Akut koroner sendromu olan bireylerde ürik asit/albümin oranı, beslenme durumu ve GRACE risk skoru arasındaki ilişki
The relationship between uric acid/albumin ratio, nutritional status, and GRACE risk score in individuals with acute coronary syndrome
- Tez No: 973177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, grace risk skoru, malnütrisyon, ürik asit/albümin oranı, Acute coronary syndrome, grace risk score, malnutrition, uric acid/albumin ratio
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada Akut Koroner Sendromu olan yetişkin bireylerde ürik asit/albümin oranı, beslenme durumu ve GRACE Risk Skoru arasındaki ilişkiyi saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, 128 akut koroner sendrom tanılı hastaların sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları, antropometrik ölçümleri ve kan biyokimyasal parametreleri içeren 26 soruluk katılımcı bilgi formu araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Katılımcıların Besin Tüketim Sıklığı Anketi araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Ayrıca bireylere Nütrisyonel Risk Tarama-2002 (NRS-2002), Subjektif Global Değerlendirme (SGD), Çok Boyutlu Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇBYKÖ), Vizüel Analog Skala (VAS) araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Bulgular: Bu çalışmaya dahil edilen bireylerin %71,9'u erkek ve %28,1'i kadındır. Yaş ortalaması 66,89±13,36 yıldır. NRS skoruna göre, 65 yaş ve üzerindekiler (p=0,014), ortaokul ve altı eğitim düzeyindekiler (p=0,000), alkol kullanmayanlar (p=0,039) ve fiziksel aktivite yapmayanlar (p=0,001) anlamlı düzeyde daha fazla risk altındadır (p<0,05). SGD sınıflaması ile cinsiyet (p=0,029), gelir düzeyi (p=0,019), ilaç kullanımı (p=0,042) ve fiziksel aktivite yapma durumu (p=0,041) arasında anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). ÇBYKÖ toplam puan ortalaması, lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip bireylerde (p=0,005), geliri yeterli olanlarda (p=0,000), ilaç kullanmayanlarda (p=0,007), fiziksel aktivite yapanlarda (p=0,000) ve NRS skoruna göre normal beslenenlerde (p=0,000) anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. VAS göğüs ağrısı şiddeti, fiziksel aktivite yapanlarda (p=0,013) ve NRS skoruna göre normal beslenenlerde (p=0,000) daha düşük saptanmıştır. Ayrıca, beden kütle indeksi sınıflamasına göre zayıf olan bireylerin, normal, fazla kilolu ve obez bireylere kıyasla ağrı düzeyleri anlamlı düzeyde yüksektir (p=0,012). VAS skoru ayrıca SGD sınıflamasına göre de anlamlı farklılık göstermiştir (p=0,000); ağır derecede malnütrisyonu olan bireylerde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca, GRACE risk skoruna göre zayıf bireylerin %57,1'inin, obezlerin %20,8'inin ve ağır derecede malnütrisyonu olanların %42,1'inin yüksek mortalite riski taşıdığı saptanmıştır (p<0,05). Yaşa ve cinsiyete göre düzeltilmiş modelde, NRS skoru ile ÇBYKÖ toplam puanı arasında negatif (p=0,019) ve SGD sınıflaması ile ÇBYKÖ toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,000). Sonuçlar: Sonuç olarak akut koroner sendromlu bireylerin tedavi süreçlerinde yalnızca farmakolojik yaklaşımların yeterli olmadığı, beslenme durumunun da sistematik biçimde değerlendirilerek uygun beslenme müdahaleleriyle desteklenmesi gerektiği gösterilmektedir. İleride beslenme ile hastalık seyri arasındaki ilişkinin daha ayrıntılı bir şekilde ortaya konabilmesi için daha büyük örneklem gruplarını kapsayan ve uzun süreli takipleri içeren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The primary aim of this study is to investigate the relationship between uric acid/albumin ratio, nutritional status, and GRACE (Global Registry of Acute Coronary Events) risk score in adult individuals diagnosed with acute coronary syndrome (ACS). Materials and Methods: In this study, a 26-item participant information form including the sociodemographic characteristics, dietary habits, physical activity status, anthropometric measurements, and blood biochemical parameters of 128 patients diagnosed with acute coronary syndrome was recorded by the researcher. The Food Frequency Questionnaire was also completed by the researcher. In addition, the Nutritional Risk Screening-2002 (NRS-2002), Subjective Global Assessment (SGA), Multidimensional Quality of Life Scale (MQOLS), and Visual Analog Scale (VAS) were administered to the participants by the researcher. Results: Of the individuals included in this study, 71.9% were male and 28.1% were female, with a mean age of 66.89 ± 13.36 years. According to the Nutritional Risk Screening (NRS) score, being aged 65 or older (p=0.014), having a middle school or lower education level (p=0.000), not consuming alcohol (p=0.039), and not engaging in regular physical activity (p=0.001) were significantly associated with higher nutritional risk (p<0.05). A significant association was found between Subjective Global Assessment (SGA) classification and gender (p=0.029), income level (p=0.019), medication use (p=0.042), and exercise status (p=0.041). The total score of the McGill Quality of Life Questionnaire (MQOL) was significantly higher among participants with a high school education or above (p=0.005), sufficient income (p=0.000), no regular medication use (p=0.007), regular physical activity (p=0.000), and normal nutritional status based on NRS (p=0.000). Chest pain severity, measured by the Visual Analog Scale (VAS), was significantly lower in those who exercised (p=0.013) and those with normal nutritional status (p=0.000). Underweight individuals, based on body mass index, reported significantly higher pain levels compared to those with normal weight, overweight, or obesity (p = 0.012). VAS scores also varied significantly with SGA classification, with the highest scores observed in individuals with severe malnutrition (p=0.000). According to the GRACE risk score, 57.1% of underweight individuals, 20.8% of obese individuals, and 42.1% of those with severe malnutrition were identified as being at high risk of mortality (p<0.05). In a model adjusted for age and gender, there was a significant negative association between NRS score and MQOL total score (p=0.019), and a positive association between SGA classification and MQOL total score (p=0.000). Conclusion: In conclusion, the findings indicate that pharmacological approaches alone are not sufficient in the treatment processes of individuals with acute coronary syndrome. Nutritional status should also be systematically assessed and supported with appropriate nutritional interventions. In order to better elucidate the relationship between nutrition and disease progression, future studies with larger sample sizes and long-term follow-up are needed.