Genellenebilirlik teorisi ile glial tümörlerde intraoperatif ve permenant değerlendirme tutarlılıklarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of the consistency between intraoperative and permanent evaluations in glial tumors using generalizability theory
  1. Tez No: 973692
  2. Yazar: MİNE ÖZŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoistatistik, Bioistatistics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Genellenebilirlik teorisi farklı varyans bileşenlerini eş zamanlı olarak değerlendirmesi ve ölçüm süreçlerini bütüncül biçimde incelenmesi sayesinde ölçüm güvenilirliğinin daha doğru ve kapsamlı belirlenmesine olanak tanımaktadır. Sağlık alanında ölçme ve değerlendirmenin en kritik olduğu alanlardan biri olan intraoperatif konsültasyondur; ancak bu konuda yapılan çalışmalar çoğunlukla tek boyutlu hata kaynaklarına odaklanmaktadır. Genellenebilirlik teorisi gibi çoklu hata kaynaklarını tek bir analizde eş zamanlı değerlendirebilen analizler alana katkı sağlayacaktır. Bu tez çalışmasında, glial tümörlerin intraoperatif ve permanant histopatolojik değerlendirmelerinin güvenilirliği genellenebilirlik teorisi ile analiz edilerek; gözlenen değerlendirme uyumsuzlukların hangi hata kaynaklarından kaynaklandığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmaya, intraoperatif değerlendirmesi yapılan 319 glial tümör olgusu dahil edilmiştir. Üç patolog tarafından iki aşamada değerlendirme yapılmıştır. Tüm olgularda dikkate alınarak hesaplanan güvenilirlik katsayısı, radyolojik bilgi olmadan 0,9234 iken, radyolojik bilginin öğrenilmesi sonrası 0,9243 olarak hesaplanmıştır. 18 yaş üstü olgularda güvenirlik katsayısının sırasıyla 0,8875 ve 0,8989; 18 yaş altı olgularda ise 0,8845 ve 0,9062 olduğu görülmüştür. Bu bulgular, özellikle 18 yaş altı olgularda radyolojik bilginin değerlendirmeye eklenmesiyle güvenirlilik düzeyinin kısmen artış gösterdiğini ortaya koymaktadır. Varyans bileşenleri incelendiğinde en yüksek değişkenliğin değerlendiriciden kaynaklandığı saptanmıştır. Bulgular, intraoperatif konsültasyonun istatistiksel olarak yüksek düzeyde güvenilirliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca değerlendiriciden kaynaklanan varyansın güvenilirlik üzerinde en baskın bileşen olduğu ortaya konmuş, radyolojik bilginin ise özellikle pediatrik olgularda güvenilirliği artırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Genellenebilirlik Teorisi'nin çoklu hata kaynaklarını ayrıştırma kapasitesi, intraoperatif tanı süreçlerinin istatistiksel açıdan kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesine güçlü bir metodolojik bilgi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The theory of generalisability allows for a more accurate and comprehensive determination of measurement reliability by evaluating different variance components and examining measurement processes in depth. Intraoperative consultation is one of the most critical areas of measurement and evaluation in healthcare. However, studies in this field have mostly focused on single-dimensional sources of error. Analysts that can evaluate multiple error sources simultaneously in a single analysis, such as those using generalizability theory, will contribute to the field. This study analysed the reliability of intraoperative and permanent histopathological evaluations of glial tumours using generalisability theory to identify the sources of error responsible for the observed inconsistencies in evaluation. The study included 319 glial tumour cases that underwent intraoperative evaluation. The evaluation was performed in two stages by three pathologists. The reliability coefficient, calculated considering all cases, was 0.9234 without radiological information, and 0.9243 after considering radiological information. The reliability coefficients were 0.8875 and 0.8989, respectively, for cases involving patients over 18 years of age and 0.8845 and 0.9062 for cases involving patients under 18 years of age. These findings reveal that the reliability level increased slightly when radiological information was added to the evaluation, especially in cases under 18 years of age. Examining the variance components revealed that the highest variability originated from the evaluator. The findings demonstrate that intraoperative consultation is highly reliable. Furthermore, it was found that evaluator variability was the most dominant component affecting reliability, while radiological information was found to enhance reliability, particularly in paediatric cases. In conclusion, Generalizability Theory's ability to distinguish between different sources of error provides a robust methodological foundation for a thorough statistical analysis of intraoperative diagnostic procedures.