Developing a circular supply chain maturity model for the biotransformation of the construction industry
İnşaat sektörünün biyodönüşümü için döngüsel bir tedarik zinciri olgunluk modelinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 973569
  2. Yazar: HAFİZE BÜŞRA BOSTANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT TANYER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomalzemeler, Sürdürülebilir çevre, Tedarik zinciri, Yapı malzemeleri, Yapılı çevreler, Biomaterials, Sustainable environment, Supply chain, Building materials, Built environments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Küresel iklim krizi ve kaynak kıtlığına çözüm arayan endüstriler ve hükümetler arasında hakim olmaya başlayan döngüsel ekonomi kavramı, sistemdeki kaynakların uzun vadeli kullanımı için farklı yaklaşımlar sunmaktadır. Ancak mevcut sistemin sürdürülmesi iklim krizinin etkileriyle mücadele etmek için yeterli değildir. Bu nedenle, çevre ve sosyoekonomik refaha odaklanan yenileyici bir sistem geliştirmek ve döngüsel bir biyoekonomi için yeni bir dönüşüm modeli uygulamak, gezegen ve insan sağlığı için elzemdir. Karbon depolayan biyobazlı malzemelerin kullanımını teşvik etmek ve geleneksel malzemelere daha sağlıklı alternatifler sunmak, yerel toplulukları destekleyerek çevresel baskıları azaltacak, dengesiz ekonomiyi iyileştirecek ve böylece sosyoekonomik kalkınmayı güçlendirecektir. İnşaat sektöründe başarılı bir dönüşüm, inşaat tedarik zincirindeki farklı paydaşların yeteneklerinin ve iş birliğinin iyileştirilmesini ve malzeme, bina ve şehir arasındaki sinerjinin artırılmasını gerektirir. Bu nedenle, bu çalışma, tedarik zincirindeki paydaşların olgunluğunu belirlemek ve değerlendirmek ve böylece biyodönüşüm kapasitelerini geliştirmek için biyodönüşüm odaklı bir inşaat tedarik zinciri olgunluk modeli önermektedir. Önerilen ürün, süreç ve insan odaklı model, malzeme çıkarımından kullanım ömrü sonuna kadar izlenebilir ve iyileştirilebilir bir karar alma sürecinin öngörülmesini sağlar. Model göz önünde bulundurularak, paydaşların karar alma süreçlerini iyileştirmek için bir karar destek aracı geliştirilmiştir. Geliştirilen araç vaka çalışması aracılığıyla test edilmiştir. Paydaşlara mevcut olgunluklarını değerlendirmek ve iyileştirme alanlarını belirlemek için ana faktörler sunulmuş ve aracın uygulanabilirliği ve kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Ayrıca, anket verileriyle, paydaş etkisini ve faktör önemini belirlemek için MAVT yöntemi kullanılarak bir matris geliştirilmiştir. Bu veri seti, alternatif bir YSA tahmin modelinin kullanılıp kullanılamayacağını sorgulamak için kullanılmıştır. Ancak, YSA modeli yetersiz veri nedeniyle düşük performans göstermiştir. YSA modeli, geliştirilen karar destek aracının aksine yalnızca tahmin yetenekleri sunduğundan, araştırmanın temel amacını karşılamada başarısız olmuştur. Ayrıca, karar destek aracının kullanılması, paydaşlara biyodönüşüm olgunlukları konusunda rehberlik edecek, böylece daha işbirlikçi bir ekosistemin temelini atacak ve daha dirençli bir inşaat sektörü için yenileyici bir yaklaşımı teşvik edecektir.
Özet (Çeviri)
The circular economy concept, begun to dominate industries and governments in search for solutions to the global climate crisis and resource scarcity, offers different approaches for the long-term use of resources within the system. However, maintaining current system is insufficient to tackle the effects of climate crisis. Therefore, developing a regenerative system, focusing on environment and socio-economic well-being, and implementing a new transformation model for a circular bioeconomy are essential for health of the planet and people. Promoting use of bio-based materials that capture carbon and providing healthier alternatives to traditional materials will lessen environmental pressures and improve the unbalanced economy by supporting local communities, thereby strengthening socio-economic development. A successful transformation in the construction industry requires improving capabilities and collaboration of diverse stakeholders within the construction supply chain and enhancing synergy between materials, buildings, and cities. Hence, this study proposes a biotransformation-oriented construction supply chain maturity model to identify and evaluate the maturity of stakeholders within supply chain, thereby improving biotransformation capabilities. The proposed product, process, and people-focused model enables envisagement of traceable and improvable decision-making process from material extraction to end-of-life. Considering the model, a decision-support tool was developed to improve the decision-making processes of stakeholders. The developed tool was tested through a case study. Key factors were presented to stakeholders to assess their current maturity and identify areas for improvement, and the tool's applicability and usability were evaluated with participants. Furthermore, by survey data, a matrix was developed using the MAVT method to determine stakeholder impact and factor importance. This dataset was used to interrogate whether an alternative ANN prediction model could be used. However, ANN model performed poorly due to insufficient data. As ANN model only offers predictive capabilities, as opposed to the developed decision-support tool, it fails to meet main objective of research. Furthermore, using decision-support tool will guide stakeholders about their biotransformation maturity, thus laying the foundation for a more collaborative ecosystem and promoting a regenerative approach for a more resilient construction industry.