Acil serviste gastrointestinal sistem perforasyonu tanısı konan erişkin hastaların mortalitesini ön görmede kan gazındaki laktat düzeyinin araştırılması
Investigation of lactate levels in blood gases in predicting mortality in adult patients diagnosed with gastrointestinal perforation in the emergency department
  1. Tez No: 973496
  2. Yazar: HİLAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal perforasyon, Kan gazı, Laktat, Gastrointestinal perforation, Blood gas, Lactate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, acil serviste gastrointestinal sistem (GİS) perforasyonu tanısı konan erişkin hastalarda, kan gazındaki laktat düzeyinin hastane içi mortaliteyi öngörmedeki prognostik değerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Metod: Çalışma, 01.01.2019 - 01.01.2025 tarihleri arasında Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran ve GİS perforasyonu tanısı alan hastaların retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Hasta dosyaları ve hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) taranarak demografik, klinik ve laboratuvar verileri elde edilmiştir. Çalışmaya dahil edilme kriterleri arasında 18 yaş ve üzeri olmak, acil serviste GİS perforasyonu tanısı almak ve başvuru anında kan gazı laktat seviyesinin ölçülmüş olması yer almaktadır. Hastaların vital bulguları, biyokimyasal parametreleri ve kan gazı analizleri değerlendirildi. Mortalite tahmini açısından laktat düzeyinin prognostik önemini belirlemek amacıyla lojistik regresyon analizi ve ROC eğrisi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 200 hastanın %75,5'i erkek, %24,5'i kadın olup, ortalama yaş 56,87±19,00 olarak tespit edilmiştir. İlk başvuru anındaki laktat düzeyleri taburcu edilen hastalarda ortalama 2,49±2,27 mmol/L, mortal seyreden hastalarda ise 6,04±4,47 mmol/L olarak bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,01). Laktat değerinin mortaliteyi öngörmede anlamlı bir belirteç olduğu tespit edilmiştir. ROC analizi sonucunda, ilk başvurudaki laktat değerleri için optimal kesme noktası 2,95 mmol/L olup, bu eşik değer ile mortaliteyi %72,2 duyarlılık ve %78,8 özgüllükle öngördüğü belirlenmiştir. Sonuç: Acil serviste GİS perforasyonu tanısı konan erişkin hastalarda laktat düzeyi, hastane içi mortalitenin güçlü bir prediktörü olarak değerlendirilmektedir. Laktat ölçümlerinin klinik karar süreçlerine entegre edilmesi, kritik hastaların yönetiminde önemli bir rehber olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine the prognostic value of blood gas lactate levels in predicting in-hospital mortality among adult patients diagnosed with gastrointestinal system (GIS) perforation in the emergency department. Method: The study was conducted retrospectively by reviewing the records of patients diagnosed with GIS perforation who presented to the Emergency Medicine Clinic of Kayseri City Hospital between 01.01.2019 and 01.01.2025. Patient data were collected from hospital information management systems (HBYS) and medical records, including demographic, clinical, and laboratory findings. Inclusion criteria were being aged 18 years or older, having a confirmed diagnosis of GIS perforation in the emergency department, and having an initial blood gas lactate measurement. Patients' vital signs, biochemical parameters, and blood gas analyses were evaluated. Logistic regression analysis and ROC curve analysis were applied to determine the prognostic significance of lactate levels in predicting mortality. Results: Among the 200 included patients, 75.5% were male, and 24.5% were female, with a mean age of 56.87±19.00 years. Initial lactate levels were significantly higher in deceased patients (6.04±4.47 mmol/L) compared to those who were discharged (2.49±2.27 mmol/L) (p<0.01). Lactate was found to be a significant predictor of mortality. ROC analysis indicated an optimal cut-off value of 2.95 mmol/L, with a sensitivity of 72.2% and a specificity of 78.8% in predicting mortality. Conclusion: Blood gas lactate levels serve as a strong predictor of in-hospital mortality among adult patients diagnosed with GIS perforation in the emergency department. Integrating lactate measurements into clinical decision-making could provide valuable guidance in managing critically ill patients.