Öğretmenlerin pratik bilgelik durumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of teachers' practical wisdom status
- Tez No: 973727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY DOĞAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pratik bilgelik, öğretmen, değer, erdem, ahlak, Practical wisdom, teacher, value, virtue, ethics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Eğitim, akademik bilgi aktarmanın ötesinde bireyleri çok yönlü geliştirmek amacını taşıyan bir süreçtir. Öğretmenlik ise dünya genelinde tüm toplumlar tarafından en saygın ve kritik mesleklerden biri olarak kabul edilmekte; aynı zamanda bir tür sanat olarak değerlendirilmektedir. Öğretmenler yalnızca bilgi aktarmakla kalmayıp, aynı zamanda öğrencilerini erdemli bireyler olarak yetiştirme sorumluluğunu da üstlenmektedirler. Bu çalışma Aristoteles'in pratik bilgelik kavramı kapsamında öğretmenlerin pratik bilgelik durumlarının tespit edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması temel alınmıştır. Verilerin toplanmasında yapılandırılmamış gözlem ve ikilem durumları içeren Karar Verme Formları kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Ankara ilinde çalışan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise Karar Verme Formları için gönüllü 50 sınıf öğretmeni ve yapılandırılmamış gözlem için 6 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında öncelikle öğretmenlere Karar Verme Formları uygulanmış, ardından 36 saatlik ders gözlemi ve bu dersler arasında teneffüslerde sınıf dışı gözlemler yapılmıştır. Verilerin analizinde tümdengelimsel içerik analizi kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre öğretmenlerin pratik bilgelik aşamalarından bilgi, empati, deneyim ve dengeyi sergiledikleri gözlemlenmiştir. Ancak muhakeme ve düşünceli duygu aşamalarında yetersiz kaldıkları görülmüştür. Bununla birlikte Maarif Model kapsamında Erdem-Değer-Eylem Modeli çatısında belirlenmiş olan 20 değerden adalet, aile bütünlüğü, çalışkanlık, duyarlılık, dürüstlük, merhamet, sabır, sevgi, saygı, sorumluluk ve yardımseverlik gibi değerleri etkili bir şekilde sergiledikleri görülmüştür. Ancak öğretmenlerin programda yer alan bazı değerleri sergilemekte yetersiz kaldıkları da gözlemlenmiştir. Dostluk, estetik, mütevazılık, özgürlük, sağlıklı yaşam, tasarruf, temizlik ve vatanseverlik gibi değerler öğretmenlerin Karar Verme Formlarına verdikleri cevaplar ve gözlemlerde izlenen davranışlarında belirgin bir şekilde yer bulmamaktadır. Öğretmenlerin rol model olmaları gerektiği göz önünde bulundurulduğunda ulaşılan sonuçların öğrencilerin öğretmenlerinin yetersiz olduğu alanlarda eksiklikler yaşayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Education is a process that aims to develop individuals in a multidimensional way, going beyond the mere transmission of academic knowledge. Teaching, meanwhile, is recognized globally across all societies as one of the most respected and critical professions and is also regarded as a form of art. Teachers not only transmit knowledge but also bear the responsibility of nurturing their students as virtuous individuals. This study was conducted to determine the practical wisdom levels of teachers within the framework of Aristotle's concept of phronesis (practical wisdom). A case study design, one of the qualitative research approaches, was adopted for the study. Data were collected through unstructured observations and Decision-Making Forms involving dilemma situations. The study population consisted of primary school teachers working in Ankara, and the sample comprised 50 volunteer primary school teachers for the Decision-Making Forms and 6 primary school teachers for the unstructured observations. As part of the research, Decision-Making Forms were first administered to the teachers, followed by 36 hours of lesson observation and additional observations during breaks outside the classroom environment. Deductive content analysis was employed to analyze the data. The findings indicated that teachers demonstrated the practical wisdom components of knowledge, empathy, experience, and balance. However, they were found to be insufficient in the components of judgment and reflective emotion. Additionally, within the framework of the Maarif Model and the Virtue-Value-Action framework, it was observed that teachers effectively exhibited values such as justice, family integrity, diligence, sensitivity, honesty, compassion, patience, love, respect, responsibility, and helpfulness. Nonetheless, it was also observed that teachers were less proficient in demonstrating certain values outlined in the program. Values such as friendship, aesthetic appreciation, modesty, freedom, healthy living, thriftiness, cleanliness, and patriotism were not prominently reflected in the teachers' responses to the Decision-Making Forms or in their observed behaviors. Considering the critical role of teachers as role models, the findings suggest that students may experience deficiencies in areas where their teachers display inadequacies.