Değişik dikim zamanı ve çeşitlerin örtü altı çilek yetiştiriciliğinde verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri
The effects of different planting times and varieties on yield and quality characteristics in greenhouse strawberry production
- Tez No: 973594
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SERÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, Camarosa, Portola, Monterey, Albion, San Andreas, Strawberry, Camarosa, Portola, Monterey, Albion, San Andreas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
Özet
Gülgiller familyasından bir ılıman iklim meyvesi olan kültür çileği (Fragaria ×ananassa Duch.), 18. yüzyılın sonunda (F. virginiana Mill.) ve güney (F. chiloensis (L.) Mill.) yarım kürelerden getirilen bitkilerin Fransa'da bir botanik bahçesinde tesadüfen melezlenmesi sonucunda ortaya çıkmış bir meyve türüdür. Bu araştırmada karasal iklim koşullarında, ısıtmasız serada, topraksız kültür yetiştiricilikte taze tüplü fide ile yapılan çilek yetiştiriciliğinde dikim zamanlarının ve çeşitlerin meyve sayı ve ağırlığı ile kalitesine (suda çözünebilir kuru madde) miktarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada iki set deneme (Deneme I ve II) yürütülmüştür. Deneme I'de 'Camarosa', 'Monterey' ve 'Portola', Deneme II'de ise 'Albion', 'Monterev', 'Portola' ve 'San Andreas' çeşitleri kullanılmıştır. Deneme I 25 Ekim 2023 tarihinde, Deneme II ise 23 Aralık 2023 tarihinde dikilmiştir. Daha erken dikilen Deneme I'de ilk derimler ocak ayında başlarken daha geç dikilen Deneme II'de derimler nisan ayına kadar gerilemiştir. Araştırmada değerlendirilen meyve sayısı, toplam meyve ağırlığı ve ortalama meyve ağırlığı değişkenlerin tamamında Deneme II ile karşılaştırıldığında Deneme I'de daha yüksek ortalamalar elde edilmiştir (sırasıyla meyve sayısı, toplam meyve ağırlığı ve ortalama meyve ağırlığı için 7,5 - 6,1 adet; 137,2 - 78,6 g/bitki; 18,1 - 13,8 g/bitki). Bu durum subtropik koşullarda taze ve tüplü taze fide ile yapılan çilek yetiştiriciliğinde erken dikimlerin verim ve kalite bakımından avantajlı olması durumunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Strawberry (Fragaria ×ananassa Duch.), a temperate climate fruit species from the Rosaceae family, emerged as a result of the coincidental hybridization of plants brought from the northern (F. virginiana) and southern (F. chiloensis) hemispheres in a botanical garden in France at the end of the 18th century. This study investigated the effects of planting times and cultivars on fruit number, weight, and quality (water-soluble solids) in strawberry cultivation using fresh tube seedlings in soilless culture in an unheated greenhouse under continental climate conditions. Two sets of trials (Set I and II) were conducted. 'Camarosa', 'Monterey', and 'Portola' cultivars were used in Set I, while 'Albion', 'Monterev', 'Portola', and 'San Andreas' cultivars were used in Set. Set I was planted on October 25, 2023, and Set II on December 23, 2023. In Set I, which was planted earlier, the first harvest began in January, while in Set II, which was planted later, harvests were delayed until April. In all variables evaluated in the study, higher means were obtained in Set I compared to Set II (7.5 vs. 6.1 for number of fruits, total fruit weight, and average fruit weight; 137.2 vs. 78.6 g/plant; 18.1 vs. 13.8 g/plant for number of fruits, total fruit weight, and average fruit weight, respectively). This supports the position that early planting is advantageous in terms of yield and quality in strawberry cultivation using fresh and tubed fresh seedlings in subtropical conditions.