzik dinleme pratiklerinde kültürel omnivorluk ve benlik markalaşması
A sociological analysis on Spotify usage: Cultural omnivorousness and self-branding in music listening practices
  1. Tez No: 972998
  2. Yazar: AYŞE EDA ÖZSARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN EROL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Müzik, İletişim Bilimleri, Sociology, Music, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Spotify, Kültürel Omnivorluk, Benlik Markalaşması, Dijital Kimlik, Sosyal Medya Alışkanlıkları, Benlik sunumu, Dijital platformlar, Dijital toplum, Kültür sosyolojisi, Mikro sosyoloji, Müzik sosyolojisi, Sosyal medya platformları, Yeni medya, İletişim sosyolojisi, Spotify, Cultural Omnivorousness, Self-Branding, Digital Identity, Social Media Usage Habits, Self-presentation, Digital platforms, Digital society, Cultural sociology, Micro sociology, Music sociology, social mediaplatforms, New media, Communication sociology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
İnsanlık tarihi boyunca toplumsal ve teknolojik gelişmelerle sürekli dönüşen müzik dinleme pratiklerinin, günümüzde en çok dijitalleşme ve postmodernleşmeden etkilendiği görülmektedir. Son zamanlardaki teknolojik gelişmelerle aktif olarak kullanılmaya başlanan dijital akış platformlarının, kullanıcı pratiklerini, tercihlerini ve beğenilerini etkilediği gözlemlenmektedir. Bu durum araştırmanın temel çıkış noktasını oluşturarak popüler müzik dinleme platformu olan Spotify'ın sosyolojik bir perspektifle incelenmesini gerekli kılmaktadır. Araştırmanın temel amacı, sosyal medya ve Spotify arasındaki entegrasyona değinerek, Spotify'ın kullanıcıların kültürel omnivorluk pratiklerini ve benlik markalaşması stratejilerini nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda gençlerin Spotify kullanım pratikleri ve Spotify aracılığıyla oluşturdukları dijital kimlikler detaylı bir şekilde incelenmektedir. Araştırma boyunca nitel araştırma deseni benimsenerek İzmir'deki vakıf ve devlet üniversitelerinde öğrenim gören, 18-24 yaş aralığında, Spotfiy kullanıcısı 10 kadın ve 10 erkek katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Spotify'ın kültürel omnivorluk eğilimlerini arttırdığı, görece rafine zevkleri azalttığı, kullanıcıların Spotify aracılığıyla benlik markalaşması sürecine dâhil oldukları, kullanıcıların Spotify'da hazırladıkları çalma listelerine çeşitli sembolik anlamlar atfettikleri ve sosyal medya içeriklerinin müzik tüketimini etkilediğine yönelik önemli bulgulara ulaşılmaktadır. Araştırmanın, kültürel omnivorluk ve benlik markalaşmasını Spotify özelinde ele alan öncü çalışmalardan biri olarak gelecekteki araştırmalara zemin oluşturması ve gençlerin dijital kültürle olan etkileşimine yönelik eleştirel bir perspektif kazandırması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Music listening practices, continuously transformed by societal and technological developments throughout human history, are observed to be predominantly influenced by digitalization and postmodernization in the contemporary era. Digital streaming platforms, which have gained active usage with recent technological advancements, are observed to influence user practices, preferences, and tastes. This context forms the primary impetus for the research, necessitating a sociological examination of the popular music streaming platform, Spotify. The primary aim of this research is to explore the integration between social media and Spotify, and to reveal how Spotify influences users' cultural omnivorousness practices and self-branding strategies. Accordingly, the Spotify usage practices of young individuals and the digital identities they construct through Spotify are examined in detail. Adopting a qualitative research design, semi-structured interviews were conducted with 20 participants (10 female, 10 male), aged 18-24, who are Spotify users studying at foundation and state universities in Izmir. The findings reveal that Spotify enhances cultural omnivorousness tendencies while diminishing relatively refined tastes. Furthermore, users engage in self-branding processes via Spotify, attribute diverse symbolic meanings to playlists they curate, and social media content influences their music consumption. This study, as a pioneering work examining cultural omnivorousness and self-branding specifically within the context of Spotify, aims to lay the groundwork for future research and to offer a critical perspective on young individuals' engagement with digital culture.