Türkiye-Cezayir ilişkilerinin ekonomi politiği: 2003-2022 dönemi
The political economy of Türkiye-Algeria relations: The period of 2003-2022
  1. Tez No: 973369
  2. Yazar: AHLAM AHMAID
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DİKKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler, Rekabet Gücü, Türkiye-Cezayir İlişikleri, Türkiye ile Cezayir Arasındaki Dış Ticaret, Doğrudan Yatırım, A Capital gazetesi, A Grammar of the Turkish Language, A Takımı, A posteriori, A/B tipi davranış örüntüsü, Abaka Han, Revealed Comparative Advantages, Competitiveness, Turkey-Algeria Relations, Foreign Trade Between Turkey and Algeria, Foreign Direct Investment, A Capital newspaper, A Grammar of the Turkish Language, A Team, A posteriori, Type A/B behavior pattern, Abaka Khan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2003–2022 yılları arasındaki Türkiye-Cezayir dış ticaret ilişkilerini Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük (AKÜ) yöntemi çerçevesinde incelemekte olup, söz konusu dönemde Türkiye'nin ekonomik etkinliğini ve bölgesel etkisini ortaya koymaktadır. 2006 yılında imzalanan iş birliği anlaşmasının ardından iki ülke arasındaki dış ticaret hacminde belirgin bir artış yaşanmış; bu artış, tarihsel bağların yanı sıra son yıllarda tesis edilen 12 yeni anlaşma ile daha da pekiştirilmiştir. Türkiye'nin Cezayir'deki yatırımları özellikle gaz ve petrol gibi stratejik enerji sektörlerinde yoğunlaşarak, ülkenin enerji arz güvenliğine ve ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Analiz sonuçları, Türkiye'nin demir-çelik ve plastik gibi temel sanayi ürünlerinde güçlü bir rekabet avantajına sahip olduğunu ve bu alanlarda uluslararası pazarlarda etkinliğini artırdığını göstermektedir. Ayrıca, mineral yakıtlar ve petrol türevleri gibi enerji ürünleri dış ticarette Türkiye lehine önemli bir üstünlük yaratmaktadır. Bu bulgular, Türkiye'nin sadece ekonomik değil, aynı zamanda diplomatik ve kültürel düzeyde de Cezayir ile ilişkilerinde etkin ve yapıcı bir rol üstlendiğini ve bu rolün iki ülke arasındaki karşılıklı bağımlılığı derinleştirdiğini göstermektedir. Dolayısıyla, Türkiye-Cezayir ekonomik ilişkilerinin çok boyutlu bir çerçevede ele alınması, sürdürülebilir ve stratejik ortaklığın güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the foreign trade relations between Turkey and Algeria from 2003 to 2022 within the framework of the Revealed Comparative Advantage (RCA: AKÜ) method, highlighting Turkey's economic efficiency and regional influence during the specified period. Following the cooperation agreement signed in 2006, there has been a significant increase in the volume of bilateral trade, which has been further reinforced in recent years by twelve newly established agreements, in addition to historical ties. Turkey's investments in Algeria have particularly focused on strategic energy sectors such as natural gas and petroleum, making substantial contributions to Algeria's energy supply security and economic development. The analysis results indicate that Turkey holds a strong competitive advantage in key industrial products such as iron-steel and plastics, thereby enhancing its presence in international markets in these sectors. Moreover, energy products such as mineral fuels and petroleum derivatives create a notable trade surplus in favor of Turkey. These findings suggest that Turkey plays an active and constructive role in its relations with Algeria not only on an economic level but also in diplomatic and cultural dimensions, deepening the mutual interdependence between the two countries. Therefore, addressing Turkey-Algeria economic relations within a multidimensional framework contributes to the strengthening of a sustainable and strategic partnership.