Genomic and phenomic evaluation of sainfoin (Onobrychis spp.) accessions and assessing their forage and seed yield potential
Korunga (Onobrychis spp.) genetik kaynaklarının genomik, fenomik yöntemlerle incelenmesi ve yem ve tohum verimi potansiyelinin değerlendirilmesi
- Tez No: 973320
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ŞAKİROĞLU, DR. BRANDON SCHLAUTMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Kantitatif genetik, Moleküler genetik, Tohum verimi, Yem verimi, Quantitative genetic, Molecular genetic, Seed yield, Feed yield
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Korunga, zengin bir besin kaynağı olması ve günümüzde evcilleştirilme aşamasında olması nedeniyle alternatif çok yıllık baklagil bitkisi olarak kullanılması önerilen önemli bir yem bitkisidir. Baklagil bitkisi olarak veya tahıl/yem bitkisi olarak çift amaçlı ıslahta başarı, mevcut genetik kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını gerektirir. Bu araştırma, 2023 yılında Türkiye, Tekirdağ'da ve 2024 yılında ABD, Kansas, Salina'da korunga (Onobrychis spp.) genetik kaynaklarının yem ve tohum verim potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışma ayrıca, korunga germplazmının tane verim potansiyelini değerlendirirken performanslarını test etmek için son teknoloji fenomik araçların ve mevcut germplazmlar arasındaki genetik ilişkiyi ele almak için genomik araçların kullanımını da içermiştir. Yem ve baklagil meyve ve tohum morfolojik özellikleriyle ilgili agronomik ve morfolojik özellikler değerlendirilmiştir. Popülasyon yapısı, korunga türlerinin ve örneklerinin grup içi ve gruplar arası çeşitliliği gibi genomik analizler, genom çapında bir SNP belirteci kümesi kullanılarak çıkarıldı. Her iki lokasyonda da önemli türler ve örnek düzeyinde çeşitlilik gözlemlendi. Her iki ortamda yürütülen fenotipik analizler ve değerlendirmeler türler arasında net bir ayrım ortaya koymadı ve fenotipik örtüşmeler gözlemlendi. Korunga meyvesi ve tohumuyla ilgili özellikleri analiz etmek için fenomik araçlar kullanıldı ve sonuçlar, bu yöntemlerin korunga ve diğer çok yıllık tahıl ürünlerinde hızlı ve doğru fenotipik ölçümlere yardımcı olabileceğini gösterdi. Genomik araçlar ayrıca, bu çalışmada kullanılan korunga germplazmında net bir kümelenme ortaya koymadı.
Özet (Çeviri)
Sainfoin is an important forage legume that has been suggested to be used as an alternative perennial pulse crop, as the grain is a rich source of nutrients and is currently under domestication. Success in breeding as a pulse crop or as a grain/forage dual use would require the use of available genetic resources effectively. This research aimed to evaluate the forage and seed yield potential of sainfoin (Onobrychis spp.) genetic resources in Tekirdağ, Turkey, in 2023 and in Salina, Kansas, USA, in 2024. The study also included the use of cutting-edge phenomic tools to test their performance while assessing the grain yield potential of sainfoin germplasm and genomic tools to address the genetic relationship among available germplasms. Agronomic and morphological traits related to forage and legume fruit and seed morphological traits were evaluated. Genomic analyses, such as the population structure, inter- and intra-group diversity of sainfoin species and accessions, were deduced using a set of genome-wide SNP markers. Significant species and accession-level variation was observed in both locations. Phenotypic analyses and evaluations conducted in both environments did not reveal a clear separation among species, and phenotypic overlaps were observed. Phenomic tools were used to analyze sainfoin fruit and seed-related traits, and the results indicated that these methods could help with rapid and accurate phenotypic measurements in sainfoin and other perennial grain crops. Genomic tools also revealed no clear clustering among the sainfoin germplasm used in this study.