Mezâr-ı Şerif ve çevresindeki İslâm dönemi mimarî eserleri
The Architectural Monuments of Islamic period in Mazar-e Sharif and its neighbouring areas
  1. Tez No: 148499
  2. Yazar: YUSUF MURADİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, İslâm Sanatı, İslam Mimarisi, Mezâr-ı Şerif, Ravza- i Şerif, Afghanistan, Islamic Art, Islamic Architecture, Mazar-e Sharif, Rawza-i Sharif
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
ÖZET Mezâr-ı Şerif ve Çevresindeki İslâm Dönemi Mimarî Eserler M. Yunus MURADI Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 242 Sayfa, Temmuz 2004 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Bahattin YAMAN Afganistan bir Asya ülkesi olup son yıllarda bir savaş bölgesi olarak bilinmektedir. Bir çok kültür ve medeniyetin doğduğu bu bölgenin tarihi M.Ö.500TÜ yıllara kadar dayanmaktadır. Zerdüşt ve Budizm dinlerinin ilk olarak burada ortaya çıktığı ve yayıldığı söylenir. VII. yüzyılın ortalarında islâm'la tanışan bu ülke Gazneliler döneminde tamamen Müslüman olmuştur. Özellikle Gazneli Mahmud zamanında bir çok dinî- sosyal yapılar imar edilmiştir. Bugün Afganistan'da gerek İslam Öncesine ait gerekse, İslâm Dönemine ait bir çok tarihî eser bulunmaktadır. Bu eserleri incelemek amacıyla ülkenin kuzey bölgesinde yer alan Mezâr-ı Şerif ve çevresindeki İslâm dönemi mimarî eserler ele alındı. Tezde ilk olarak Afganistan hakkında genel bilgiye yer verildi. Sonra Mezâr-ı Şerifte bulunan eserler tek tek mütalaa edildi. Mezâr-ı Şerifin en büyük ve en önemli eseri olan Ravza-i Şerif Külliyesi konusu biraz geniş tutuldu. Sonra da bu ilde bulunan Hacc-ı Piyade Camii, Zâdiyân Minaresi, Hoca Pârsâ-i Veli Türbe ve Camii, Hoca Ukkâse ve Pir Bâbâ Türbeleri incelendi. Mezâr-ı Şerifin çevresinde bulunan Sarpul kentindeki İdgah Camii, İmam-ı Kelân ve İmam-ı Hurd Türbeleri, Andhoy'da bulunan Bâbâ Veli Külliyesi, Bâlâhisâr Camii, Yeni Cami, Eski Medrese, Çehârde Ma' sum Türbesi ve Çehârsevk Künbedi ve Kunduz şehrinde bulunan İmam Sahip Türbesi ve Camii olmak üzere toplam 1 6 eseri ele alındı. Bu çalışmanın bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Umarız bundan sonra bölgeyle ilgili bu gibi çalışmalar yapılarak burada bulunan eserler kayıt altına alınır. Böylece buradaki eserler de tanınmış olurlar.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The Architectural Monuments of Islamic Period in Mazar-e Sharif and Its Neighbouring Areas. M. Yunus MURADI University of Süleyman Demirel, Institute of Social Scinces, Chair of Islamic History and Arts. Master Thesis, 242 Page, July 2004. Supervising: Yrd. Doç. Dr. Bahattin YAMAN Afghanistan is an Asian country. But this country is known in the last years a place of wars. The history of this region goes back to years of 500 B.C. Many civilisations were born and spread. It is said that Zoroastrianism and Buddism were also spread for the first time in this erea. In the middle of the 7th century, A.D., this region was included into the area of Islamic religion and especially in the Ghaznavids period Islamization of all Afgahanistan took place. In this thesis, after giving a general view of Afghanistan, the historical buildings of Mazar-e Sharif were examined one by one in detail. Firstly the most important and the biggest building in Mazar-e Sharif which is called Ravza-i Sharif was studied to a great extent. Then, the other buildings in this city was dealt with. These buildings were Minaret of Zadiyan, Mosque of Hajj-e Piyada, The Mosque and The Thumb of Hoja Parsa, The Tomb of Hoja Ukkasha and The Tomb of Pir Baba. In the last chapter, we dealt with the buildings in the nearby ereas of Mazar-e Sharif, namely Sarpul, Andkhoy and Kunduz. These include Mosque of Eadgah, The Tombs of İmam-e Kalan and Khurd in Sarpul, The Complete Buildings of Baba Wali, The Mosques of Balahisar and Yangi Masjid, Theological School of Andkhoy, which is called Madrasa-i Kohna, The Tomb of Charda Masum and the Cupola of Charsawk in Andkhoy. The historical buildings located in Kunduz, Ziyarat-e İmam Sahib was also examined. In total, we examined 16 historical and religious buildings in the northern Afghanistan. I conclude that this study can be a basis for the further studies in this field and I hope that the historical monuments and buildings in this erea can be kept under registration, so that these buildings are known and survive properly.