Ortaokullarda problem çözme becerileri öğretiminde öğrenme desteği kullanımı
The use of learning support in teaching problem solving in secondary schools
- Tez No: 973164
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN BETÜL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Desteği, Algoritma, Problem Çözme Becerileri, Bilgisayarsız Etkinlikler, Scaffolding, Algorithm, Problem Solving Skills, Cs Unplugged
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Öğrenme desteği, öğrencilerin öğrenme süreçlerini desteklemek ve bilişsel becerilerini geliştirmek amacıyla geçici rehberlik sağlayan bir öğretim stratejisidir. Bu çalışma, bilgisayarsız etkinlikler kullanılarak Öğrenme desteğinin 6. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bilgisayarsız etkinlikler, öğrencilerin bilgisayar veya dijital araçlar kullanmadan algoritmik düşünme, mantıksal akıl yürütme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyan uygulamalardır. Sekiz hafta süren uygulama sürecinde,“Problem Çözme Kavramı ve Yaklaşımları”konusuna yönelik öğrenme kazanımlarını desteklemek amacıyla, araştırmacı tarafından ASSURE öğretim tasarımı modeli temel alınarak geliştirilen bilgisayarsız etkinlikler uygulanmıştır. Bu araştırmada, paralel karma desen kullanılmıştır. Nicel veriler,“Problem Çözme Becerisi Algı Ölçeği”ve“Problem Çözme Becerisi Belirleme Ölçme Aracı”ile toplanırken; nitel veriler“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”,“Öğrenci Günlükleri”,“Araştırmacı Günlüğü”ve“Öğrenci Çalışma Kâğıtları”aracılığıyla elde edilmiştir. Öğrencilerin problem çözme becerilerindeki gelişimi analiz etmek için bağımlı örnekler t-testi uygulanmış ve ön test-son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Nicel analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin problem çözme becerisi algısı ve performansı açısından ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Algı ölçeği sonuçlarına göre, öğrencilerin problem çözme becerilerine yönelik algılarında olumlu bir değişim gözlenmiştir. Benzer şekilde, problem çözme performansı ölçme aracına göre de öğrencilerin son test puanlarının ön test puanlarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Nitel bulgular ise, öğrencilerin bireysel çalışmalarda deneme-yanılma yoluyla bağımsız problem çözme süreçlerini geliştirdiklerini; grup çalışmalarında ise akran desteği ve fikir alışverişiyle alternatif çözüm yolları ürettiklerini göstermiştir. Ancak sürecin bazı öğrencilerde motivasyonel zorluklara ve grup dinamiklerinde kararsızlıklara neden olduğu da gözlemlenmiştir. Bulgular doğrultusunda, bilgisayarsız etkinliklerin ve Öğrenme desteğinin farklı eğitim düzeylerinde ve konu alanlarında uygulanmasının etkili olabileceği düşünülmektedir. Öğretim materyallerinin gerçek yaşam problemleriyle ilişkilendirilerek zenginleştirilmesi, öğrencilerin problem çözme becerilerini ve motivasyonlarını artırabilir. Ayrıca, öğretmenlerin Öğrenme desteğini etkili bir şekilde uygulayabilmesi için eğitim programları düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Learning support is an instructional strategy that provides temporary guidance to support students' learning processes and improve their cognitive skills. This study aims to examine the effect of learning support using computer-free activities on 6th grade students' problem solving skills. Computer-free activities are applications that allow students to develop algorithmic thinking, logical reasoning and problem solving skills without using computers or digital tools. During the eight-week implementation process, computer-free activities developed by the researcher based on the ASSURE instructional design model were implemented to support the learning outcomes related to the“Problem Solving Concepts and Approaches”topic. In this study, parallel mixed design was used. Quantitative data were collected through“Problem Solving Skill Perception Scale”and“Problem Solving Skill Identification Measurement Tool”; qualitative data were obtained through“Semi-structured Interview Form”,“Student Diaries”,“Researcher Diary”and“Student Worksheets”. Dependent samples t-test was applied to analyze the development in students' problem solving skills and it was determined that there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test values. According to the results of the quantitative analysis, there was a significant increase between the pre-test and post-test scores in terms of students' perception and performance of problem solving skills. According to the results of the perception scale, a positive change was observed in students' perceptions of problem solving skills. Similarly, according to the problem solving performance measurement tool, it was determined that the post-test scores of the students were statistically significantly higher than the pre-test scores. Qualitative findings showed that students developed independent problem solving processes through trial and error in individual studies, and produced alternative solutions through peer support and exchange of ideas in group studies. However, it was also observed that the process caused motivational difficulties in some students and instability in group dynamics. In line with the findings, it is thought that the implementation of computer-free activities and learning support at different educational levels and subject areas may be effective. Enriching instructional materials by associating them with real life problems can increase students' problem solving skills and motivation. In addition, it is recommended that training programs should be organized for teachers to apply learning support effectively.