The effects of leadership styles on performance: Analytical study on business companies employers in Northern Iraq
Liderlik stillerinin performans üzerindeki etkileri: Kuzey Irak'taki işverenler üzerine analitik bir çalışma
- Tez No: 973722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA SAİD DÖVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Stilleri, Bireysel Performans, Hizmetkar Liderlik Stili, Toksik Liderlik Stili, Hizmetkar liderlik, Toksik liderlik, Leadership Styles, Individual Performance, Servant leadership style, Toxic Leadership style, Servant leadership, Toxic leadeship
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde bulunan işletmelerde bireysel performansın, özellikle toksik ve hizmetkâr liderlik olmak üzere liderlik tarzlarından nasıl etkilendiğini incelemektedir. Çalışan çıktıları ile liderlik davranışları arasındaki ilişkiyi yaş, cinsiyet ve iş deneyimi dikkate alınarak incelemek temel amaçtır. Veri toplamak için bireysel performans ölçümü ve toksik liderlik ile hizmetkâr liderlik ölçeklerinden oluşan yapılandırılmış bir anket kullanılmıştır. Örneklem, çeşitli sektörlerden 400 katılımcıdan oluşmaktadır. Verileri analiz etmek için kullanılan betimleyici istatistiklere göre, bireysel performans toksik liderlikle negatif, hizmetkâr liderlikle ise pozitif korelasyon göstermiştir. Regresyon analizlerine göre her iki liderlik felsefesi de bireysel performansı anlamlı şekilde öngörmüş, ancak hizmetkâr liderliğin daha güçlü bir faydalı etkisi olmuştur. Liderlik tarzları ve performans düzeylerine ilişkin algılar, yaş veya cinsiyet gibi demografik faktörlerden önemli ölçüde etkilenmemiştir; bu da liderlik kalitesinin evrensel olarak önemli olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, liderlik gelişiminin değerini vurgulamakta ve Kuzey Irak'taki kuruluşlara, liderlik uygulamalarını teşvik ederek çalışan performansını nasıl iyileştirebilecekleri konusunda pratik tavsiyeler sunmaktadır. Bulgular, Orta Doğu iş dünyasında liderlik dinamiklerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines how individual performance is affected by leadership styles, particularly toxic and servant leadership, in business organizations located in Sulaimani, Northern Iraq. Examining the relationship between employee outcomes and leadership behaviors while taking age, gender, and work experience into account is the main goal. A structured questionnaire comprising a measurement of individual performance and scales for toxic leadership and servant leadership was used to gather data. 400 participants from a variety of industries made up the sample Individual performance showed a negative correlation with toxic leadership and a positive correlation with servant leadership, according to descriptive statistics used to analyze the data. Both leadership philosophies significantly predicted individual performance, according to regression analyses, but servant leadership had a stronger beneficial effect. Perceptions of leadership styles and performance levels were not significantly impacted by demographic factors like age or gender, indicating that leadership quality is universally important. These results highlight the value of leadership development and offer organizations in Northern Iraq practical advice on how to improve worker performance through encouraging leadership practices. The findings have contributed wider understanding of leadership dynamics in Middle Eastern business settings.