Macera turizmi için yatırım alanlarının belirlenmesine yönelik bir model önerisi
A model proposal for determining investment areas for adventure tourism
  1. Tez No: 973433
  2. Yazar: ERDEM TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN SEVİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Macera Turizmi, Turizm Tesisi Yatırım Alanları, Analitik Hiyerarşi Süreci, Coğrafi Bilgi Sistemi. Ekim 2025, 182 Sayfa, Adventure Tourism, Tourism Facility Investment Areas, Analytical Hierarchy Process, Geographic Information System October 2025, 182 Page
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kastamonu ilinde macera turizmine yönelik yatırım alanlarının Analitik Hiyerarşi Sistemi (AHS) ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile belirlenmesi ve haritalandırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kastamonu ilinin macera turizmi potansiyelinin yüksek olduğu Daday, Azdavay, Cide ve Pınarbaşı ilçeleri uzman görüşleri ve alanyazın incelemeleri doğrultusunda belirlenmiş ve ilgili alanlarda yatırım alanları haritalandırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup olasılıksız örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak uzmanlara uygulanan anket, görüşme formlarının yanında bölgenin haritalandırma verilerini içeren dokümanlardan yararlanılmıştır. 01.10.2023- 31.05.2024 tarihleri arasında veriler toplanmış olup uzmanlardan alınan görüşler ışığında macera turizmine uygun yatırım alanlarının belirlenmesinde önem arz eden beş kriter; teknik altyapı uygunluğu, maliyet, jeolojik/jeofiziksel tehlike, topoğrafya ve yola yakınlık olarak belirlenmiştir. AHS ile belirlenen kriterlerin ESRI ArcGIS programına girilmesi ile yapılan CBS ağırlıklı çakıştırma analizleri sonucunda Daday ilçesinde büyüklükleri 17.883 m² ile 118.671 m² arasında değişen 3 yatırım alanı, Azdavay ilçesinde büyüklükleri 4.765 m² ile 21.025 m² arasında değişen 3 yatırım alanı, Cide ilçesinde büyüklükleri 4.765 m² ile 8.179 m² arasında değişen 3 yatırım alanı ve Pınarbaşı ilçesinde büyüklükleri 4.765 m² ile 32.951 m² arasında değişen 3 adet yatırım alanı belirlenmiştir. İlgili alanlara kamping alanı, karavan park alanı, otel, rekreasyon alanı, motel, oberj gibi turizm tesisi yatırım önerileri getirilmiştir. Araştırmada daha sonra yapılacak çalışmalara, Kastamonu'daki yerel paydaşlara, turizm sektör katılımcılarına, kamuya, yerel halka hem teorik hem de pratik olarak uygulanabilecek çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify and map investment areas for adventure tourism in Kastamonu province using the Analytic Hierarchy Process (AHP) and Geographic Information System (GIS). In line with this objective, the districts of Daday, Azdavay, Cide, and Pınarbaşı, which have high adventure tourism potential in Kastamonu province, were identified based on expert opinions and literature reviews, and investment areas in the relevant fields were mapped. A qualitative research method was used in the study, and purposive sampling was preferred among non-probability sampling methods. In addition to questionnaires and interview forms administered to experts, documents containing mapping data of the region were used as data collection tools. Data was collected between October 1, 2023, and May 31, 2024. Based on the opinions of experts, five criteria were identified as important in determining investment areas suitable for adventure tourism: technical infrastructure suitability, cost, geological/geophysical hazards, topography, and proximity to roads. As a result of GISweighted overlapping analyses performed by entering the criteria determined by AHP into the ESRI ArcGIS program, 3 investment areas with sizes ranging from 17,883 m² to 118,671 m² were determined in Daday district, 3 investment areas with sizes ranging from 4,765 m² to 21,025 m² in Azdavay district, 3 investment areas with sizes ranging from 4,765 m² to 8,179 m² in Cide district, and 3 investment areas with sizes ranging from 4,765 m² to 32,951 m² in Pınarbaşı district. Investment suggestions for tourism facilities such as camping areas, caravan parks, hotels, recreation areas, motels and aberge were made for the relevant areas. Various suggestions that can be applied both theoretically and practically to the local stakeholders, tourism sector participants, the public and local people in Kastamonu were presented for the studies to be carried out later in the research.