Zihinsel yetersizlik tanılı öğrencilere uygulanan betimleyici resim yapma programının görsel sanatlar becerilerine etkisi
The effect of the descriptive drawing program on the visual arts skills of students diagnosed with intellectual disability
- Tez No: 973398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL MOLLAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel kısıtlılık, Intellectual disability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere uygulanan betimleyici resim yapma programının görsel sanatlar becerilerine etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde, Tokat ili Erbaa ilçesinde bulunan Erbaa Özel Eğitim Uygulama Okulu 3.Kademe'sinde tamamen gönüllülük esasına göre belirlenen öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilere ait kimlik ve kişisel bilgilere yer verilmemiş; katılımcılar, çalışma boyunca kodlarla temsil edilmiştir. Yalnızca çalışmalarının yayımlanmasına onay veren öğrencilerin, ön test ve son test sürecinde yaptıkları betimleyici resim çalışmaları, araştırma bulgularının değerlendirilmesi bölümünde karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Araştırma kapsamında zihinsel yetersizliği bulunan öğrencilerin görsel sanatlar becerileri alanında hangi aşamada olduklarını belirleyebilmek ve çalışmaya dahil edebilmek için görsel sanatlar becerileri değerlendirme formu uygulanmıştır. Sonrasında, içeriğini; malzeme bilgisi, renk bilgisi ve betimleyici resim çalışmasının oluşturduğu ön test çalışması yapılmış, daha sonra sekiz haftalık betimleyici resim yapma programı etkinlikleri uygulanmıştır. Etkinliklerinin tamamlanmasının ardından, malzeme bilgisi, renk bilgisi ve betimleyici resim çalışmasına yönelik kazanımların değerlendirildiği son test uygulanmış; elde edilen ön test ve son test puanları karşılaştırılarak, görsel sanatlar beceri alanında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı belirlenmiştir. Görsel sanatlar becerileri değerlendirme formu kriterine uyan otuz öğrencinin katıldığı betimleyici resim yapma planları haftalık olarak gerçekleştirilmiş, ulaşılan veriler tablolar halinde sunulmuş, tablolar yorumlanarak sonuçlara ulaşılmıştır. Uygulanan testler sonucunda malzeme bilgisi, renk bilgisi, betimleyici resim çalışması aşaması ve ön test son test puan ortalamaları arasında anlamlı farklar elde edilmiş; bu farkların, görsel sanatlar becerileri açısından da anlamlı düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan, cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre anlamlı bir fark saptanmamıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre betimleyici resim yapma programının görsel sanatlar becerileri kazandırmada etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Çalışma sadece zihinsel yetersizlik tanısı bulunan özel eğitim uygulama okulu 3.kademe öğrencilerine yönelik uygulandığından ileride yapılacak araştırmalarda değişik yaş gruplarının üzerinde farklı sonuçlar doğurabileceği belirtilmiş ve uygulanması tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effect of a descriptive drawing program applied to students with intellectual disabilities on their visual arts skills. The study was conducted during the 2024–2025 academic year with students selected on a voluntary basis from the senior class of Erbaa Special Education Practise School in Erbaa district, Tokat province. No personal or identifying information about the participating students was included in the study; instead, all participants were represented by codes throughout the study. Only the descriptive drawings made during the pre- and posttest phases by the students who consented to the publication of their work were presented comparatively in the findings section. A visual skills assessment form was filled out to determine the participants' baseline level of visual arts and to select the students eligible for the study. This was followed by a pre-test consisting of three components: material knowledge, colour knowledge and a descriptive drawing task. This was followed by an eight-week descriptive drawing programme. After completion of the programme, a post-test was carried out to assess the increase in material knowledge, colour knowledge and descriptive drawing. The results of the pre-test and post-test were then compared to determine if there was a statistically significant difference in visual skills. The descriptive drawing schedules, which were conducted weekly with 30 students who met the criteria specified in the visual ability assessment form, were carried out systematically. The data obtained were presented in tables and these tables were interpreted to derive conclusions. The analysis revealed significant differences between the pre-test and post-test mean scores in terms of material knowledge, colour knowledge and descriptive drawing performance. These differences were also found to be statistically significant in relation to the development of visual arts skills. On the other hand, no significant differences were found in relation to the variables of gender or age. The findings of the study indicate that the descriptive drawing programme is an effective method for acquiring visual skills. As the study was only conducted with high school students with diagnosed intellectual disabilities at a special education practise school, it was noted that future research could provide different results for different age groups and its implementation was recommended.