Henry Nelson Wieman, din ve natüralizm
Henry Nelson Wieman, religion and naturalism
- Tez No: 973380
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT REÇBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Henry Nelson Wieman, Din Felsefesi, Natüralizm, Dinî Natüralizm, Din, Tanrı, Felsefe, Henry Nelson Wieman, Philosophy of Religion, Naturalism, Religious Naturalism, Religion, God, Religious philosophy, Philosophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
Özet
Dinî natüralizm, dinî inanç ve bağlılığın ne olduğunu natüralist bir çerçevede savunan felsefi ve teolojik bir yaklaşımdır. Dinî natüralizm, doğanın natüralist bir çerçevede değerlendirilebilecek dinî yönleri olduğunu öne sürer. Doğanın yeterli açıklamayı sunduğu düşüncesi, doğanın metafiziksel olarak nihai olup olmadığı, Tanrı'nın doğal süreçlere indirgenip indirgenemeyeceği, dinî ve etik değerler açısından yalnızca işlevsel bir boyutun insan yaşamı için bu değerleri koruyup koruyamayacağı; metafiziksel, dinî ve ahlâkî bağlamda tartışılmaktadır. Tez giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Öncelikle natüralizm ve din kavramları açıklanmakta ve doğaya bilimsel yöntemin bulgularıyla dinî bir anlam atfetmenin imkânı tartışılmaktadır. Birinci bölümde, dinî natüralizmin kavramsal çerçevesi, dinî natüralistlerin“Tanrı”kavramı ve aşkınlığı nasıl tanımladıkları, temel argümanları ve doğa-değer ilişkisinin nasıl anlaşıldığı üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, dinî natüralizmin diğer felsefi yaklaşımlarla ilişkisi, geleneksel dinlerin nasıl değerlendirildiği ve dinî natüralizmin dinin insan yaşamındaki işlevsel boyutunu nasıl karşılayabileceği ele alınmaktadır. Son bölümde ise Henry Nelson Wieman'ın dinî natüralist bakış açısı, bilimsel yönteme verdiği önem, Tanrı'nın varlığı ile ilgili düşünceleri ve değer anlayışı çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmakta ve değerlendirilmektedir. Tezin değerlendirme ve sonuç bölümlerinde, din felsefesi açısından bir analiz yapılarak, dinî natüralizmin dinî ve felsefi açılardan tatmin edici bir bakış açısı sunmadığı savunulmaktadır. Wieman'ın din anlayışında, dinin yalnızca beşerî bir faaliyet olarak bilimsel-ampirik yöntemle sınırlandırıldığı ve dinin metafiziksel doğruluk iddialarının göz ardı edildiği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
Religious naturalism is a philosophical and theological approach that holds religious belief and devotion can be grounded in nature and supported within a naturalistic framework. It maintains that certain religious aspects of the world can be meaningfully interpreted through the natural processes. Questions such as whether nature offers a sufficient basis for explanation, whether it is metaphysically ultimate, whether God can be reduced to the natural processes, and whether a purely functional dimension can sustain religious and ethical values for human life are addressed within metaphysical, religious, and moral contexts. This thesis comprises an introduction, two main chapters, and a conclusion. The introduction outlines the concepts of naturalism and religion and explores the possibility of attributing religious meaning to nature based on the findings of the scientific method. The first chapter examines the conceptual framework of religious naturalism, including how religious naturalists define the concepts of God and transcendence, their core arguments, and their understanding of the relationship between nature and value. Furthermore, it analyzes the relationship between religious naturalism and other philosophical approaches, the way traditional religions are interpreted, and whether religious naturalism can adequately account for the functional role of religion in human life. The final chapter provides a detailed evaluation of Henry Nelson Wieman's religious naturalistic perspective within the framework of his commitment to the scientific method, his views on the existence of God, and his approach to values. In conclusion, it is argued that religious naturalism fails to offer an adequate perspective on the religious and philosophical dimensions, particularly from the standpoint of the philosophy of religion due to the fact that Wieman's conception of religion is reduced to merely a human activity constrained by the scientific-empirical method, and its metaphysical truth claims are ultimately disregarded.