Dijital platformlar bağlamında değer ve emek kavramlarının etik açıdan değerlendirilmesi
Ethical evaluation of the concepts of value and labor in the context of digital platforms
  1. Tez No: 973094
  2. Yazar: ÜLVİYE KILIÇ KARAKELLE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERGEN ÖZÜAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Felsefe, Communication Sciences, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, Emek, Değer, Etik, Dijital Emek, Dijital Platform, Değerlendirme Problemi, Human, Labor, Value, Ethıcs, Dıgıtal Labor, Dıgıtal Platform, Evaluatıon Problem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı dijital bağlamda emek ve değer kavramlarını etik açıdan değerlendirmektir. Emek ve değeri sadece ekonomiyle bağlantılı olarak düşünmeyip ama salt felsefi bağlamda da ele almayıp, disiplinler arası bir bakış açısıyla; tarihsel, toplumsal ve teknolojik dönüşümler ışığında çok yönlü olarak incelemektir. Bu doğrultuda, Dijital Çağ'da emek ve değer bağlamında ortaya çıkan etik sorunları tartışarak felsefi çözüm önerileri sunmaktır. Bu nedenle birinci bölümde tez çalışmasıyla ilgili genel çerçeve verilmiştir. İkinci bölümde ise emek ve değer kavramlarının tarihsel gelişimi, Antik Yunan düşünce dünyasında yer alan düşünürlerinin konuyu ele alış biçiminden başlanarak ele alınmış, bu kavramların daha sonraki dönem olan modern dönemde geçirdiği dönüşüm emek ve değer konusunda incelikli çalışmalar yapmış olan düşünürlerin çalışmaları çerçevesinde ortaya konumuştur Ayrıca bu bölümde dijitalleşme süreciyle birlikte emek ve değer anlayışında meydana gelen dönüşümler detaylı biçimde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, ikinci bölümde emek ve değer konusunda ortaya konan tarihsel ve kavramsal değişimin, toplumsal yapıda neden olduğu dönüşümler ele alınmaktadır. Bu bağlamda, özellikle pratik yaşam alanında beliren yabancılaşma sorunu merkeze alınarak tartışılmıştır. Antik Yunan toplumundaki kamu ve özel alan ayrımı temel alınarak, modern dönemde bu ayrımın nasıl farklılaştığı ve sanayileşmeyle birlikte anlam ve değer krizine nasıl evrildiği etik bir çerçevede değerlendirilmektedir. Modern dönemden dijitalleşme sürecine uzanan zaman diliminde, insanın toplumsal ve bireysel düzlemde geçirdiği dönüşüm kavramsal bir çözümleme ile sunulmaktadır. Dördüncü bölümde ise dijital platformlar üzerinden emek ve değer konusu irdelenerek etik açıdan felsefi olarak İoanna Kuçuradi'nin“değerlendirme problemi”üzerinden tartışılmıştır. Emek ve değer kavramlarının aynı şeyler olmadığı, aralarındaki farkların günümüzde daha da belirginleştiği savunularak, tartışılmıştır. Emek ve değer üzerine yürütülen tartışmalar, dijitalleşmenin etkisiyle geleneksel üretim ilişkilerinden uzaklaşarak dijital platformlar aracılığıyla şekillenen yeni toplumsal ve ekonomik bağlamlarda yeniden düşünülmüş ve bu çerçevede ortaya konulmuştur
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the concepts of labor and value from an ethical perspective within the digital context. Rather than considering labor and value solely in relation to economics or approaching them purely from a philosophical standpoint, the study adopts an interdisciplinary perspective and analyzes these concepts in detail in light of historical, social, and technological transformations. Accordingly, it aims to discuss the ethical issues that emerge in relation to labor and value in the Digital Age and to propose philosophical solutions to these problems. In this regard, the first chapter presents a general framework of the thesis. The second chapter examines the historical development of the concepts of labor and value, starting with the approaches of thinkers in Ancient Greek thought. It then discusses how these concepts transformed in the modern era, based on the works of philosophers who have studied labor and value in depth. Additionally, the changes in the understanding of labor and value brought about by the digitalization process are examined in detail. The third chapter focuses on the social transformations caused by the historical and conceptual changes in labor and value discussed in the previous chapter. In this context, the problem of alienation, especially as it appears in practical life, is brought to the center of discussion. Based on the distinction between the public and private spheres in Ancient Greek society, the chapter evaluates how this distinction changed in the modern era and how it evolved into a crisis of meaning and value with industrialization, within an ethical framework. The transformation experienced by individuals and society from the modern period to the digital age is presented through conceptual analysis. In the fourth chapter, the issue of labor and value is examined through digital platforms and discussed ethically and philosophically from the perspective of Ioanna Kuçuradi's“problem of valuation.”It is argued that the concepts of labor and value are not identical, and that the differences between them are becoming more pronounced today. Discussions of labor and value are being rethought and presented within the framework of new social and economic contexts shaped by digital platforms, moving away from traditional relations of production under the influence of digitalization.