Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu
Offense of attempting to interfere with the right to a fair trial
  1. Tez No: 973248
  2. Yazar: KÜBRA AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil yargılama, Adil yargılanma, Basın hürriyeti, Basın özgürlüğü, Ceza hukuku, Hukuk, Hukuka aykırılık, Hukuka uygunluk, İfade özgürlüğü, Fair hearing, Fair trial, Press freedom, Criminal law, Law, Unlawful, Compliance with laws, Expressive freedom
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bir devletin hukuk devleti olarak nitelendirilebilmesi, yalnızca temel hak ve özgürlüklerin Anayasa ve hukuki metinlerde yer almasıyla değil, aynı zamanda bu hakların etkin bir şekilde güvence altına alınmasıyla mümkündür. Ceza kanunları ve özel kanunlarda tanımlanan suç tipleri, bu güvenceyi somutlaştıran araçlardan birisidir. Tanımlanan her suç, doğrudan veya dolaylı olarak bir temel hakkın korunmasına hizmet etmektedir. Bu yönüyle ceza normları, birey haklarının ihlali halinde bu hakların korunması sağlama nokBir devletin hukuk devleti olarak nitelendirilebilmesi, yalnızca temel hak ve özgürlüklerin Anayasa ve hukuki metinlerde yer almasıyla değil, aynı zamanda bu hakların etkin bir şekilde güvence altına alınmasıyla mümkündür. Ceza kanunları ve özel kanunlarda tanımlanan suç tipleri, bu güvenceyi somutlaştıran araçlardan birisidir. Tanımlanan her suç, doğrudan veya dolaylı olarak bir temel hakkın korunmasına hizmet etmektedir. Bu yönüyle ceza normları, birey haklarının ihlali halinde bu hakların korunması sağlama noktasında önemli bir işlev üstlenmektedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun'da düzenlenen adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu ile bir taraftan kişilerin ifade özgürlüğünün ve basın özgürlüğünün sınırları belirlenmiş olmakla birlikte, diğer taraftan yargılamayı yapanların, tanıkların ve bilirkişilerin tarafsız, bağımsız ve objektif bir şekilde yargılamaya katılmasının sağlanması istenmiştir. Burada kamuyu bilgilendirme adına yapılacak faaliyetlerin hangi durumda ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü olarak değerlendirmeli sorusu, uygulamada ve teoride şartlarının belirlenmesi gereken önemli bir husustur. Nitekim demokratik toplumun bir unsuru olması sebebiyle hem ifade özgürlüğü hem de temelini ifade özgürlüğünde bulan, onu tamamlayan ve kullanılmasını sağlayan basın özgürlüğü temel haklar arasında yer almaktadır. 1982 Anayasası'nda da bu hakların, kişisel hakları düzenleyen negatif statü haklar arasında yer aldığı görülmektedir. Bu kapsamda, çalışma konusu ile ilgili öğretide ve yüksek mahkeme kararlarında problem arz eden hususlara çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The qualification of a state as a rule of a law requires not only the formal recognition of fundamental rights and freedoms in the Constitution and statutory instruments, but also their effective protection and enforcement. The offence definitions stipulated in the penal code and in special criminal statutes function as legal mechanism to ensure such protection. Each criminal offence, whether directly or indirectly, serves to safeguard at least one fundamental right. In this respect, criminal norms play an important role in ensuring the protection of individual rights in case of violation of these rights. With the crime of attempting to influence fair trial regulated in the Turkish Penal Code No. 5237, the limits of the freedom of the person and freedom of the press have been determined in one year, and it has been requested that the persons who conduct the trial, witnesses and experts, in general, be stopped from participating in the trial independently and without any excuses. Here, the process of evaluating the services to be provided in the name of informing the public as freedom and freedom of the press is an important issue that needs to be determined comprehensively and theoretically. Indeed, as an integral component of a democratic society, both freedom of expression, facilitating its exercise-are recognized as fundamental rights. The 1982 Constitution also categories these rights among negative status rights governing personal freedoms. Within this scope, the present study seeks to propose solutions to problematic issues identified in the doctrine and in the decisions of high courts related to the subject matter.