Toraks bilgisayarlı tomografide UİP (olağan interstisyel pnömoni) paterni olup antifibrotik tedavi başlanan hastalarda takip edilen parametreler ve progresleri
Follow-up parameters and their progression in patients with UIP (usual interstitial pneumonia)pattern on throx computed tomography and in whom antifibrotic treatment was iniated
- Tez No: 973024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT KONUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: UİP patern, prognoz, mortalite, takip parametreleri, UIP pattern, prognosis, mortality, follow-up parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF), olağan interstisyel pnömoninin (UİP) radyolojik ve histolojik özellikleri ile ilişkili, nedeni bilinmeyen kronik, fibrozan interstisyel pnömonidir. İdiyopatik pulmoner fibrozis, önemli bir mortalite ve morbidite sebebi olup birçok kanserden daha mortal seyredebilmektedir.Çalışmamızda yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografide (YRBT) UİP paterni olan hastaların takipte kullanılan parametrelerini, bu parametreler ile hastalığın progresyonu arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı ,hastaların progresyonlarını saptamayı hedefledik. Ayrıca UİP paternine sahip bu hastalara dikkat çekmeyi, erken tanının progresyona olan etkisini ve mortalite istatistiklerinde tanı olarak gözden kaçmamasını hedefledik . Gereç ve Yöntem: Araştırmamızı 01.01.2019/01.01.2024 tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran, toraks bilgisayarlı tomografide UİP paterni mevcut olup interstisyel akciğer hastalığı tanısı alan ve antifibrotik tedavi tarafımızca başlanan hastalar retrospektif olarak hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) veri tabanından taranarak bulundu.Hastaların dosyalarından yaşları, cinsiyetleri, başvuru yakınmaları, fizik muayene bulguları ,ek hastalıkları, sigara kullanımları, meslekleri, çeşitli maruziyetleri ile ilgili bilgiler kaydedildi.Kontrol takiplerde bakılan solunum fonksiyon testi (SFT), sistemik immun inflamasyon (SII) indeks, 6 dakika yürüme testi (6 DYT), laboratuvar değerleri yine hasta verisinden temin edildi.Tanı sonrası sağkalım süreleri ve yaşam kaliteleri değerlendirilerek not alındı. Hastaların ölüm bilgilerine sağlık bakanlığı ölüm bildirim sistemi (ÖBS)'den ulaşıldı. Bulgular: : YRBT'de UİP paterni saptanan ve tarafımızca antifibrotik başlanan toplam 40 hasta dahil edildi.Hastalarının yaş ortalaması 68,2±7,19 yıl olup %82,5'si (n=33) erkek, hastaların %40'ı işçi idi. %85,29'unda en az bir komorbidite mevcuttu.30 paket-yıl ve üzerinde sigara içenlerin oranı %45 belirlendi.Hastaların %90'ında nefes darlığı, %87.5'inde öksürük,%57.5'inde balgam, %17.5'inde göğüs ağrısı mevcut idi. Çalışmaya dahil edilenlerin %87,5'inde dinlemekle ral, %7,5'inde ronküs duyulurken %5'inin normal olarak değerlendirildi.Pirfenidon kullanan 24, nintedanib kullanan 16 hasta mevcut idi.İki antifibrotik ilaç kullanımıyla FVC (Zorlu Vital Kapasite) değişimleri arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05).Pirfenidon kullananlarda %25,nintedanib kullananlarda %12.5 mortalite saptandı.Hastaların %67.5'inde antifibrotik ilaç yan etkisi görüldü.En sık görülen yan etkiler sırasıyla ; kaşıntı (%28.57), bulantı-kusma (%17.86), ishal (%17.86), ciltte kızarıklık kaşıntı (%14.29), kilo kaybı (%14.29) olarak değerlendirildi.40 hastanın 8'i mortal seyretmiş olup bunların 3'ünde eşlik eden malignitesi mevcut.Hastaların %73,33'ünde malignite yokken(n=33), %15,56'sında malignite var(n=7), %11,11'inde(n=5) ise 5 yıllık süreçte yeni oluşan akciğer malignitesi tespit edildi. 30 hastanın son nötrofil ölçümü ilk ölçümünden yüksekken 10 hastanın düşük olduğu belirlendi.İlk ve son ölçüm arasında lenfosit ve platelet sayıları açısından istatistiksel anlamlı farklılık görülmezken, nötrofil değerleri açısından istatistiksel anlamlı düzeyde fark mevcuttu (p<0,001).