Mesleki ve teknik anadolu lisesi son sınıf öğrencilerinin mesleki eğitimi ve kariyer beklentileri: Samsun ili örneği
Vocational education and career expectations of vocational and technical anatolian high school final grade students: The case of Samsun province
  1. Tez No: 973163
  2. Yazar: HASAN GENEŞGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNE DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu meslek liseleri, Anatolian vocation high schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Samsun merkez ilçeler Canik, İlkadım ve Atakum'da bulunan 11bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencilerinin okul ve mesleki eğitimlerine yönelik görüşlerini, kariyer beklentilerini ve bu faktörlerin sosyo-demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veri toplama aracı olarak anket uygulanmıştır. Çalışma grubu, Samsun ilindeki farklı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören son sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde, öğrencilere mesleki eğitim deneyimleri, kariyer beklentileri ve sosyo-demografik değişkenlerle ilişkili sorular içeren bir anket uygulanmıştır. Verilerin analizi, SPSS programı kullanılarak yapılmış ve betimsel istatistiksel Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin aldıkları mesleki eğitimi genel olarak faydalı bulmalarına rağmen, bu eğitimin beklentilerini tam olarak karşılamadığını ortaya koymuştur. Teknik alanlarda eğitim gören öğrencilerin memnuniyet oranları daha yüksek bulunmuş ancak genel memnuniyet oranları %50'nin altında kalmıştır. Cinsiyet, ekonomik durum ve ailenin eğitim seviyesi gibi sosyo-demografik faktörlerin, öğrencilerin mesleki eğitime bakış açılarında anlamlı farklılıklar yarattığı gözlemlenmiştir. Kariyer beklentileri açısından, erkek öğrencilerin mesleklerine daha bağlı oldukları, kız öğrencilerin ise farklı alanlara yönelme isteğinde oldukları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, mesleki ve teknik eğitimin sektörün güncel gereksinimlerine uyum sağlayacak şekilde revize edilmesi, öğrencilere daha etkin kariyer rehberliği sunulması ve ailelerin bu süreçlere daha fazla dahil edilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the opinions of senior students enrolled in Vocational and Technical Anatolian High Schools in Samsun regarding their school and vocational education, their career expectations, and whether these factors differ based on socio-demographic variables. A quantitative research method was employed, and a survey was used as the data collection tool. The study group consisted of senior students studying in various Vocational and Technical Anatolian High Schools in Samsun. During the data collection process, students were administered a questionnaire that included questions related to their vocational education experiences, career expectations, and socio-demographic variables. Data analysis was conducted using the SPSS software, and statistical techniques Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis were applied. The findings revealed that although students generally found their vocational education beneficial, it did not fully meet their expectations. Students in technical fields reported higher satisfaction levels; however, overall satisfaction remained below 50%. Socio-demographic factors such as gender, economic status, and parental education level were found to create significant differences in students' perspectives on vocational education. In terms of career expectations, male students exhibited a stronger commitment to their professions, whereas female students were more inclined to explore different fields. As a result of the study, it is recommended that vocational and technical education be revised to align with the current needs of the industry, that students receive more effective career guidance, and that families become more involved in these processes.