Üreme çağındaki kadınların genital benlik imajı, cinsel yaşam fonksiyonu ve travmatik doğum algılarının belirlenmesi
Determination of genital self-image, sexual life function and traumatic birth perceptions of women of reproductive age
  1. Tez No: 973526
  2. Yazar: MERVE SEVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİYE TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel fonksiyon, Ebelik, Genital benlik imajı, Kadın, Travmatik doğum algısı, Üreme çağı, Genital self-image, Midwifery, Perception of traumatic birth, Reproductive age, Sexual function, Women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, üreme çağındaki kadınların genital benlik imajı, cinsel yaşam fonksiyonu ve travmatik doğum algılarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde yürütülen araştırmaya, 15 Ağustos 2023- 30 Mart 2025 tarihleri arasında Amasya İli Taşova İlçesi Devlet Hastanesi'ne başvuran 19-44 yaş aralığındaki 260 kadın dahil edilmiştir. Araştırma verileri "Kişisel Bilgi Formu, Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği (KGBİÖ), Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (FSFI) ve Travmatik Doğum Algısı Ölçeği (TDAÖ) kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Veriler, Kruskal Wallis testi, Dunn testi, Spearman's korelasyonu ve yol analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Kadınların yaş ortalamasının 31,00±5,25 ve %31,9'unun 25-29 yaş aralığında olduğu saptanmıştır. KGBİÖ toplam puan ortalamasının 20,1 ± 3,83 olduğu ve buna göre orta düzeyde olumlu genital benlik imajına sahip oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların FSFI toplam puan ortalamasının 67,6 ± 14,43 olduğu ve buna göre cinsel fonksiyonlarının orta-iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Kadınların TDAÖ toplam puan ortalamasının ise 71,17 ± 31,73 olduğu ve buna göre orta düzeyde travmatik doğum algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Yapısal eşitlik modelinde, travmatik doğum algısının bir birim artması ile kadın genital benlik imajında 0,017 birimlik azalma (p=0,025) ve kadın genital benlik imajının bir birim artması sonucunda ise kadın cinsel fonksiyonunda 0,978 birimlik artma meydana geldiği belirlenmiştir (p<0,001). Üreme çağındaki kadınların genital benlik imajı, cinsel fonksiyonu ve doğum algısı orta düzeyde olumludur. Ayrıca kadınların yaşadıkları travmatik doğum algıları genital benlik imajını olumsuz etkilemekte ve olumsuz genital benlik imajı cinsel disfonksiyona neden olmaktadır. Ebeler tarafından verilecek hizmetlerde bu faktörlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the genital self-image, sexual function, and perceptions of traumatic birth among women of reproductive age. Conducted as descriptive and correlational research, the study included 260 women aged 19–44 years who applied to Tasova District State Hospital in Amasya between August 15, 2023, and March 30, 2025. The research data were collected through face-to-face interviews using the Personal Information Form, Female Genital Self-Image Scale (FGSIS), Female Sexual Function Index (FSFI), and Traumatic Birth Perception Scale (TBPS). The data were analyzed using the Kruskal-Wallis test, Dunn's test, Spearman's correlation, and path analysis. The mean age of the women was 31.00 ± 5.25 years, with 31.9% aged between 25 and 29 years. The mean total FGSIS score was 20.1 ± 3.83, indicating a moderately positive genital self-image. The participants' mean FSFI score was 67.6 ± 14.43, suggesting moderate-to-good sexual function. The mean TBPS score was 71.17 ± 31.73, indicating a moderate level of traumatic birth perception. In the structural equation model, a one-unit increase in traumatic birth perception resulted in a 0.017-unit decrease in genital self-image (p = 0.025), while a one-unit increase in genital self-image led to a 0.978-unit increase in sexual function (p < 0.001). The genital self-image, sexual function, and traumatic birth perception of women of reproductive age were found to be moderately positive. In addition, perceptions of traumatic birth negatively affected genital self-image, and a negative genital self-image led to sexual dysfunction. It is recommended that these factors be addressed holistically in the care provided by midwives.