İlk ve son ölçüm SII indeks medyan değeri 532.61 iken 5 yıllık zaman zarfında 794.32 hesaplanmıştır.Son ölçümün istatistiksel anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi (p<0,05).Mortal seyredenlerin 5 yıldaki FVC kaybı %-20.71,mortal seyretmeyenlerde %-16.87 olarak hesaplandı. Karbonmonoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) kaybı 5 yılda ortalama -%21.51 idi.Mortalite saptanan hastaların 5 yılda,6 DYT'inde yürüme mesafesindeki azalma -%28,36 saptandı.6 DYT'inde SPO2'deki düşüş 5 birimden fazla olanların %35.71'i mortal seyretti. Sonuç:UİP radyolojik paterni, İPF'de en sık görülür.Akciğer fonksiyonlarında ilerleyici düşüş ve yüksek mortalite ile ilişkilendirilmiştir.Bu hastaların takibinde kullanılan parametreler SFT , DLCO, SPO2, 6 DYT, radyolojik görüntülemesi,laboratuvar değerleri prognoz hakkında bilgi verir. Tanı,tedavi ve prognostik belirteçler ile ilgili daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective:Idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) is a chronic, fibrosing interstitial pneumonia of unknown etiology characterized by the radiological and histopathological features of usual interstitial pneumonia (UIP). IPF is associated with significant morbidity and mortality, with outcomes often worse than many malignancies. This study aimed to identify the follow-up parameters used in patients with a UIP pattern on high-resolution computed tomography (HRCT), to assess the relationship between these parameters and disease progression, and to determine progression rates. Additionally, we aimed to highlight the importance of early diagnosis in these patients, its impact on progression, and to raise awareness regarding its recognition in mortality statistics. Materials and Methods:We retrospectively reviewed medical records from the Hospital Information Management System (HIMS) database for patients admitted to the Pulmonology Department of Bolu Abant İzzet Baysal University Training and Research Hospital between January 1, 2019, and January 1, 2024. Patients with a UIP pattern on thoracic HRCT, diagnosed with interstitial lung disease, and initiated on antifibrotic therapy were included. Data collected included demographic characteristics, presenting symptoms, physical examination findings, comorbidities, smoking history, occupational and environmental exposures. Follow-up data such as pulmonary function tests (PFTs), systemic immune-inflammation index (SII), six-minute walk test (6MWT), and laboratory results were also recorded. Survival times and quality of life after diagnosis were assessed, and mortality data were obtained from the national Death Notification System (DNS). Results:A total of 40 patients with a UIP pattern on HRCT who were initiated on antifibrotic therapy were included. The mean age was 68.2 ± 7.19 years, and 82.5% (n=33) were male; 40% were manual laborers. At least one comorbidity was present in 85.29% of patients, and 45% had a smoking history of ≥30 pack-years. The most frequent symptoms were dyspnea (90%), cough (87.5%), sputum production (57.5%), and chest pain (17.5%). On auscultation, crackles were detected in 87.5%, rhonchi in 7.5%, while 5% had normal findings. Twenty-four patients received pirfenidone and sixteen received nintedanib; there was no statistically significant difference in forced vital capacity (FVC) changes between the two antifibrotic agents (p>0.05). Mortality was observed in 25% of pirfenidone users and 12.5% of nintedanib users. Antifibrotic-related adverse events were reported in 67.5% of patients, the most common being pruritus (28.57%), nausea/vomiting (17.86%), diarrhea (17.86%), rash with pruritus (14.29%), and weight loss (14.29%). Of the 40 patients, 8 died during follow-up, three of whom had concomitant malignancies. While 73.33% (n=33) had no malignancy, 15.56% (n=7) had an existing malignancy, and 11.11% (n=5) developed lung cancer within five years. Neutrophil counts increased in 30 patients but decreased in 10; no significant difference was observed in lymphocyte or platelet counts, whereas the change in neutrophil counts was statistically significant (p<0.001). The median SII index increased from 532.61 at baseline to 794.32 over five years (p<0.05). Mean FVC decline was -20.71% in deceased patients versus -16.87% in survivors. The mean five-year DLCO decline was -21.51%. Among deceased patients, the six-minute walk distance decreased by -28.36%, and 35.71% of those with a >5-point decrease in SpO₂ during the 6MWT experienced mortality. Conclusion:The UIP pattern is the most common radiological finding in IPF and is associated with progressive lung function decline and high mortality. Follow-up parameters including PFT, DLCO, SpO₂, 6MWT, imaging, and laboratory values provide prognostic information. Further large-scale studies are warranted to refine diagnostic, therapeutic, and prognostic approaches in this patient population.