Evaluation of the effectiveness of the legal responsibilities of nurses training module with case examples
Vaka örnekleri ile hemşirelerin hukuki sorumlulukları eğitim modülünün etkinliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 973195
  2. Yazar: SIDIKA ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, hukuki sorumluluk, eğitim modülü, vaka örnekleri, tıbbi hata, Nursing, legal responsibility, training module, case exemples, malpractise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Hemşirelerin hukuki sorumlulukları tek bir mevzuatta belirtilmediği ve farklı mevzuatların bilinmesi ile kapsamlı olarak anlaşılabildiği karmaşık bir bilgiyi gerektirir. Sağlık sisteminde yaşanan tıbbi hataların, hemşirelere getireceği tazminat, cezai ve idari sorumlulukları daha anlaşılabilir kılmak ve hasta güvenliğini sağlamak adına hazırlanan ''Vaka Örnekleri ile Hemşirelerin Hukuki Sorumlulukları Eğitim Modülü''(VÖHHSEM) ile yapılan eğitimin etkinliği ile çalışmaya katılanların tıbbi hataya eğilim ve tutumları değerlendirilmiştir. Çalışma tek gruplu ön test- son test tasarımlı olup, Nisan 2025-Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini Yeditepe Üniversitesi Hastanesinde çalışan, çalışmaya katılma kriterlerini karşılayan ve gönüllü olan 89 hemşire oluşturmuştur. Çalışmada veriler Kişisel Bilgi Formu, Vaka Örnekleri ile Hemşirelerin Hukuki Sorumlulukları Eğitim Modülünün Etkinliği Ön Test-Son Test Değerlendirme Formu Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği (THEÖ) ve Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği (THTÖ) ile toplanmıştır. Çalışma sonunda VÖHHSEM etkinliği değerinin son ölçüm değerinin ilk ölçüm değerine göre yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001; p<0,01). Çalışmada tıbbi hataya eğilim ile tıbbi hatalarda tutum arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Fazla mesai yapan grubun yapmayanlara göre ve çocuk sahibi olan grubun olmayanlara göre hasta izlemi ve malzeme güvenliği değerinin, yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0,001; p<0,05). Çocuk sahibi olan grubunun tıbbi hatalarda tutum ölçeği değerinin, olmayanlara göre düşük olması istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0,001; p<0,05). Daha önce tıbbi hata yapanların yapmayanlara göre tıbbi hataya eğilim ölçeği değeri istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p=0.012; p<0,05). Hata yapmayan grubunun tıbbi hataya eğilim ölçeği değerinin, emin olmayanlara göre yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001; p<0,05). THTÖ ve alt bölümlerinden; İlaç ve transfüzyon uygulamaları ile hastane enfeksiyonları, hasta izlemi ve malzeme güvenliği, düşmeler, iletişim ve tıbbi hataya eğilim ölçeği arasında pozitif yönde ve çok yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır (r=0.873, p<0,01). Tıbbi hata algısı (r=0.333, p<0,01), yaklaşımı (r=0.745, p<0,01) ve hata nedenleri (r=0.889, p<0,01) ile THTÖ arasında pozitif çok yüksek düzeyle istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The legal responsibilities of nurses are not specified in a single regulation and require knowledge of different regulations to be comprehensively understood, making it a complex subject. To make the compensation, criminal, and administrative responsibilities that medical errors in the healthcare system may bring to nurses more comprehensible and to ensure patient safety, the 'Training Module on the Legal Responsibilities of Nurses with Case Examples' (TMLRNCE) was prepared. The effectiveness of this training and the tendencies and attitudes towards medical errors of the participants were evaluated. The study had a single-group pretest-posttest design and was conducted between April 2025 and May 2025. The sample of the study consisted of 89 nurses working at Yeditepe University Hospital who volunteered and met the participation criteria. Data in the study were collected using the Personal Information Form, Pre-Test Post-Test Evaluation Form of the Training Module on the Legal Responsibilities of Nurses with Case Examples, Medical Error Tendency Scale (METS), and Attitude Scale in Medical Errors (ASME). At the end of the study, the post-measurement value of the TMLRNCE effectiveness was found to be statistically significantly higher than the initial measurement value (p=0.001; p<0.01). A positive relationship was found between the tendency towards medical errors and attitudes in medical errors. It was found statistically significant that the patient monitoring and material safety values were higher in the group working overtime compared to those who did not, and in the group with children compared to those without children (p=0.001; p<0.05). It was found statistically significant that the attitude scale value in medical errors was lower in the group with children compared to those without (p=0.001; p<0.05). It was determined that those who had made medical errors before showed a statistically significant difference in the medical error tendency scale value compared to those who had not (p=0.012; p<0.05). It was found statistically significant that the medical error tendency scale value of the group that did not make errors was higher compared to those who were not sure (p=0.001; p<0.05). A very high level of significant positive relationship was found between ASME and its sub-sections; medication and transfusion practices, hospital infections, patient monitoring and material safety, falls, communication, and the medical error tendency scale (r=0.873, p<0.01)." It was determined that there was a very high level of positive and statistically significant relationship between medical error perception (r=0.333, p<0.01), approach (r=0.745, p<0.01) and error reasons (r=0.889, p<0.01) and ASME.