Demlenmiş çay posası kullanılarak Ureibacillus thermosphaericus'den endoglukanaz üretimi ve optimizasyonu
Production and optimization of endoglucanase from Ureibacillus thermosphaericus using brewed tea postage
  1. Tez No: 973370
  2. Yazar: GİZEM GÜLSÜM KAPTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZKAN BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Endoglukanaz, Çay posası, Ureibacillus thermosphaericus, Optimizasyon, Mikrobiyal enzimler, Endoglucanase, tea postage, Ureibacillus thermosphaericus, Optimization, Microbial enzymes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tez çalışmasında, hem çevresel bir sorun olan çay posasının yeniden değerlendirilmesi, hem de sanayi açısından yüksek değere sahip bir enzim olan endoglukanazın üretimi hedeflenmiştir. Bu amaçla, demlenmiş çay posası substrat olarak kullanılarak, Ureibacillus thermosphaericus GCC25 suşu ile endoglukanaz üretimi gerçekleştirilmiş ve üretim parametrelerinin (pH, sıcaklık, inkübasyon süresi,vb.) optimizasyonu sağlanmıştır. Yöntem: Termal sıcak su kaynaklarından toplanan örneklerden bakteri izolasyonu gerçekleştirildi.Elde edilen bakterilerin endoglukanaz üretme potansiyellerine DNS yöntemi ile bakıldı.Bakteri kültürü,uygun koşullarda çay posası içeren BHB sıvı besiyerinde yetiştirildi ve fermentasyon süreci boyunca enzim aktivitesi DNS yöntemi ile ölçüldü.Optimizasyon için pH, sıcaklık, inkübasyon süresi, farklı azot kaynakları ve karbon kaynağı gibi parametrelerin etkisi tek tek incelendi ve optimum koşullar belirlendi. Bulgular: Tez kapsamında,20 adet suş elde edildi ve Ureibacillus thermosphaericus GCC25 suşunun endoglukanaz üretme potansyeli olduğu belirlendi.GCC25 suşu ile atık çaydan katı faz fermentasyonu ile endoglukanaz enzimi üretildi ve optimizasyonu yapıldı.Elde edilen bulgulara göre optimum sıcaklık 45°C;optimum inkübasyon süresi 48 saat;optimum PH:8 koşullarında en iyi aktivite gözlemlendi.Ayrıca karbon kaynağının enzim aktivitesine etkisine bakıldı ve en iyi sonuç 0.5 gr demlenmiş çay posasında gözlemlendi.Azot kaynakları olarak da üre,pepton,maya ekstraktı ve amonyum sülfata sırasıyla 0.1 gr,0.2 gr,0.3 gr,0.4 gr olacak şekilde inceleme yapıldı ve en iyi aktivite maya ekstraktı 0.1 gr da gözlemlendi. Sonuç: Sonuçlar, U. thermosphaericus'in lignoselülozik atıkları değerlendirmede potansiyel bir mikrobiyal üretici olduğunu ortaya koymuş ve endoglukanaz üretiminde demlenmiş çay posasının ekonomik ve çevre dostu bir alternatif substrat olarak kullanılabileceğini göstermiştir.Bu çalışma, hem biyoteknolojik enzim üretiminde maliyetleri düşürmeye hem de atık yönetimine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the thesis study, the aim was to both repurpose tea waste, which is an environmental issue, and produce endoglucanase, an enzyme with high industrial value. For this purpose, endoglucanase production was carried out using spent tea waste as a substrate with the Ureibacillus thermosphaericus GCC25 strain, and the optimization of production parameters (pH, temperature, incubation time, etc.) was achieved. Method: Bacterial isolation was performed from samples collected from thermal hot spring sources. The endoglucanase production potential of the obtained bacteria was evaluated using the DNS method. The bacterial culture was grown in BHB liquid medium containing tea waste under suitable conditions, and enzyme activity was measured using the DNS method throughout the fermentation process. The effects of parameters such as pH, temperature, incubation time, different nitrogen sources, and carbon source were individually investigated for optimization, and the optimum conditions were determined. Findings: Within the scope of the thesis, 20 strains were isolated, and the Ureibacillus thermosphaericus GCC25 strain was determined to have endoglucanase production potential. Endoglucanase enzyme was produced from waste tea through solid-state fermentation using the GCC25 strain, and its optimization was performed. According to the findings, the highest enzyme activity was observed at an optimum temperature of 45°C, an optimum incubation time of 48 hours, and an optimum pH of 8. Additionally, the effect of the carbon source on enzyme activity was investigated, with the best results observed using 0.5 g of spent tea waste. Nitrogen sources, including urea, peptone, yeast extract, and ammonium sulfate, were examined at 0.1 g, 0.2 g, 0.3 g, and 0.4 g, respectively, and the highest activity was observed with 0.1 g of yeast extract. Results: The results revealed that U. thermosphaericus is a potential microbial producer for the valorization of lignocellulosic wastes and demonstrated that spent tea waste can be used as an economical and environmentally friendly alternative substrate for endoglucanase production. This study contributes both to reducing costs in biotechnological enzyme production and to improving waste management.