Motivasyon yöntemi olarak ajitasyonun incelenmesi
Examining of agitation as a method of notivation
  1. Tez No: 97335
  2. Yazar: NİLGÜN MERİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Ajitasyon, İletişim, Heyecanlar, Duygular, Motivation, Agitation, Communication, Emotions, Feelings
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Motivasyon tekniği olarak ajitasyonu ele alan çalışmanın temel dayanağı, insanların hayatları boyunca hissettikleri heyecanlandır. Bu heyecanların yapıcı etkilerinin kullanılarak insanlara motivasyon sağlamasını amaç edinen bu çalışmada, öncelikle motivasyon kavramının ne ifade ettiği ve motivasyon sonucunda ortaya çıkması gereken çıktıların ne olduğu üzerinde durulmuştur. Motivasyon, insanların bir şeyi yapmayı istemelerini sağlamaktır. Motivasyonun çıktısı olarak; proaktivite, çalışkanlık, inisiyatif, yaratıcılık, akıcılık, uyum ve değişim belirlenmiştir. Çalışmada heyecanlar yedi temel grupta İncelenmiştir. Bunlar; öfke, üzüntü, korku, umut, zevk, şaşkınlık, sevgi dir. Bu heyecan grupları doğru kontrol edildiği takdirde, motivasyonun çıktılarını sağlar. Öfke, çalışkanlık; üzüntü, yaratıcılık; korku, inisiyatif; umut, proaktivite; zevk, akıcılık; şaşkınlık, değişim; sevgi,uyum sağlayacak, sonuçta insan motive olacaktır. Zira motivasyon bu yedi çıktının sinerjisi yaratıldığında etkin olur. Kuramsal çalışmanın uygulanabilirliğini ölçmek amacı ile gerçekleştirilen uygulama çalışması, Akkök Grubu kuruluşlarından 50 adet üst ve orta düzeydeki yöneticiye uygulanmıştır. Elde edilen genel sonuçlar, %70 oranında“Katılıyorum”, %15 oranında“Kararsızım”ve %15 oranında“Katılmıyorum”şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Base point of this study, which uses agitation as a method of motivation is a basic, life-long feeling of the mankind: Emotions. It is described firstly the meaning of the motivation and examined the way to obtain motivation by using reactions of the mankind to exicetements in this study. Motivation is to obtain willing to do something. Reactions of motivation are proactivity, diligence, initiativeness, creativeness, continuation, harmony and change. Emotions are examined out of seven fundamental groups -anger, sorrow, scare, hope, pleasure, confuseness and love- in this study. The result is just the motivation if these excitement groups are well-commanded. Direct relations between anger and diligence, sorrow and creativeness, scare and initiativeness, hope and proactivity, pleasure and continuation, confuseness and change and love and harmony forms motivation which could only be effective if it is possible to create cinergy due to reactions of mankind to these feelings, together. A survey made to 50 executive officers of Akkök Group of Companies to test to adaptiveness of theoretical study to the real life. 70 percent of them declarated that they agree with, 15 percent of them have no idea, rest of them do not agree.