Obezitesi ya da malnütrisyonu olan çocuklarda bazı metabolik biyomarkır düzeylerinin ( makorin ring finger protein 3, mezensefalik astrosit kaynaklı nörotrofik faktör, follistatin benzeri 1 ve family with sequence similarity 19 member A5 protein) değerlendirilmesi
Evaluation of some metabolic biomarker levels (macorin ring finger protein 3, mesencephalic astrocyte-derived neurotrophic factor, follistatin-like 1, and family with sequence similarity 19 member A5 protein) in children with obesity or malnutrition
- Tez No: 973137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜGÜLSÜM CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Biyokimya, Child Health and Diseases, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Beyin kaynaklı nörotrofik faktör, Diziler, Eşleşme bozucu proteinler, Follistatin like protein 1, Glikoproteinler, Makorin ring finger protein 3, Malnütrisyon, Obezite, Sequences, Uncoupling proteins, Follistatin like protein 1, Glycoproteins, Makorin ring finger protein 3, Malnutrition, Obesity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocukluk çağında görülen başlıca beslenme bozuklukları arasında obezite ve malnütrisyon yer almaktadır. Bu iki durum dünya genelinde artış gösteren önemli bir halk sağlığı sorunudur. Son yıllarda metabolik sağlık durumunu yansıtan biyomarkırların araştırılması, çocukluk çağındaki beslenme bozukluklarının patofizyolojisinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda, bazı yeni nesil proteinler ve nörotrofik faktörler dikkat çekmektedir. Makorin ring finger protein 3 (MKRN3), Mezensefalik astrosit kaynaklı nörotrofik faktör (MANF), Follistatin benzeri 1 (FSTL1) ve Family With Sequence Similarity 19 Member A5 protein (FAM19A5), enerji metabolizması, hücresel stres yanıtı, inflamasyon ve nöroendokrin regülasyon gibi birçok fizyolojik sürece etki eden moleküllerdir. Bu çalışmanın amacı; obezitesi veya malnütrisyonu bulunan çocuklarda MKRN3, MANF, FSTL1 ve FAM19A5 düzeylerini değerlendirmek, bu biyomarkırların obezite veya malnütrisyona göre nasıl farklılık gösterdiğini ortaya koymak ve elde edilen veriler doğrultusunda bu moleküllerin olası tanı değerlerini araştırmaktır. Ayrıca bu biyomarkırların klinik ve biyokimyasal parametrelerle olan ilişkilerinin analiz edilmesi de hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen bireyler, vaka grupları (obez ve malnütrite) ve kontrol grubu olmak üzere üç grubu olarak ayrılmıştır. Çalışmaya vaka grupları 5-15 yaş arası olan kız ve erkek hasta olarak 60 obez ve 59 malnütrisyon, kontrol grubu olarak 59 çocuk olmak üzere toplam 178 olgu dahil edilmiştir. Çalışmamızda prepüberte/püberte açısından ayırımı için gruplar 12 yaş altı ve 12 yaş üstü olarak tekrar gruplandırıldı. Vaka grupları ile kontrol grubu arasında enzim bağlantılı immünosorbent test (ELISA) yöntemi ile serum MKRN3, MANF, FSTL1 ve FAM19A5 düzeyleri değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen olguların demografik verileri, laboratuvar sonuçları, serum MKRN3, MANF, FSTL1 ve FAM19A5 düzeyleri veri tabanına kaydedilerek istatistiksel olarak gruplar arasında fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda gruplarda cinsiyet, yaş ve prepuberte/puberte açısından anlamlı fark gözlenmedi (p>0.05). Bu durum grupların karşılaştırılabilir olduğunu göstermektedir. Obez, malnütrisyon ve kontrol grupları arasında serum MANF (p<0.001), MKRN3 (p<0.001), FSTL1 (p<0.005) ve FAM19A5 (p<0.001) düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Malnutrisyon grup serum MKRN3 düzeyleri kontrol ve obez grup ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.001). Obez grup ve kontrol grup arasında anlamlı fark gözlenmemiştir (p=0.892). Serum MANF düzeylerini kontrol ile karşılaştırıldığında malnutrisyon ve obez gruplarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük tespit edilmiştir (sırasıyla p <0.05 ve p<0.01). Serum FSTL1 ve FAM19A5 düzeyleri malnutrisyon ve obez grup kontrol grup ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.05). HOMAIR düzeyi, IR + Obez grupta IR – Obez gruptan anlamlı yüksek bulunmuştur (p <0.001). İki grup arasında, serum MANF, MKRN3, FSTL1 ve FAM19A5 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p>0.05) Sonuç: Çalışmamızda serum MANF, FSTL1 ve FAM19A5 düzeylerinin sağlıklı gruba göre obez ve malnütrisyon tanılı çocuklarda istatistiksel olarak anlamlı düşük olduğu tespit edildi. Serum MKRN3 düzeyinin sağlıklı ve obez gruba göre malnütrisyon grupta istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek olduğunu bulundu. MANF, FSTL1 ve FAM19A5 düzeylerinin düşüklüğünün obezite ve malnütrisyon patogenezinde rol oynadığını düşünmekteyiz. MKRN3 düzeyi obezitede anlamlı olmayan ve malnütrisyonda anlamlı olan