Akut koroner sendrom tanısı ile perkütan koroner girişim yapılan, ikili antiagregan kullanımı sonrası sekonder profilaksi amacı ile aspirin veya klopidogrel verilen hastaların istenmeyen olaylar açısından karşılaştırılması
A comparison of patients who underwent percutaneous coronary intervention for acute coronary syndrome and were given aspirin or clopidogrel for secondary prophylaxis after dual antiaggregant use in terms of adverse events
  1. Tez No: 973760
  2. Yazar: DAMLA DURMUŞ GÜNBATAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM BİLAL KARAAYVAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, Aspirin, Acute coronary syndrome, Aspirin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut koroner sendrom (AKS) geçiren hastalar perkütan koroner girişimin ardından ikili antiagregan tedavi süresi tamamlandıktan sonra kontrendike bir durum olmadığı sürece, ömür boyu tekli antiagregan tedavi ile (monoterapi) izlenmektedir. Bu tekli tedavi yöntemi için yıllardır asetilsalisilik asit (ASA) kullanılmakta idi ama son yıllarda klopidogrelin de bu yönde kullanımı olabileceği ile ilgili yayınlar mevcuttur. Kişiden kişiye etkisi değişebilen bir tedavi yöntemi olan klopidogrelin sekonder profilakside ASA ile karşılaştırmasının kendi popülasyonumuzda yansımasını görmek için bu çalışma dizayn edildi. Gereç ve Yöntem: 2015 ile 2022 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi acil servisine AKS kliniği ile başvurup perkütan koroner girişim yapılmış 1780 hasta belirlendi. Kılavuzlara uygun olarak ikili antiagregan süresini tamamlamış ve sekonder profilaksi döneminde olan 348 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar ASA veya klopidogrel kullanımlarına göre iki gruba ayrıldı. Bulgular: Diyabetes mellitusu olan ve daha önce serebrovasküler hastalık geçirme öyküsü olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla primer sonlanım gerçekleştiği görüldü (sırasıyla p=0,01 ve p=0,005). Hipertansiyonu olan hastalarda daha fazla primer sonlanım gerçekleşmiş olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,08). Primer sonlanım gerçekleşen grupta renin-anjiyotensin sistemi (RAS) blokeri, beta bloker ve nitrat kullanımının daha fazla olduğu görüldü (sırasıyla p=0,04 ; p=0,02 ; p=0,005). ASA yerine klopidogrel kullanımının primer sonlanım üzerine olumlu etkili olduğu görüldü (p=0,016). Kaplan Meier eğrileri değerlendirildiğinde klopidogrel grubunda istatistiksel olarak anlamlı olmayan majör kanama (p=0,15) olsa da uzun dönemde MACE'de klopidogrelin üstünlüğü görüldü (p=0,013). Diyabeti olmayan hasta grubunda primer sonlanım açısından ASA veya klopidogrel kullanımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmazken (p=0,228), diyabetes mellitus tanısı olan hastalar içerisinde klopidogrel kullanan grupta, ASA kullanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha az primer sonlanım olduğu görüldü (p=0,025). Sonuç: Yapılan bu çalışma, kendi popülasyonumuzda klopidogrelin AKS sonrası sekonder profilakside ASA'ya göre daha üstün olduğunu ve bunu kanamada anlamlı bir değişiklik yapmadan sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: After percutaneous coronary intervention (PCI) in patients with acute coronary syndrome (ACS), long-term single antiplatelet therapy is recommended once dual antiplatelet therapy is completed, provided there is no contraindication. For years, aspirin (ASA) has been the standard option for this purpose. However, recent studies suggest that clopidogrel may also be suitable for long-term use. Since clopidogrel's effectiveness may vary among individuals, this study was designed to compare the outcomes of ASA and clopidogrel in secondary prevention within our own patient population. Materials and Methods: A total of 1,780 patients who presented to the Emergency Department of Istanbul Faculty of Medicine with ACS and underwent PCI between 2015 and 2022 were screened. Of these, 348 patients who had completed the guideline-recommended duration of dual antiplatelet therapy and entered the secondary prevention phase were included in the study. Patients were divided into two groups based on whether they were using ASA or clopidogrel. Results: Primary outcomes were observed more frequently in patients with diabetes mellitus and a history of cerebrovascular disease (p = 0.01 and p = 0.005, respectively). Although patients with hypertension also had more primary outcomes, this was not statistically significant (p = 0.08). Use of RAS blockers, beta-blockers, and nitrates was higher in the group with primary outcomes (p = 0.04, p = 0.02, and p = 0.005, respectively). Clopidogrel use was associated with better primary outcomes compared to ASA (p = 0.016). Kaplan-Meier analysis showed a non-significant increase in major bleeding in the clopidogrel group (p = 0.15), but a significant long-term benefit in terms of MACE (p = 0.013). Among patients without diabetes, there was no statistically significant difference in the primary outcome between those receiving ASA and those receiving clopidogrel (p=0.228). However, in patients diagnosed with diabetes mellitus, the group treated with clopidogrel experienced significantly fewer primary outcomes compared to the group treated with ASA (p=0.025). Conclusion: This study suggests that in our population, clopidogrel may be more effective than ASA for secondary prevention after ACS, without causing a significant increase in bleeding.