Kur'anda şirk ve dua ilişkisi
The relationship between company and prayer in the Qur'an
  1. Tez No: 973723
  2. Yazar: UĞUR SALUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BAHAEDDİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, Şirk, Dua, Tafsir, Qur'an, Shirk, Prayer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada“şirk”ve“dua”kavramları ele alınmış ve incelenmiştir. Birinci bölümde, İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden beri var olan şirk kavramı ve nasıl tezahür ettiği; şirkin çeşitleri; insanların hangi bağlamda diğer insanları ilahlaştırdıkları ve bu sebeple şirk koşmuş oldukları; geçmişte ve günümüzde şirkin insanları hangi badirelere sürüklediğini; efsaneye ve mitolojiye çok fazla anlam yükleyen akımların ihdas ettikleri ruhban sınıfını Allah'a (c.c) ulaşmanın âdeta bir aracı ve ön şartı gibi kullanarak hidayet yolunu tıkamaları, söz konusu oluşumun Müminlerin kulluk bilincini ve yaşamlarını olumsuz yönde etkilemesi açısından şirkin farklı yönleri eleştirel bir tahlille inceleniştir. İkinci bölümde, duanın bir ibadet oluşu ve onun mahiyeti, onu dua mahiyetinden çıkaran hatalar; bu çerçevede Allah Teâlâ'dan başka hiçbir varlığın dualara icabet edemeyeceği; Kur'an bağlamında duanın mahiyetine uygun olarak nasıl ifa edileceği ve sahih dua şekilleri; Allah Teâlâ'nın örnek gösterdiği Peygamber duaları Kur'an bütünlüğünde ve hadisler eşliğinde ele alınmış ve tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concepts of“shirk”and“prayer”are discussed and analyzed. In the first part, the concept of shirk, which has existed since the earliest periods of human history, and how it has manifested; the types of shirk; in which context people deify other people and therefore commit shirk; what misfortunes shirk has led people to in the past and today; The different aspects of shirk have been critically analyzed in terms of the clergy created by the movements that attribute too much meaning to myth and mythology, blocking the path of guidance by using the clergy as a means and prerequisite for reaching Allah, and the negative effects of this formation on the consciousness of servitude and the lives of the believers. In the second part, the nature of prayer as an act of worship and its nature, the mistakes that take it out of the nature of prayer; in this context, no being other than Allaah can answer prayers; how to perform prayer in accordance with its nature in the context of the Qur'an and the authentic forms of prayer; the prayers of the Prophets, exemplified by Allah, are discussed and analyzed in the integrity of the Qur'an and with the hadiths.