Postmodernizm ekseninde yeni medya ve nihilizm ilişkisi:“Arayış dizisi”örneği
The relationship between new media and nihilism in the axis of postmodernism: The example of the“Search series”
  1. Tez No: 973702
  2. Yazar: OĞUZCAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA AKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arayış, Nihilizm, Postmodernizm, Yeni medya, Searching, Nihilism, Postmodernism, New media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkileri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, postmodernizmin etkisi altındaki yeni medya düzeninde nihilist düşüncenin nasıl temsil edildiğini ve bu temsil biçimlerinin bireylerin yaşam tarzı ve bakış açıları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle dijital platformlarda üretilen içeriklerin, bireylerde anlam arayışına dair nasıl bir etki yarattığı sorunsalından yola çıkılarak, nihilizmin günümüz medya ürünlerinde ne şekilde görselleştirildiği ve anlatı dünyasında nasıl konumlandığı araştırılmıştır. Bu bağlamda, araştırmanın örnek olayını oluşturan Arayış dizisi, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Yeni medya, yalnızca bilgiye ulaşım biçimimizi değil, aynı zamanda dünyayı algılama ve anlamlandırma yollarımızı da dönüştürmektedir. Bu dönüşüm sürecinde bireylerin değer sistemleri, varoluşsal sorgulamaları ve hayata dair beklentileri medya aracılığıyla yeniden şekillenmektedir. Araştırmada, Arayış dizisinde yer alan karakterler, olay örgüsü ve anlatı biçimi üzerinden nihilist düşüncenin izleri sürülmüş; özellikle bireyin toplumla ve kendisiyle kurduğu ilişkideki kırılmalar, aidiyet sorunları, geleneksel değerlerin reddi, anlam kaybı ve ruhsal yabancılaşma gibi temalar ön plana çıkarılmıştır. Araştırmanın sonucunda, postmodern dönemin birey üzerindeki etkilerinin medya anlatıları aracılığıyla daha görünür hale geldiği, özellikle de dijital diziler aracılığıyla nihilist düşünce biçimlerinin normalleştirildiği ve içselleştirildiği gözlemlenmiştir. Bu durumun, bireylerin yaşam tarzlarında ve değer yargılarında önemli değişimlere yol açtığı gözlemlenmiştir. Araştırma, medya içeriklerinin yalnızca birer eğlence aracı değil, aynı zamanda bireylerin ve toplumların dönüşümünün bir etkeni olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how nihilist thought is represented within the framework of postmodernism in the new media landscape, and how these representations influence individuals' perspectives and lifestyles. Based on the problematization of how digital content affects individuals' search for meaning, the research investigates how nihilism is visualized and positioned in contemporary media narratives. In this context, the internet series Arayış (The Search) is analyzed through content analysis methodology. New media not only transforms our access to information but also reshapes our ways of perceiving and interpreting the world. In this process of transformation, individuals' value systems, existential questioning, and life expectations are restructured through media. In this study, traces of nihilist thinking are explored through the characters, plot, and narrative structure of Arayış, with a focus on themes such as the breakdown of the individual's relationship with society and the self, identity crises, loss of meaning, and psychological alienation. As a result of the research, it has been observed that the effects of the postmodern era on the individual become more visible through media narratives. Especially through digital series, nihilistic perspectives are increasingly normalized and internalized. This phenomenon is thought to lead to significant changes in individuals' lifestyles and value judgments. The study ultimately argues that media content functions not only as a means of entertainment but also as a vehicle for both individual and societal transformation.