Kur'an'ı Kerim'de Allah'ın sevdiği ve sevmediği insan tipolojileri
Typologies of people that Allah loves and dislikes in the holy Quran
- Tez No: 973501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Sevgi, Tefsir, İnsan, Koran, Love, Commentary, Human
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yüce Allah, insanın fıtrî yapısına nefret, kin, cimrilik, kıskançlık gibi olumsuz; sevgi ve merhamet gibi olumlu duygusal eğilimler yerleştirmiştir. Bu fıtrî özellikler, insan iradesinin özgür kullanımına açık bir şekilde düzenlenmiştir. Bu özellikler bireyin hem erdemli hem de sapkın davranışlar geliştirebilmesine imkân tanıyan bir potansiyel taşımaktadır. Sevgi de insana yaratılıştan bahşedilen bu temel duygulardan biridir. İnsan fıtratında var olan bu temel sevgi duygusu, bireyin içinde yaşadığı toplumda öncelikle en yakınları olan anne, baba, eş ve çocukları olmak üzere tüm canlılara sevgi duymasını sağlar. Bu sevgi bağı, sosyal varlık olarak insanın psikolojik ve duygusal sağlığı için temel bir gereksinimdir. Tüm güzelliklerin temel kaynağı Allah olduğu gibi sevginin de asıl menbaı Allah'tır. Bu hakikat, Allah'ın“Vedûd”isminde tecelli etmektedir.“Vedûd”ismi“kullarını çok seven”ve“kulları tarafından çok sevilen”şeklinde çift yönlü bir anlam taşımaktadır. Bu nedenle mutasavvıflar, sevgiyi tüm varlıkların yaratılışına sebep olan en temel güç olarak ifade ederler. Sevgisi sonsuz olan Rabbimizin bu sevgisinin kula ulaşabilmesi için kulun da bazı meziyetlere sahip olması gerekir. Kul, yaptığı amellerle Allah'a yakınlaşabilir ve O'nun sevgisini kazanabilir veya yaptığı bazı davranışlarıyla Allah'ın gazabını ve nefretini celbedip Allah'ın rahmetinden ve sevgisinden uzaklaşabilir. Bu kulların kimler olduğu Kur'an'da açıkça beyan edilmektedir. Bu çalışmada Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın sevdiği ve sevmediği kişilerin temel karakteristiği incelenecek ve bu kişilerin Allah'ın sevgisine veya nefretine sebep olan davranışlarının neler olduğu üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
The Almighty God has embedded both negative emotional inclinations such as hatred, resentment, stinginess, and jealousy, and positive ones like love, affection, and compassion into the innate nature of human beings. These innate characteristics are arranged in a way that allows for the free exercise of human will. They carry the potential for individuals to develop either virtuous or deviant behaviors. Love is one of these fundamental emotions bestowed upon humans by their very nature. This innate sense of love enables individuals to feel affection and respect for all living beings, starting with those closest to them -such as their parents, spouses, and children- within the society in which they live. This bond of love is a fundamental necessity for the psychological and emotional well-being of humans as social beings. Just as God is the ultimate source of all beauty, He is also the true origin of love. This truth is manifested in His name“Al-Wadûd”(The Most Loving). The name“AlWadûd”carries a dual meaning:“the One who deeply loves His servants”and“the One who is deeply loved by His servants.”For this reason, Sufi scholars regard love as the primary force behind the creation of all existence. In order for the boundless love of our Lord to reach His servants, those servants must possess certain virtues. Through their righteous deeds, they can draw closer to God and earn His love, or through particular behaviors, they may incur His wrath and displeasure, thereby distancing themselves from His mercy and love. The Qur'an explicitly states who these people are. This study will examine the fundamental characteristics of the individuals whom God loves and does not love according to the Qur'an, and it will focus on the actions and behaviors that lead to either God's love or His displeasure.