Türkiye ve Sudan'daki İslami bankaların finansal performanslarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of Turkish and Sudanese Islamic bank's financial performance
  1. Tez No: 973399
  2. Yazar: OMER EISA OMER FADUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSRAFİL ZOR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Bankacılık, Finansal Performans, Oran Analizi, Veri Zarflama Analizi, Panel Veri Analizi, Islamic banking, financial performance, ratio analysis, data envelope analysis, panel data analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye ve Sudan'daki İslami Bankaların finansal performanslarının karşılaştırmalı analizini kapsamakta olup, ayrıca İslami Bankaların kârlılığını etkileyen faktörlerin belirlenmesi de amaçlanmıştır. Çalışmada Türkiye ve Sudan'daki İslami Bankaların 2015-2023 dönemine ait yıllık finansal verileri kullanılmıştır. Çalışmanın analizinde elde edilen sonuçları güçlendirmek amacıyla üç farklı yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemler, finansal oran analizi, veri zarflama analizi ve panel veri analizidir. Finansal oran analizinde kârlılık, likidite, risk ve ödeme gücü oranları kullanılmıştır. Veri zarflama analizinde, girdi değişkenleri olarak toplam aktifler, özkaynaklar ve toplanan fonlar, çıktı değişkenleri olarak ise dönem net kârı ve kullandırılan fonlar kullanılmıştır. Panel veri analizinde ise bağımsız değişkenler olarak kaldıraç oranı, sermaye yeterliliği ve kullandırılan fonlar/toplam aktifler oranı bağımlı değişkenler olarak da aktif kârlılık oranı ve özkaynak kârlılık oranı kullanılmıştır. Oran analizinde, Sudan'ın en yüksek aktif ve özsermaye kârlılığına, Türkiye'nin ise en yüksek kâr-gider oranına sahip olduğu tespit edilmiştir. Türkiye en yüksek nakit mevduat oranına, Sudan ise en yüksek nakit aktif oranına sahiptir. Kredi-mevduat oranı Türkiye'de dalgalı, Sudan'da istikrarlıdır. Sudan, en yüksek borç-özsermaye ve borç oranına sahiptir. Mevduat-kredi oranı Türkiye'de dalgalı, Sudan'da ise daha stabildir. VZA sonucunda; etkinlik değerlerine göre, Türkiye ve Sudan'daki İslami bankalar tüm yıllarda tam etkinliğe ulaşamamış, ancak Türkiye 2023 yılında tam etkinlik göstermiştir. Verimlilik Sudan'da tüm yıllarda artış gözlemlenmiş, en yüksek değer 2023'te 1,034 olmuştur. Türkiye'de ise 2019 ve 2020 hariç diğer yıllarda artış yaşanmış, en yüksek seviye 2017'de 1,103 olarak kaydedilmiştir. Panel analizinin sonucuna göre, İslami bankaların aktif kârlılığı üzerinde kaldıraç oranı, sermaye yeterliliği ve kullandırılan fonlar/toplam aktifler oranı pozitif yönde etkili olmuştur. Özsermaye kârlılığı üzerinde de aynı değişkenlerin pozitif etkide bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the comparative analysis of the financial performance of Islamic banks in Turkey and Sudan. It is also to determine the factors affecting the profitability of Islamic banks. The analysis includes Turkey and Sudan, utilizing their annual financial data from 2015 to 2023. We used three different methods to strengthen the results obtained in the study's analysis. These methods are financial ratio analysis, data envelope analysis, and panel data analysis. Financial ratio analysis uses data such as profitability, liquidity, risk, and solvency ratios. In Data Envelopment Analysis (DEA), total assets, shareholders' equity, and collected funds were used as input variables, while net profit for the period and invested funds were used as output variables. In the panel data analysis, leverage ratio, capital adequacy and invested funds/total assets ratio were used as independent variables and return on assets ratio and return on equity ratio were used as dependent variables. Ratio analysis reveals that Sudan has the highest return on assets and the highest return on equity, while Turkey has the highest profit-expense ratio. Turkey has the highest cash deposit ratio, and Sudan has the highest cash asset ratio. The loan-to-deposit ratio is fluctuating in Turkey and stable in Sudan. Sudan has the highest debt-to-equity ratios. The deposit-loan ratio fluctuates in Turkey, while it remains more stable in Sudan. As a result of DEA, according to the effectiveness values, Islamic banks in Turkey and Sudan did not reach full effectiveness in all years, but Turkey showed full effectiveness in 2023. Efficiency increased in Sudan in all years, with the highest value of 1.034 in 2023. In Turkey, there was an increase in all years except 2019 and 2020, with the highest level of 1.103 in 2017. According to the results of the panel analysis, leverage ratio, capital adequacy and invested funds/total assets ratio have a positive effect on the return on assets of Islamic banks. The same variables were also found to have a positive effect on return on equity.