Yükseköğretimde ölçme ve değerlendirmede grafik tablet kullanımı
The use of graphic tablets in assessment and evaluation in higher education
- Tez No: 933586
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Online sınav, Grafik tablet, Online Exam, Graphic Tablet
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Uzaktan eğitim sisteminin mecburi olduğu bir dönemden geçilmektedir. Dünya, 2020 yılını salgın tehdidi altında geçirmiştir ve bu tehlike devam etmektedir. Dolayısıyla salgının daha fazla kişiye ulaşamaması adına birçok önlem alınmıştır. Eğitimin uzaktan eğitim şeklinde yapılması da bu önlemlerden bir tanesidir. Fakat uzaktan eğitimle eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi ölçme ve değerlendirmenin nasıl gerçekleştirileceği sorununu beraberinde getirmiştir. Online eğitimi değerlendirmek, öğrencilerin ilerleme düzeyini ve derslerde anlatılan konuları kavrayıp kavramadığını kontrol etmek, tüm eğitim faaliyetlerinde olduğu gibi sınav yöntemi ile gerçekleştirilebilir. Sınavlar sınıf ortamında yapılamadığı durumlarda karşımıza online sınav sistemi çıkmaktadır. Çevirimiçi sınavlar, farklı soru tipleri ile hazırlanan, öğrencilerin mobil cihaz/bilgisayar başında hazırlanan sorulara cevap vermesi ile gerçekleştirilen bir sınav türüdür. Ölçme ve değerlendirmede çok fazla tercih edilmemektedir. Bunun en büyük sebebi öğrencinin sınav sırasında ne yaptığını görememektir. Fakat gelişen altyapılar ve imkanlar ölçüsünde online sınavların da güvenilirliği yükselmektedir. Online sınav sisteminin dezavantajları olsa da ölçme ve değerlendirme hızı, soru tipleri, soru bankası gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Günümüzde uzaktan eğitim uygulamalarının artması ile ölçme değerlendirme sistemlerinde çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, doğru-yanlış, eşleştirme gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu projede kullanılan yöntemlerin haricinde öğrencinin online sınav esnasında kendi el yazısı ile klasik tipte sınav yapılabilmesi hedeflenmiştir. Online sınavlarda çözüm gerektiren ve ifade ile cevap verilmesi gereken sınavlarda soru soranın amacına ulaşabilmesi için hazırlanan soruların açık uçlu ve/veya işlem gerektiren sorulardan hazırlanmış olması gerekmektedir. Sınav adayının bu tipte hazırlanan sınavlarda daha etkin ve verimli olabilmesi için kullanılan sınav yönetimi sistemine entegre edilecek grafik tablet donanımı ile sınav daha uygulanabilir hale getirilmek istenmektedir. Hazırlanacak olan çevrimiçi sınav uygulamasında, çoktan seçmeli, boşluk doldurma soru tiplerinin yanında öğrencinin grafik tablet yardımıyla tıpkı klasik bir sınavda olduğu gibi soruları cevaplama yapabileceği açık uçlu soru tipleri oluşturulacaktır. Çoktan seçmeli sorularda otomatik puanlama yapılabilecek, açık uçlu sorularda ise sınavı hazırlayan kullanıcının değerlendirme yaparak puanlanma yapması sağlanacaktır. Ayrıca ilerleyen aşamalarda veri madenciliği, yapay zeka desteği ile birlikte hazırlanan sınavlarda açık uçlu soruların çözümünde özellikle devre çizimlerinde öğrencinin cevabını otomatik olarak puanlandırma aşamasına gelinmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
A period where the distance education system is mandatory is being experienced. The world spent the year 2020 under the threat of a pandemic, and this danger continues. Therefore, many measures have been taken to prevent the pandemic from reaching more people. Conducting education through distance education is one of these measures. However, conducting educational activities through distance education has brought the issue of how to perform assessment and evaluation. Evaluating online education, checking the level of students' progress and understanding of the subjects taught in the lessons can be carried out through exams, as in all educational activities. When exams cannot be conducted in a classroom environment, the online exam system emerges. An online exam is a type of exam prepared with various question types and conducted by students answering these questions on a computer. It is not often preferred in assessment and evaluation. The biggest reason for this is not being able to see what the student is doing during the exam. However, with the developing infrastructures and possibilities, the reliability of online exams is also increasing. Although the online exam system has disadvantages, it has many advantages such as speed of assessment and evaluation, question types, and question banks. Nowadays, with the increase in distance education applications, methods such as multiple choice, fill-in-the-blank, true-false, and matching are used in assessment and evaluation systems. In this project, besides the methods used, it is aimed to allow students to take classical type exams with their own handwriting during online exams. For exams that require solutions and need to be answered with explanations in online exams, the questions should be prepared as open-ended and/or require operations to achieve the goal of the questioner. To make the exam more feasible for the candidate to be more effective and efficient in such exams, it is aimed to make the exam more applicable by integrating a graphics tablet device into the exam management system used. In the online exam application to be developed, alongside multiple-choice and fill-in-the-blank question types, open-ended questions will be created, allowing students to answer the questions using a graphic tablet, similar to a traditional exam setting. Automatic grading will be implemented for multiple-choice questions, while for open-ended questions, the user preparing the exam will evaluate and assign scores. The goal is to reach a stage where, in the later phases, the automatic grading of open-ended questions, particularly in circuit diagrams, is achieved in exams prepared with the support of data mining and artificial intelligence.