Ortaokula devam eden çocuğa sahip ebeveynlerin tutumlarının çocuğun akademik başarısına etkisi
The effect of parental attitudes on the academic success of children attending middle school
  1. Tez No: 973273
  2. Yazar: CENNET ERSÖZ DÖĞÜŞCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Tutumları, Akademik Başarı, Ortaokul, Aile, Parental Attitudes, Academic Achievement, Middle School, Family
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada ortaokula devam eden çocuğa sahip ebeveyn tutumlarının çocuğun akademik başarısına etkisi incelenmiştir. Farklı yaşlardaki çocuklarda yaş ve cinsiyetlere göre ebeveyn tutumları ile akademik başarı arasında ilişki ayrı ayrı incelenmiştir. Bu kapsamda kız ve erkeklerde ebeveyn tutumları ile akademik başarı arasındaki ilişki ayrı ayrı incelenirken benzer şekilde 11, 12, 13 ve 14 yaş çocuklarda da ebeveyn tutumları ile akademik başarı arasında ilişki her bir yaş için incelenmiştir. Aynı zamanda sosyo- demografik değişkenlere göre çocukların akademik başarılarının değişiklik gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırmanın katılımcıları İstanbul ili Sancaktepe ilçesinde çocuğu ortaokula giden 254 ebeveynden oluşturmaktadır. Araştırma, nicel araştırma modeli esas alınarak yapılmıştır. İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında 'Anne Baba Tutum Ölçeği ABTÖ-C Formu' ve 'Demografik Bilgi Formu' kullanılmıştır. Analizlerde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ebeveyn tutumları ve akademik başarı arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Demokratik ebeveyn tutumunun akademik başarıyı arttırdığı, baskıcı-otoriter ve aşırı hoşgörülü tutumun akademik başarıyı azalttığı; 11 yaştaki çocukların not ortalaması üzerinde baskıcı-otoriter ebeveyn tutumunun akademik başarıyı azalttığı; 12, 13 ve 14 yaşındaki çocukların ebeveyn tutumlarının akademik başarı üzerinde anlamlı bir rolü olmadığı; demokratik ebeveyn tutumunun kız çocukların akademik başarısı üzerinde olumlu etkisi olurken, baskıcı-otoriter tutumun hem kız hem erkek çocukların akademik başarıları üzerinde olumsuz etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Diğer taraftan ebeveynin öğrenim durumu, çocuk sayısı ve ailenin ekonomik durumunun da akademik başarı üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of parental attitudes on the academic success of children attending middle school. The relationship between parenting styles and academic achievement was examined separately according to the age and gender of the children. In this context, while the relationship between parental attitudes and academic achievement was examined separately for boys and girls, the relationship was likewise analyzed for children aged 11, 12, 13, and 14, with each age group being considered individually. It also examines whether children's academic achievement varies based on socio-demographic variables. The participants of the study consisted of 254 parents whose children attend secondary school in the Sancaktepe district of Istanbul province. The research was conducted using a quantitative research model and employed a relational screening method. The“Parental Attitude Scale (PAS) - C Form”and the“Demographic Information Form”were used to collect data. The SPSS 22 software package was used for data analysis.The findings reveal significant relationships between parental attitudes and academic achievement. Democratic parental attitudes were found to enhance academic performance, while authoritarian and overly permissive attitudes decreased it. Authoritarian parenting specifically had a negative effect on the academic performance of 11-year-old children. However, for children aged 12, 13, and 14, parental attitudes did not play a significant role in academic achievement. Additionally, while democratic parenting positively influenced girls' academic performance, authoritarian parenting had a negative impact on both girls' and boys' performance. Furthermore, parental education level, number of children, and the family's economic status were also found to significantly affect academic achievement.