T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı hac hizmetlerinin irşad ve iletişim açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the hajj services provided by the Presidency of the Religious Affairs in terms of religious guidance and communication
- Tez No: 973009
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARATAŞ, PROF. DR. HATUN BOZTEPE TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Diyanet İşleri Başkanlığı, hac hizmetleri, irşad, iletişim, hacılar, din görevlisi, Presidency of Religious Affairs, hajj services, irshad (religious guidance), communication, pilgrims, religious officials
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Hac birçok farklı yönü ile ortaya çıkan bir ibadet olduğundan bu çalışmadaki ağırlık ve öncelik, hacdaki din hizmetlerinin irşad ve iletişim çerçevesinde değerlendirilmesi olmuştur. Çalışma kapsamında hac ibadeti süresince irşad ve iletişim kavramlarının kullanımlarına olan ihtiyaca binaen bu kavramlara dikkat çekmek amacıyla literatür taraması ile alan araştırması yürütülmüş, araştırmaya katılımcı olarak 30 hacı adayı ve 30 din görevlisi dahil edilmiştir. Araştırma ile elde edilen bulgular ise, hac ibadetini maddi-manevi etkinlik ve doygunluğa ulaştırmak amacıyla sunulan din hizmetlerinin irşadla desteklenen bir rehberlik kapsamında sunulması ve bu rehberlikte kurulacak iletişimin sağlıklı ve başarılı bir şekilde yürütülmesi gerekliliğine işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
Given that hajj is an act of worship encompassing various dimensions, this study primarily focuses on assesing the religious services offered during hajj within the framework of irshad ( religious guidance ) and communication. İn order to highlight the necessity of incorporating the concepts of irshad and communication throughout the hajj period, both a literature review and field research were conducted. The field study included 30 prospective pilgrims and 30 religious officials as participants. The findings reveal that for the hajj to achieve both material and spiritual efficiency and fulfillment, the religious services provided should be delivered within a guidance framework reinforced by irshad. Moreover, the communication established within this framework must be carried out effectively and in a healthy manner to ensure success.