Siirt ilinde Siirt fıstığı ağaçlarında bulunan Coccinellidae (Coleoptera ) türlerinin DNA barkodlama yöntemiyle tespit edilmesi
Determination of Coccinellidae (Coleoptera) species in Siirt pistachio trees using DNA barcoding method
- Tez No: 973403
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL DİLMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antep fıstığı, Biyolojik mücadele, DNA barkodlama, Pistachio, Biological control, DNA barcoding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Antep fıstığı (Pistacia vera L.), Türkiye'nin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ekonomik ve tarımsal açıdan stratejik öneme sahip bir tarım ürünüdür. Ancak bu bitkide zararlı olan Agonoscena pistaciae, yoğun pestisit kullanımına neden olmakta ve çevre ile insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle, entegre zararlı yönetimi kapsamında biyolojik mücadele yöntemlerine olan ilgi giderek artmaktadır. Coccinellidae familyasına ait avcı türler, bu zararlının doğal düşmanları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, 2023–2024 yıllarında Siirt ili ve ilçelerindeki Siirt fıstığı bahçelerinden toplanan Coccinellidae türlerinin morfolojik ve DNA barkodlama yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklemeler steiner hunisi ile ve doğrudan toplama yöntemleriyle gerçekleştirilmiş; elde edilen bireyler morfolojik olarak teşhis edilmiş ve ardından COI gen bölgesine yönelik DNA barkodlama analizleri yapılmıştır. Morfolojik olarak toplam 14 tür tespit edilmiş olup, bunlar arasında Coccinella septempunctata, Hippodamia variegata, Adalia bipunctata ve Exochomus quadripustulatus gibi yaygın türler öne çıkmıştır. Moleküler analizler sonucunda bazı türlerin DNA dizileri başarıyla elde edilmiş ve morfolojik teşhislerle uyumlu bulunmuştur. Bununla birlikte, küçük vücutlu türlerin tüm bireylerinin DNA izolasyonunda kullanılması, bazı örneklerde parazitoit, nematod veya diğer mikroorganizmaların DNA'larının çoğalmasına neden olmuş; bu da tür teşhisinin yapılamamasına ya da yanlış organizmaların tanılanmasına yol açmıştır. Bu durum, DNA barkodlama yönteminin bazı sınırlamalarını ortaya koymuş ve nadir bulunan türler için morfolojik teşhisin hâlâ büyük önem taşıdığını göstermiştir. Çalışma, Coccinellidae türlerinin biyolojik mücadeledeki potansiyelini ortaya koyarken, aynı zamanda moleküler analizlerde dikkat edilmesi gereken teknik zorluklara da ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pistachio (Pistacia vera L.) is a crop of strategic economic and agricultural importance in Türkiye, particularly in the Southeastern Anatolia Region. However, the pest Agonoscena pistaciae causes extensive pesticide use in pistachio orchards, leading to negative consequences for both the environment and human health. Therefore, interest in biological control methods within the framework of integrated pest management has been increasing. Predator species belonging to the family Coccinellidae are among the natural enemies of this pest. In this study, it was aimed to determine the Coccinellidae species collected from pistachio orchards in Siirt Province and its districts during 2023–2024 using morphological and DNA barcoding methods. Sampling was conducted using a Steiner funnel and direct collection methods. The obtained specimens were first identified morphologically, and subsequently subjected to DNA barcoding analyses targeting the COI gene region. Morphological identification revealed a total of 14 species, among which common species such as Coccinella septempunctata, Hippodamia variegata, Adalia bipunctata, and Exochomus quadripustulatus were prominent. Molecular analyses successfully generated DNA sequences for some species, which were found to be consistent with morphological identifications. However, using entire individuals of small-bodied species for DNA isolation sometimes resulted in the amplification of DNA from parasitoids, nematodes, or other microorganisms. This led to failure in species identification or the misidentification of unintended organisms. These findings highlight certain limitations of the DNA barcoding method and demonstrate that morphological identification still plays a crucial role, particularly for rare species. This study not only emphasizes the potential of Coccinellidae species in biological control but also sheds light on the technical challenges that must be considered in molecular analyses.