4F-MDMB-BUTICA'nın teratojenik etkilerinin ve toksikogenomik özelliklerinin araştırılması
The investigation of teratogenic effects and toxicogenomic properties of 4F-MDMB-BUTICA
- Tez No: 973525
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Zebra balığı, teratojenite, 4F-MDMB-BUTICA, embriyo, larva, toksikogenomik, Zebrafish, teratogenicity, 4F-MDMB-BUTICA, embryo, larva, toksicogenomic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Sentetik kannabinoidler güçlü psikoaktif bileşiklerdir. Ayrıca morfin ve esrar gibi maddelerin alternatifi olarak da kullanılmaktadırlar. Bu bileşiklerden özellikle yeni nesil sentetik kannabinoidlerin toksik etkileri hakkında detaylı araştırmalar oldukça azdır. Bu çalışmada sentetik kannabinoidlerden 4F-MDMB-BUTICA'nın toksik etkileri zebra balığı embriyolarında araştırılacaktır. Bu amaçla 6 farklı konsantrasyonda (0.30, 0.60, 1.20, 2.40, 4.80 ve 9.60 mg/L) 4F-MDMB-BUTICA 1,5 saatlik döllenmiş zebra balığı yumurtalarına uygulanacak ve deney sonunda muhtemel toksisite değerlendirilecektir. Öncelikle 120 saatlik larvalarda medyan letal konsantrasyon (LC 50 ) ve medyan etkili konsantrasyon (EC 50 ) belirlenecektir. Embriyo ve larvalarda gelişimsel anormallikler, koryondan çıkış başarısı, kalp atım oranı, renklenme, malformasyon indeksi ve büyüme hızları tespit edilecektir. Subletal konsantrasyonlarda larvalara lokomotor aktivite testi yapılacak ve davranışsal anormallikler tespit edilecektir. Aynı larvalarda toksikogenomik özellikler araştırılacaktır. Apoptoz (casp3a, casp8, fas, ifng1 ve tp53), stres (p53, rad51 ve mt2), dopamin (dat, drd1, drd2a ve drd3), hidroksitriptomin (5ht1aa, 5ht1b ve 5ht2c), gama amino butirik asit (gabral, gat1, abat ve gad1b) kur yapma ve agresif davranış (kiss1, kiss2, gnrh3, gnrhr3, 5ht1a ve 5ht2a) ile ilgili genlerin ifadeleri RT-qPCR yöntemi ile değerlendirilecektir. Böylece 4F-MDMB- BUTICA'nın zebra balığı embriyo ve larvalarındaki muhtemel gelişimsel toksisite ve toksikogenomik profili ayrıntılı bir şekilde ilk kez ortaya konmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Synthetic cannabinoids are powerful psychoactive compounds. They are also used as an alternative to substances such as morphine and marijuana. Detailed research on the toxic effects of these compounds, especially new generation synthetic cannabinoids, is very limited. In this study, the toxic effects of 4F-MDMB-BUTICA, a synthetic cannabinoid, will be investigated in zebrafish embryos. For this purpose, 4F-MDMB-BUTICA at 6 different concentrations (0.30, 0.60, 1.20, 2.40, 4.80 and 9.60 mg/L) will be applied to 1.5 hpf zebrafish embryos and possible toxicity will be evaluated. First of all, the median lethal concentration (LC 50 ) and median effective concentration (EC 50 ) will be determined in 120 hpf larvae. Developmental abnormalities, hatching success, heart rate, pigmention, malformation index and growth rates will be determined in embryos and larvae. At sublethal concentrations, larvae will be tested for locomotor activity and behavioral abnormalities will be detected. Toxicogenomic characteristics will be investigated in the same larvae. Apoptosis (casp3a, casp8, fas, ifng1 and tp53), stress (p53, rad51 and mt2), dopamine (dat, drd1, drd2a and drd3), hydroxytryptomine (5ht1aa, 5ht1b and 5ht2c), gamma amino butyric acid (gabral, gat1, abat and gad1b) and aggressive behavior (kiss1, kiss2, gnrh3, gnrhr3, 5ht1a and 5ht2a) will be evaluated by RT-qPCR method. Thus, the possible developmental toxicity and toxicogenomic profile of 4F-MDMB-BUTICA in zebrafish embryos and larvae will be revealed in detail for the first time.