Afet lojistiğindeki mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri: Kayseri ili örneği
Current situation, problems and solution suggestions in disaster logistics: Kayseri province example
  1. Tez No: 973652
  2. Yazar: BURHAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet lojistiği, kriz yönetimi, Kayseri, lojistik sorunları, Disaster logistics, crisis management, Kayseri, logistics problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler, meydana geldikleri bölgelerde ciddi can ve mal kayıplarına neden olarak toplumların sosyal, ekonomik ve fiziksel yapısını olumsuz etkilemektedir. Afet sonrası müdahale sürecinde zamanla yarışılırken, etkin ve hızlı bir lojistik yönetimi hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda afet lojistiği; yardımların planlanması, depolanması, taşınması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında kritik bir rol üstlenmektedir. Bu tez çalışmasında, Kayseri ili özelinde afet lojistiğine yönelik mevcut durum analiz edilmiş, karşılaşılan başlıca sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir. Çalışmada, literatür taraması, ilgili kurumlarla yapılan görüşmeler ve yerel uygulamalar incelenerek veri toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; afet anlarında koordinasyon eksikliği, iletişim yetersizlikleri, eğitimli personel eksikliği, uygun depo ve malzeme yetersizliği gibi sorunlar afet lojistiğini olumsuz yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters cause significant loss of life and property in the regions where they occur, negatively affecting the social, economic, and physical structures of communities. In the post-disaster response phase, time becomes critical, and efficient and rapid logistics management gains vital importance. In this context, disaster logistics plays a crucial role in the planning, storage, transportation, and delivery of aid to those in need. This thesis analyzes the current state of disaster logistics in the province of Kayseri, identifies the main problems encountered, and proposes solutions to these issues. Data were collected through literature review, interviews with relevant institutions, and an examination of local practices. The findings reveal that problems such as lack of coordination during disasters, insufficient communication, shortage of trained personnel, and inadequate storage and materials negatively impact disaster logistics.