Postmodern çağda aile yapısı ve medya
Family structure and media in the postmodern era
  1. Tez No: 1000362
  2. Yazar: TOUHID NOURMOHAMMADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Sosyal Medya, Aile Kurumu, Evlilik Tutumları, Kültürel Bütünleşme, Postmodernism, Social Media, Family Institution, Attitudes Toward Marriage, Cultural Integration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, postmodern çağda aile yapısında meydana gelen dönüşümleri incelemeyi ve bu dönüşümlerde medyanın, özellikle yeni medya teknolojilerinin oynadığı rolü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Toplumsal değerlerin akışkanlaştığı, kimliklerin çoğullaştığı ve bireyselleşmenin arttığı postmodern dönemde, aile kurumunun nasıl yeniden biçimlendiği medya ekseninde ele alınmıştır. Araştırmada nitel ve nicel veri kaynaklarından yararlanılarak çok boyutlu bir analiz gerçekleştirilmiş; kuramsal çerçevede postmodernizm, aile sosyolojisi ve medya çalışmaları literatürü taranarak tarihsel ve kuramsal karşılaştırmalar yapılmıştır. Nicel aşamada ise aile yapısı ve sosyal ağ kullanımına ilişkin 26 değişken üzerinden faktör analizi uygulanmış, sekiz faktörlü döndürülmüş bileşen matrisi aracılığıyla yapısal eğilimler değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, postmodern toplumlarda aile yapısının daha esnek, birey merkezli ve medya pratiklerine daha bağımlı hâle geldiğini göstermektedir. Sosyal medya kullanımının aile içi iletişim biçimlerini yeniden şekillendirdiği; mahremiyet algısı, otorite ilişkileri ve gündelik etkileşim dinamiklerinde belirgin dönüşümlere yol açtığı saptanmıştır. Faktör analizi sonuçları, aile ilişkilerinin dijital etkileşim, kültürel modernleşme, sosyal destek ağları ve bireysel yönelimler etrafında kümelendiğini ortaya koymuştur. Araştırma, medyanın postmodern aile yapısının temel belirleyicilerinden biri hâline geldiğini ve ailenin geleneksel işlevlerini tamamen yitirmeksizin dijitalleşen toplumsal koşullara uyum sağlayarak yeni bir biçim kazandığını göstermektedir. Bu sonuçlar, aile politikaları, medya okuryazarlığı ve toplumsal dönüşüm araştırmaları açısından önemli teorik ve pratik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the transformations in family structure in the postmodern era and to analyze the role of media—particularly new media technologies—in these transformations. In the postmodern period, characterized by the fluidity of social values, the pluralization of identities, and increasing individualization, the family institution is reconsidered within the framework of media dynamics. Employing a multidimensional research design, the study utilizes both qualitative and quantitative data sources. Within the theoretical framework, the literature on postmodernism, family sociology, and media studies is reviewed, and historical as well as theoretical comparisons are conducted. In the quantitative phase, factor analysis is applied to 26 variables related to family structure and social network use, and structural tendencies are evaluated through an eight-factor rotated component matrix. The findings indicate that family structures in postmodern societies have become more flexible, individual-centered, and increasingly dependent on media practices. Social media use reshapes intra-family communication patterns and transforms perceptions of privacy, authority relations, and everyday interaction dynamics. The results of the factor analysis reveal that family relations are clustered around digital interaction, cultural modernization, social support networks, and individual orientations. The study demonstrates that media has become one of the key determinants of the postmodern family structure and that the family, while not completely losing its traditional functions, has acquired a new form by adapting to digitally mediated social conditions. These findings offer important theoretical and practical implications for family policies, media literacy, and research on social transformation.