Başarılı bir dış politika örneği: Hatay Devleti'nin Türkiye'ye katılma süreci
An example of successful foreing policy: The precess of Hatay State joining Türkiye
- Tez No: 973011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER DAĞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Fransa, Hatay Devleti, Hatay sorunu, Suriye, Türk dış politikası, İskenderiye Sancağı, France, Hatay Government, Hatay problem, Syria, Turkish foreign policy, Sanjak of Alexandria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Türkiye'nin başarılı bir dış politika örneği olan Hatay'ın Türkiye'ye katılımı, 1930'lu yıllarda Türkiye ve Fransa siyasi ilişkilerini büyük ölçüde etkilemiştir. Bu sürecin bir diğer tarafı ise Suriye'dir. Hatay'ın Türkiye'ye katılması iki savaş arası dönemde gerçekleşir. Hatay Sorunu, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yavaşça başlamış ve 1936 yılı sonrasında şiddetlenmiştir, çözümü ise barış bozulmadan sağlanmıştır. Bu araştırmada, diplomasi yoluyla askeri müdahaleye gerek kalmadan çözüme kavuşan Hatay Sorunu anlatılmaktadır. Hatay'ın Türkiye'ye katılımı bütünsel olarak ele alınmıştır. Süreç içindeki antlaşmalar kilit noktaları oluşturur. Dolayısıyla bu antlaşmalar Hatay sorunu açısından değerlendirilmiştir. Söz konusu döneme ait birincil kaynaklar olan dönemi yaşayan kişilerin anıları ve yazdığı eserler incelenmiştir. İkincil kaynak olarak 1930'lu yılların meclis zabıtları, süreli yayınlar, arşiv belgeleri incelenerek veri toplanmıştır. Ayrıca daha önceki araştırmalardan yararlanılmıştır. Bütünsel bir değerlendirme için siyasal gelişmeler arasındaki ilişkiler, küresel konjonktür, diplomatik eğilimler göz önünde tutulmuştur. Çalışmanın tarih araştırması olması bazı sınırlıkları da beraberinde getirmiştir. Araştırma, 1918- 1939 yıllarını kapsamakta, ağırlıklı olarak 1930'lu yıllarda yoğunlaşmaktadır. Araştırma bulgularında özenli bir diplomasi sürecinin gerçekleştiği ve tarafların değişen dünya dengesine paralel olarak uzlaşıya vardıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The process of Hatay's joining to Türkiye is an example of success when it comes to Türkiye's foreign policy, and it greatly affected the political relations between Türkiye and France in the 1930s. Another party that was involved in the process was Syria. Hatay's annexation by Türkiye took place in the interwar period; though it began as a low-level conflict, the problem became more severe after 1936, however, the issue was resolved without breaking the peace. This study explores how the Hatay issue was resolved through diplomacy and without the need for military intervention; as well as explaining how Hatay joined the boundaries of Türkiye in a holistic manner. Treaties that were signed during the process constitute the key points. To that end, said treaties are evaluated based on how their terms relate to the Hatay conflict. The primary comprise memoirs and works written by individuals who lived during the period, and secondary sources comprise data garnered from parliamentary minutes, periodicals, and archive documents from the 1930s, as well as earlier research on the subject. For a holistic evaluation, the links between political developments, the global conjecture of the time, and diplomatic customs are also taken into consideration. The historical research method of the study entails certain limitations; while the research covers the period from 1918 to 1939, the primary focus is on the 1930s. However, the most significant distinguishing feature of this study is its scope and how it reveals the connections between historical events. The research shows how a meticulous diplomatic process took place and the parties involved reached an agreement in line with the changing global balance.