yükselişlerinin obezite ve malnütrisyon patogenezinde rol oynadığını ileri sürmekteyiz. Daha geniş katılımcılar ile yapılacak yeni çalışmalar serum MANF, MKRN3, FAM19A5 ve FSTL1 düzeylerinin bir biyobelirteç olarak obezite ve malnütrisyon tanısında kullanımına katkı sağlayacaktır. Bu çalışma, çocuklarda obezite ve malnütrisyonun patofizyolojik süreçlerin anlaşılmasında, tanı açısından yeni bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity and malnutrition are the most common nutritional disorders seen in childhood. These two conditions are a significant public health problem that is increasing worldwide. In recent years, the search for biomarkers reflecting metabolic health status has contributed to a better understanding of the pathophysiology of childhood nutritional disorders. In this context, some new generation proteins and neurotrophic factors are of interest. Makorin ring finger protein 3 (MKRN3), mesencephalic astrocyte-derived neurotrophic factor (MANF), follistatin-like 1 (FSTL1), and family with sequence similarity 19 member A5 protein (FAM19A5) are molecules that influence various physiological processes such as energy metabolism, cellular stress response, inflammation, and neuroendocrine regulation. The aim of this study was to evaluate the levels of MKRN3, MANF, FSTL1 and FAM19A5 in children diagnosed with obesity or malnutrition, to determine how these biomarkers differ according to obesity or malnutrition, and to investigate the potential diagnostic values of these molecules in the light of the obtained data. In addition, it is aimed to analyze the relationships of these biomarkers with clinical and biochemical parameters. Materials and Methods: Individuals included in the study were divided into three groups: case group (obese and malnourished) and control group. A total of 178 cases were included in the study, consisting of 60 obese and 59 malnourished children as the case group and 59 children as the control group, aged between 5 and 15 years. In our study, in the each group were reclassified as under 12 and over 12 years old in order to distinguish between prepubertal and pubertal stages. Serum MKRN3, MANF, FSTL1, and FAM19A5 levels were evaluated among the case and control groups using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. The demographic data, laboratory results, and serum MKRN3, MANF, FSTL1, and FAM19A5 levels of the participants were recorded in a database, and istatistical analyses were performed to determine whether there were significant differences between the groups. Results: In our study, no significant differences were observed between the groups in terms of sex, age, or prepubertal/pubertal status (p>0.05), indicating that the groups were comparable. There were statistically significant differences among the obese, malnutrition, and control groups in serum MANF (p<0.001), MKRN3 (p<0.001), FSTL1 (p<0.005), and FAM19A5 (p<0.001) levels. Serum MKRN3 levels in the malnutrition group were found to be significantly higher compared with the control and obese groups (p<0.001), while no significant difference was observed between the obese and control groups (p=0.892). Serum MANF levels were significantly lower in both the malnutrition and obese groups compared to the control group (p<0.05 and p<0.01, respectively). Serum FSTL1 and FAM19A5 levels were significantly lower in the malnutrition and obese groups compared to the control group (p<0.05). Serum The HOMA-IR level was found to be significantly higher in the IR-positive obese group compared to the IR-negative obese group (p<0.001). However, no statistically significant differences were observed between these two groups in terms of serum MANF, MKRN3, FSTL1, and FAM19A5 levels (p>0.05). Conclusion: In our study, serum MANF, FSTL1, and FAM19A5 levels were found to be significantly lower in children diagnosed with obesity and malnutrition compared to the healthy group. Serum MKRN3 levels were found to be significantly higher in the malnutrition group compared to the healthy and obese groups. We suggest that the decreased levels of MANF, FSTL1, and FAM19A5 may play a role in the pathogenesis of obesity and malnutrition. We suggest that the non-significant increase of MKRN3 levels in obesity and the significant increase in malnutrition may play a role in the pathogenesis of both obesity and malnutrition. Future studies with larger participant groups will contribute to the use of serum MANF, MKRN3, FAM19A5, and FSTL1 levels as biomarkers in the diagnosis of obesity and malnutrition. This study provides a new perspective on the understanding of the pathophysiological processes of obesity and malnutrition in children, as well as on their diagnosis.