Ukkâşe bin Mihsan'ın hayatı ve İslam tarihindeki yeri
Ukkaasha Ibn Mihsan's life and his place in Islamic history
  1. Tez No: 973465
  2. Yazar: CEMALETTİN SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BIYIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Hz. Peygamber, Hz. Ebû Bekir, Ukkâşe b. Mihsan, Islamic History, Prophet Muhammad, Abu Bakr, Ukkaasha ibn Mihsan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Esedoğullarına mensup olan Ukkâşe b. Mihsan ilk müslümanlardandır. İslâm tarihinde önemli bir yere sahip Hz. Ukkâşe, Hz. Peygamber ve Hz. Ebû Bekir döneminde yaşamış bir sahâbedir. Hz. Peygamber vefat ettiği zaman Ukkâşe b. Mihsan'ın 44 yaşında olduğu kaynaklarda geçmektedir. Ukkâşe b. Mihsan'ın iki kardeşi vardır. Büyük kardeşi Ebû Sinân b. Mihsan, diğeri ise kız kardeşi Ümmü Kays bt. Mihsan'dır. Ukkâşe b. Mihsan, Hz. Peygamber ve Hz. Ebû Bekir dönemlerindeki savaşlarda sergilediği cesaret ve yiğitlik nişanelerinden dolayı bulunduğu toplumda parmak ile gösterilen bir savaşçı olmuştur. Hz. Peygamber'in bütün gazvelerine katılmış, hatta savaşçı kimliğinden dolayı bazı seriyyelere bile komutanlık yapmıştır. Arapların en iyi süvarisi denilmesinin de sebebi bunlardır. Ukkâşe b. Mihsan savaşlar haricinde zekât memurluğu ve elçilik görevlerini de îfâ etmiştir. Hz. Peygamber'in cennet ile müjdelediği sahâbelerden birisidir. Ukkâşe b. Mihsan, İslâm dini ile şereflendiğinden dolayı Hz. Peygamber'in talimatıyla Gamre Seferine görevlendirilmiş, kendi kabilesi olan Benî Esed kabilesinin üzerine yürümüş, galibiyet ve ganimetlerle dönmüştür. Hz. Ukkâşe, savaşlarda gösterdiği kahramanlık ve şahsiyetinden dolayı Anadolu'da tanınan meşhur sahâbelerden biri olmuştur. Öyle ki“Ukkâşe”ismi, Kahramanmaraş ve civarında erkek çocuklara“Ökkeş”ismi olarak yansımıştır. Ayrıca Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde kendi adına“Ukkâşe b. Mihsan Türbesi”adında bir de türbe inşa edilmiştir. Ele alınan bu çalışma, unutulmaya yüz tutmuş, daha önce hakkında derli toplu bir bilgi bulunmayan Hz. Ukkâşe'nin, İslâm tarihindeki yeri ve önemine işaret etmektedir. Ukkâşe b. Mihsan yazılırken, Şâmile ve bunun dışında tercümeleri olan diğer İslâm tarihi klasik kaynaklarından faydalanılmıştır. Bunun yanı sıra Ukkâşe b. Mihsan'la ilgili güncel makale, kaynak şahıs, arşiv belgeleri gibi kaynaklara da müracaat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ukkaasha ibn Mihsan, a member of the Esed tribe, was one of the early Muslims. He holds an important place in Islamic history as a companion who lived during the time of the Prophet Muhammad and the Caliph Abu Bakr. According to historical sources, Ukkaasha was 44 years old at the time of the Prophet's passing. He had two siblings: his older brother, Abu Sinan ibn Mihsan, and his sister, Ummu Qays bint Mihsan. Ukkaasha was renowned in his community for his bravery and valor, particularly in the battles he fought during the eras of the Prophet and Abu Bakr. He participated in all the military expeditions (ghazawat) of the Prophet and was even appointed as a commander in certain smaller missions (sariyyah) due to his warrior skills. He was known as one of the finest cavalry among the Arabs. In addition to his military role, Ukkaasha also served as a zakat collector and ambassador. He was one of the companions whom the Prophet Muhammad gave glad tidings of Paradise. Following his conversion to Islam, the Prophet assigned him to lead the expedition to Gamrah, where he fought against his own tribe, Banu Asad, and returned victorious with spoils. Due to his heroic legacy and strong character, Ukkaasha became a well-known figure in Anatolia as well. In fact, the name“Ukkaasha”evolved into“Ökkeş”and is commonly given to boys in the region of Kahramanmaraş and nearby areas. Additionally, there is a shrine dedicated to him called the“Ukkaasha ibn Mihsan Türbesi”in the Nurdağı district of Gaziantep, Turkey. This study aims to highlight the life and significance of Ukkaasha ibn Mihsan in Islamic history, especially since detailed information about him has long been overlooked. The research draws on classical Islamic history sources such as Shamila and other translated texts, as well as modern articles, biographies and archival documents.