İrritabl bağırsak sendromunda 2 haftalık düşük FODMAP diyeti, uyarlanmış NİCE önerileri ve aralıklı orucun hastalığın semptomlarına ve yaşam kalitesine etkisi
The effects of a 2-week low FODMAP diet, adapted NICE recommendations, and intermittent fasting on symptoms and quality of life in irritable bowel syndrome
  1. Tez No: 973010
  2. Yazar: NUR ECEM BAYDI OZMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirti ve semptomlar, Beslenme durumu, Yaşam kalitesi, Zaman kısıtlı beslenme, İrritabl bağırsak sendromu, Signs and symptoms, Nutritional status, Quality of life, Time restricted eating, Irritable bowel syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, irritabl bağırsak sendromu (İBS) tanısı almış bireylerde düşük FODMAP (Fermente edilebilir oligo-, di-, monosakkaritler ve polyoller) diyeti, uyarlanmış NICE (National Institute for Clinical Excellence) önerileri ve NICE önerilerine ek olarak uygulanan aralıklı orucun (intermittent fasting–IF) bireylerin semptom şiddeti ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Toplam 81 katılımcı üç gruba ayrılmış; LF grubuna düşük FODMAP diyeti, NICE grubuna uyarlanmış NICE önerileri, NICE+IF grubuna ise uyarlanmış NICE önerilerine ek olarak aralıklı oruç diyeti uygulanmıştır. Müdahale süresi 2 hafta olup, katılımcılara çalışma öncesi ve sonrası İBS-Semptom Şiddet Ölçeği (İBS-SSS), İBS-Yaşam Kalitesi Ölçeği (İBS-YKÖ) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) uygulanarak veriler elde edilmiştir. Ayrıca, katılımcıların vücut kompozisyonları biyoelektrik empedans analizi (BIA) yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda tüm gruplarda İBS semptom şiddetinde anlamlı azalma saptanmış, en büyük iyileşme LF grubunda gözlenmiştir (p<0.001). Yaşam kalitesinde tüm gruplarda artış izlenmiş, en yüksek artış NICE grubunda olmuştur (p<0.001). Anksiyete düzeyi yalnızca NICE grubunda anlamlı düşüş göstermiştir (p<0.05). Vücut yağ oranı tüm gruplarda azalmış olup, en fazla düşüş NICE+IF grubunda bulunmuştur (p<0.001). Sonuç olarak, düşük FODMAP diyeti İBS semptomlarını azaltmada, NICE önerileri ise yaşam kalitesini artırmada etkili bulunmuştur. NICE önerilerine ek olarak uygulanan aralıklı oruç yönteminin bu parametreler üzerinde ek bir fayda sağladığına dair istatistiksel olarak anlamlı bir bulgu elde edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of the low FODMAP (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols) diet, modified NICE (National Institute for Clinical Excellence) guidelines, and intermittent fasting (IF) combined with modified NICE guidelines on symptom severity and quality of life in individuals diagnosed with irritable bowel syndrome (IBS). A total of 81 participants were divided into three groups; the LF group received the low FODMAP diet, the NICE group followed the modified NICE guidelines, and the NICE+IF group followed the modified NICE guidelines combined with intermittent fasting. The intervention period lasted two weeks. Data were collected using the IBS Symptom Severity Scale (IBS-SSS), IBS-Quality of Life Questionnaire (IBS-QOL), and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), administered before and after the intervention. Body composition was assessed using bioelectrical impedance analysis (BIA). All groups showed significant reductions in IBS symptom severity, with the greatest improvement observed in the LF group (p<0.001). Quality of life improved across all groups, with the highest increase in the NICE group (p<0.001). Anxiety levels significantly decreased only in the NICE group (p<0.05). Body fat percentage decreased in all groups, with the largest reduction in the NICE+IF group (p<0.001). In conclusion, the low FODMAP diet was most effective for symptom relief, while the NICE guidelines best improved quality of life. The addition of intermittent fasting did not yield statistically significant additional benefits.