Carassius auratus (Japon Balığı)'da Pb ve Zn toksisitesine karşı B12 vitamininin iyileştirici etkisinin biyokimyasal olarak incelenmesi
Investigation of the healing effect of vitamin B12 againstPb and Zn toxicity in Carassius auratus (Gold fish)
  1. Tez No: 973502
  2. Yazar: DERYA KÖSTEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM FINDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: B12 Vitamini, İyileştirici etki, Karaciğer, Kurşun, Çinko, Vitamin B12, Healing effect, Liver, Lead, Zinc
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Sucul ortamların ağır metalle kirlenmesi sonucu bu ortamda yaşayan canlı organizmalarda ağır metal birikimi olmaktadır. Bu birikim canlılar için toksik etki gösterir. Çalışmamızda farklı konsantrasyonlarda kurşun ve çinkonun Carassius auratus (Japon Balığı)'da oluşturduğu toksisiteye karşı B12 vitamininin iyileştirici etkisi araştırılmıştır.Balıklar 15 gün boyunca laboratuvar koşullarına adapte edilmiştir. Adaptasyonun ardından 72 balık her grupta 6 balık olacak şekilde gruplandırılmış ilk 6 grup kurşun , kalan 6 grup çinko grubu olarak etiketlenmiştir. İki ağır metalinde ilk grupları kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çinko grupları için 1mg , 2mg , 3mg , 4mg , 5mg çinko saf suda seyreltilip akvaryumlara ilave edilmiştir. Aynı şekilde kurşun grupları için de 1mg , 2mg , 3mg , 4mg , 5mg kurşun saf suda seyreltilip akvaryumlara ilave edilmiştir. Balıklar bu akvaryumlarda çinko ve kurşuna 8 gün maruz bırakılmıştır.Her gruptan 3 balık alınıp yüksek doz anesteziye maruz bırakılıp yaşamına son verilerek dondurucuya kaldırılmıştır. Kalan balıkların suları değiştirilip her akvaryuma bir ampul B12 vitamini ilave edilmiş balıklar 7 gün bu suda kalmıştır. Balıklar yüksek doz anesteziye maruz bırakılıp yaşamlarına son verilmiştir. İlk aşamadaki balıklarla birlikte karaciğer dokuları alınmış ve ICP-MS yöntemiyle dokulardaki ağır metal birikimlerine bakılmıştır. Çinko grubu balıklarında ağır metal maruziyetinden sonra ölçülen değerler sırasıyla 109,361 mg/lt - 199,318 mg/lt - 273,084 mg/lt - 195,930 mg/lt - 251,540 mg/lt - 182,103 mg/lt şeklinde görülmüştür. Çinko grubu balıklarında ağır metal maruziyetinden sonra ilave B12 vitamini verildikten sonra ölçülen değerler sırasıyla 225,297 mg/lt - 130,948 mg/lt - 216,508 mg/lt - 151,280 mg/lt - 141,094 mg/lt - 283,180 mg/lt şeklinde görülmüştür. Kurşun grubu balıklarında ağır metal maruziyetinden sonra ölçülen değerler sırasıyla 179,275 mg/lt - 148,066 mg/lt - 176,616 mg/lt - 174,278 mg/lt - 154,523 mg/lt - 349,929 mg/lt şeklinde görülmüştür. Kurşun grubu balıklarında ağır metal maruziyetinden sonra ilave B12 vitamini verildikten sonra ölçülen değerler sırasıyla 68,586 mg/lt - 333,058 mg/lt - 258,900 mg/lt - 406,442 mg/lt - 325,594 mg/lt - 488,404 mg/lt şeklinde görülmüştür.Elde ettiğimiz bulgular göz önünde bulundurulduğunda her iki ağır metal için ayrı bir değerlendirme yapıldığında B12 çinkonun oluşturduğu toksisiteyi ortadan kaldırmaktadır. Kurşunun oluşturduğu hasara karşı ise B12 vitamininin hasarı önlemekte ve koruyucu etki göstermekte yetersiz kaldığını göstermektedir. B12 kurşunda sadece bünyede bulunan düşük konsantrasyonda iyileştirici etki göstermektedir. Sonuç olarak B12 iyileştirici bir ajan olarak kullanılabilir. Ancak ağır metalin çeşidi, konsantrasyonu ve oluşturduğu hasarın boyutu göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
As a result of contamination of aquatic environments with heavy metals, heavy metals accumulate in living organisms living in this environment. This accumulation shows a toxic effect on living organisms. In our study, the ameliorative effect of vitamin B12 against the toxicity caused by different concentrations of lead and zinc in Carassius auratus (Goldfish) was investigated. Fish were adapted to laboratory conditions for 15 days. After adaptation, 72 fish were grouped into 6 groups of 6 fish each, and the first 6 groups were labelled as the lead group and the remaining 6 groups as the zinc group. The first groups of two heavy metals were determined as the control group. For zinc groups, 1mg , 2mg, 3mg , 4mg , 5mg zinc was diluted in pure water and added to the aquariums. Similarly, for lead groups, 1mg, 2mg, 3mg, 4mg, and 5mg of lead were diluted in pure water and added to the aquariums. The fish were exposed to zinc and lead in these aquariums for 8 days. 3 fish from each group were taken and exposed to high dose anesthesia and their lives were terminated and removed to the freezer. The water of the remaining fish was changed and one ampoule of vitamin B12 was added to each aquarium and the fish were kept in this water for 7 days. The fish were exposed to high-dose anesthesia, and their lives were terminated. Liver tissues were taken from the fish in the first stage and heavy metal accumulations in the tissues were analyzed by ICP-MS method. The values measured in zinc group fish after heavy metal exposure were 109,361 mg/lt - 199,318 mg/lt - 273,084 mg/lt - 195,930 mg/lt - 251,540 mg/lt - 182,103 mg/lt, respectively. The values measured in zinc group fish after heavy metal exposure and additional vitamin B12 administration were 225,297 mg/lt - 130,948 mg/lt - 216,508 mg/lt - 151,280 mg/lt - 141,094 mg/lt - 283,180 mg/lt, respectively. The values measured after heavy metal exposure in lead group fish were 179,275 mg/lt - 148,066 mg/lt - 176,616 mg/lt - 174,278 mg/lt - 154,523 mg/lt - 349,929 mg/lt, respectively. In lead group fish, the values measured after supplemental vitamin B12 administration after heavy metal exposure were 68,586 mg/lt - 333,058 mg/lt - 258,900 mg/lt - 406,442 mg/lt - 325,594 mg/lt - 488,404 mg/lt, respectively. Considering the findings we obtained, if we make a separate evaluation for both heavy metals, B12 eliminates the toxicity caused by zinc. For lead, it shows that vitamin B12 is insufficient to prevent damage. B12 shows a healing effect only at low concentrations of lead. As a result, B12 can be used as a healing agent. However, the type, concentration, and extent of damage caused by heavy metals are taken into consideration.