Açık ve uzaktan eğitimde yapay zeka uygulamalarının etik boyutlarının incelenmesi
Examination of ethical dimensions of artificial intelligence applications in open and distance education
  1. Tez No: 973191
  2. Yazar: ZEYNEP ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. MELİKE AYDEMİR ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yapay zekâ, AUÖ, etik, veri güvenliği, şeffaflık, fırsat eşitsizliği, algoritmik önyargı, hesap verebilirlik, eğitim teknolojisi, artificial intelligence, open and distance learning, ethics, data security, transparency, inequality of opportunity, algorithmic bias, accountability, educational technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Açık ve Uzaktan Öğretme Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, açık ve uzaktan öğrenmede (AUÖ) yapay zeka (YZ) uygulamalarının etik kullanımıyla ilgili mevcut literatürdeki temel sorunları incelemek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Çalışmada etik sorunlar, etik ilkelere yönelim, uygulama sorunları ve gelecek perspektifi olmak üzere dört ana tema belirlenmiştir. Yöntem: Araştırmada nitel yöntem kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. AUÖ alanında deneyime sahip 33 katılımcı ile gerçekleştirilen görüşmeler, betimsel ve tümdengelimsel içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Kodlamalar literatüre dayalı tematik bir çerçeveye göre yapılmış, veri geçerliği katılımcı doğrulaması ve kodlayıcılar arası güvenilirlik (Cohen's κ = 0.86) ile sağlanmıştır. Bulgular: Bulgular dört ana tema altında toplanmıştır: (1) Etik sorunlar başlığı altında veri güvenliği, şeffaflık eksikliği, fırsat eşitsizliği ve algoritmik önyargı öne çıkmıştır; (2) Etik ilkelere yönelim kapsamında hesap verebilirlik, açıklanabilirlik, mahremiyet ve adalet ilkeleri vurgulanmıştır; (3) Uygulama sorunları, teknik altyapı eksiklikleri, yasal boşluklar ve etik farkındalık yetersizliğiyle ilişkilendirilmiştir; (4) Gelecek perspektifinde ise çok paydaşlı yönetişim, bağlama duyarlı politika geliştirme ve uzun vadeli etik stratejilerin önemi vurgulanmıştır. Sonuçlar: YZ teknolojileri, AUÖ ortamlarında kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunma, veri temelli karar alma süreçlerini destekleme ve öğrenci destek hizmetlerini geliştirme potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, katılımcı görüşleri bu teknolojilerin veri güvenliği ihlalleri, algoritmik önyargılar, şeffaflık eksiklikleri ve erişim eşitsizlikleri gibi önemli etik riskler taşıdığını ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, açıklık, adalet, güvenlik ve katılımcılık temelli bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği dile getirilmiştir. Ayrıca, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir YZ politikasının geliştirilebilmesi için disiplinler arası iş birliği ile etik farkındalığın artırılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The primary aim of this study is to examine the key issues related to the ethical use of AI applications in ODL as reflected in the current literature, and to propose possible solutions. The study identifies four main themes: ethical issues, orientation toward ethical principles, implementation challenges, and future perspectives. Data security, lack of transparency, inequality of opportunity, and algorithmic bias stand out as the main ethical concerns. Accountability, explainability, privacy, and fairness are highlighted as essential principles for ethical use. While technical and administrative difficulties are emphasized in practice, the necessity of multi-stakeholder and sustainable ethical policies is underlined for the future. Method: The research employs a qualitative design. Semi-structured interviews were conducted with 33 participants experienced in the field of ODL. The data were analyzed through descriptive and deductive content analysis. Coding was performed within a literature-based thematic framework, and data validity was ensured through participant validation and inter-coder reliability (Cohen's κ = 0.86). Findings: The findings were categorized under four main themes: (1) Ethical issues, including data security, lack of transparency, inequality of opportunity, and algorithmic bias; (2) Orientation toward ethical principles, emphasizing accountability, explainability, privacy, and justice; (3) Implementation challenges, associated with technical infrastructure deficiencies, regulatory gaps, and a lack of ethical awareness; (4) Future perspectives, highlighting the importance of multi-stakeholder governance, context-sensitive policy development, and long-term ethical strategies. Conclusions: AI technologies have the potential to offer personalized learning experiences, support data-driven decision-making, and enhance student support services in open and distance learning environments. Participant views indicate that these technologies also carry significant ethical risks, such as data breaches, algorithmic bias, lack of transparency, and unequal access. In this context, a framework based on transparency, justice, security, and participatory approaches is recommended. Additionally, the development of a sustainable and inclusive AI policy requires interdisciplinary collaboration and increased ethical awareness.