Epileptik, diabetik ve hasta olmayan ergenlerin anne-baba tutumu algılarına ve bazı değişkenlere göre sosyal algılarının karşılaştırması
A Comparative study of social perception of adolescents with diabetic, epileptic and healty with regard to perceived parent attutide and some other variables
  1. Tez No: 97336
  2. Yazar: METEHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Tutum, Ebeveyn Tutumu, Demokratik Tutum, Otokratik Tutum, Sosyal Algı, Epilepsi, Diabet. II, Adolescent, Attitude, Parental Attitude, Democratic Attitude, Autocratic Attitude, Social Perception, Chronic İUnes, Epilepsy, Diabetes. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET EPİLEPTİK, DİABETİK VE HASTA OLMAYAN ERGENLERİN ANNE-BABA TUTUMU ALGILARINA VE BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE SOSYAL ALGILARININ KARŞILAŞTIRILMASI Metehan ÇELİK Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Banu İNANÇ Ocak-2000, 87 Sayfa Bu araştırmada ergenlerin sağlık durumlarına (hasta olmama, epileptik ve diabetik olma) ve anne-baba tutumlarını algılama biçimlerine göre sosyal algılarının farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Ayrıca cinsiyet, yaş, anne ve babanın eğitim düzeyi, annenin çalışıp çalışmaması, babanın mesleği değişkenleri açısından sosyal algılarının farklılaşıp farklılaşmaması araştırılmıştır. Uygulamalar Ç.Ü Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı ile Şehit Temel Cingöz lisesinde gerçekleştirilmiştir. örneklemi 96 hasta olmayan, 96 epileptik, 74 dibetik ergen oluşturmuştur. Çalışmada ergenlerin anne-baba tutumlarını belirlemek amacıyla“Anne-Baba Tutum Envanteri ”, sosyal algılanın ölçmek amacıyla“ Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ”ve sosyo-demografik durumlarını belirlemek için ise“Kişisel Sosyal Bilgi Formu ”kullanılmıştır. Bulgular, ergenlerin sosyal algılarının yaş, cinsiyet, anne ve babanın eğitim düzeyi, annenin çalışıp, çalışmaması ve babanın mesleği değişkenlerine göre anlamlı bir farklılaşma olmadığını, sağlık durumları (hasta olmama, Iepileptik ve diabetik olma) ve anne-baba tutumlarını algılama biçimi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılaşma olduğunu göstermiştir. Yapılan analizlere göre ise anne-baba tutumlarını demokratik algılayan ergenlerin sosyal algılarının yüksek olduğu gözlenmiştir. Ayrıca sağlık durumları açısından hasta olmama, epileptik ve diabetik olmaya göre hasta olmayan ve diabetik ergenlerin sosyal algılarının epileptiklere oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY OF SOCIAL PERCEPTION OF ADOLESCENTS WITH DIABETIC, EPILEPTIC AND HEALTHY WİTH REGARD TO PERCEIVED PARENT ATTUTIDE AND SOME OTHER VARIABLES Metehan ÇELİK M. A Thesis, Department of Education Sciences Supervisor : Prof. Dr. Banu İNANÇ January-2000, 87 pages In the study the social perception of adolescents is examined with regarded to their health situation ( being epileptic,diabetic and healthy ) and perceived parent attitudes. Additionaly gender, age, parent education, mother and father's occupation are the variables investigated concerning social perception of adolescents. Sample was 96 epileptic, 74 diabetic and 96 healthy high school students. Subjects were asked to complete“Parent Attitude Perception Scale ”,“Social Comparison Scale”and“Demografic Information Form”. The results show that the social perception of adolescents are not differed according to gender, age, education status and occupation of parents.However a significant difference is found between their health status and parents attitudes. In other words adolescents who percieved their parents as demogratic have high social perceptions. In adition diabetic adolescents and adolescents who are not cronicaly ill are found to have higher social perception than epileptic adolescents. HI