Romatoid artritli hastalarda 10 yıllık takipte metotreksat ve biyolojik ajan kullanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of methotrexate and biologic agent use in patients with rheumatoid arthritis over a 10-year follow-up
  1. Tez No: 973357
  2. Yazar: ZİŞAN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, biyolojik ajan, romatoid faktör, anti-CCP, sedimantasyon, C-reaktif protein, Rheumatoid Arthritis, Biological Agent, Rheumatoid Factor, Anti-CCP, Sedimentation, C-reactive protein
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, romatoid artrit tanılı hastalarda hastanede tedavi süresini etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Özellikle başlangıç laboratuvar parametreleri (Sedimantasyon, C-reaktif protein, Romatoid faktör, Sitrulinlenmiş peptidlere karşı antikor), demografik özellikler (yaş, cinsiyet, ikametgah) ve tanı sonrası ilk bir yıl içinde biyolojik ajan tedavisine başlanıp başlanmamasının tedavi süresi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya, 2014–2024 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı'nda 2010 ACR/EULAR sınıflandırma kriterlerine göre RA tanısı konmuş ve izlem altında tutulmuş toplam 140 hasta dâhil edilmiştir. Retrospektif tasarımlı bu çalışmada hastaların demografik verileri, laboratuvar sonuçları ve tedavi süreleri incelenmiştir. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş ve gruplar arası farklar değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda, RF ve/veya anti-CCP pozitifliği bulunan hastalarda tedavi süresinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha uzun olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde, 65 yaş altı hastaların tedavi süresi de 65 yaş ve üzerindeki hastalara kıyasla anlamlı düzeyde daha uzundu. Ancak cinsiyet, ikamet edilen şehir ve tanı sonrası ilk yıl içerisinde biyolojik ajan tedavisine başlanması gibi değişkenlerin tedavi süresi üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Bununla birlikte, başlangıçta ölçülen sedimantasyon hızı ve CRP düzeyleri ile tedavi süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmada RF ve/veya anti-CCP pozitifliği ve genç yaşın (65 yaş altı) tedavi süresini uzatan başlıca faktörler olduğu görülmüştür. Buna karşın cinsiyet, ikametgah adresi ve biyolojik tedaviye erken dönemde başlanıp başlanmaması ile tedavi süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Erken biyolojik tedavinin tedavi süresi ve prognoz üzerindeki etkilerinin daha net ortaya konulabilmesi için çok merkezli ve daha geniş örneklem gruplarını içeren ileri düzey çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the factors influencing the treatment duration in patients diagnosed with rheumatoid arthritis. In particular, the impact of baseline laboratory parameters (erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, rheumatoid factor, and anti-citrullinated peptide antibodies), demographic characteristics (age, sex, and place of residence), and the initiation of biologic therapy within the first year after diagnosis on treatment duration was investigated. Materials and Methods: A total of 140 patients diagnosed with RA according to the 2010 ACR/EULAR classification criteria and followed up at the Rheumatology Department of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine between 2014 and 2024 were included in this retrospective study. Demographic data, laboratory findings, and treatment durations were reviewed. The data were subjected to statistical analysis to assess differences between groups. Results: The analysis revealed that patients who tested positive for RF and/or anti-CCP had a significantly longer treatment duration. Similarly, patients under the age of 65 were found to have longer treatment durations compared to those aged 65 and above. However, sex, place of residence, and the initiation of biological therapy within the first year after diagnosis did not demonstrate a statistically significant association with treatment duration. Additionally, no significant relationship was observed between baseline ESR and CRP levels and treatment duration. Conclusion: The findings suggest that RF and/or anti-CCP positivity and younger age (<65 years) are associated with prolonged treatment duration in RA patients. In contrast, variables such as sex, residential location, and early initiation of biological therapy did not significantly influence treatment duration. Further large-scale, multicenter prospective studies are warranted to better understand the impact of early biological therapy on treatment duration and prognosis.